Belangrijke informatie over invoerregels voor honden op vakantie in Zwitserland
link gekopieerd
Belangrijke informatie over invoerregels voor honden op vakantie in Zwitserland

Invoerregels voor je hond op vakantie in Zwitserland

algemene wet- en regelgeving


Op vakantie wil je geen stress. Hou je daarom aan de Europese regels. De onderstaande punten gelden altijd:

  • identificatie chip
  • europees huisdierenpaspoort
  • geldige rabiësinenting

En let op: in ieder land zijn er ook aanvullende regels waar je rekening mee moet houden. Informeer je dus altijd goed voordat je de grens over gaat.

Wil je meer weten over hoe het is om met een hond in Zwitserland op vakantie te gaan?
Dan is het ook slim om hier meteen je uitgebreide gratis informatiepakket aan te vragen!

 

Welke regels gelden er in Zwitserland voor honden?

Europese honden die op vakantie willen in Zwitserland moeten zich aan onderstaande regels houden:

Dit geldt voor iedere hond die de Zwitserse grens over wil

Iedere hond die de grens over gaat heeft een Europees hondenpaspoort nodig en ook is identificatie door middel van een chip verplicht. Eerst was een tatoeage ook nog mogelijk. Maar per 2 juli 2011 is alleen nog een chip toegestaan. Daarnaast moet je hond een geldige rabiësinenting (hondsdolheid) hebben.

Weet je alles al over het dierenpaspoort?

Sinds 29 december 2014 is er een nieuw EU dierenpaspoort uitgegeven. Dit is beter bestand tegen fraude. Het nieuwe paspoort mag bovendien alleen nog maar door dierenartsen worden meegegeven. De uitgever van de paspoorten houdt bij welke paspoorten (met welke paspoortnummers) aan welke dierenarts zijn geleverd. Blanco paspoorten worden niet meer verstrekt, waardoor bijvoorbeeld fokkers niet meer zelf een paspoort kunnen invullen van hun dieren. De nieuwe paspoorten hebben nummers die beginnen met 528-NL.

In het nieuwe paspoort moeten de gegevens van het dier inclusief het chipnummer worden vermeld. De pagina met deze gegevens wordt vervolgens gelamineerd door de dierenarts. Pas daarna mag het paspoort aan de eigenaar van de hond worden meegegeven. Ook de vaccinatiestickers moeten met een speciale lamineersticker worden afgeplakt door de dierenarts, tenzij niet-verwijderbare vaccinatiestickers worden gebruikt. Op die manier kunnen de identificatiegegevens en de vaccinatiegegevens niet worden veranderd.

Als je hond al een EU dierenpaspoort heeft en de identificatie van het dier is voor 29-12-2014 hierin ingevuld, dan mag je dat gewoon blijven gebruiken voor reizen naar het buitenland. Krijgt je hond na 29-12 een paspoort en wil je met met je hond op reis, dan moet dit een nieuw EU dierenpaspoort zijn.

Wat moet je weten over de geldigheid van een rabiësprik?

De standaard hervaccinatietermijn van 1 jaar is vervallen. Vroeger moest je hond ieder jaar tegen rabiës worden ingeënt. Nu is je prik net zolang geldig, als het vaccin werkzaam is (dat kan 3 jaar zijn, de termijn staat in de bijsluiter).
Dus, als je dierenarts een vaccin gebruikt dat langer dan een jaar geldig is, kun je kosten besparen omdat je niet meer ieder jaar naar de dierenarts hoeft voor een rabiësprik.

Handige tipgeef je hier op voor onze PrikAlert, dan hoef je nooit meer te onthouden wanneer je inenting verloopt. Wij sturen je dan een mailtje om je daaraan te herinneren zodat je altijd op tijd bent voor de vervolgprik

Let op: als je hond voor de eerste keer wordt ingeënt, of als je je hond opnieuw laat inenten nadat de oude rabiësinenting is verlopen, mag je pas 21 dagen na de inenting de grens over.

Je dierenarts moet de geldigheidsdatum duidelijk in het hondenpaspoort vermelden. Alleen dan is je vaccinatie ook 3 jaar geldig en voorkom je misverstanden bij een controle.

Zijn er hondenrassen verboden in Zwitserland?

Allereerst mogen honden met gecoupeerde oren of staarten Zwitserland niet in. Verder kan er voor bepaalde rassen een verbod gelden of aanvullende regels zijn. In Zwitserland is de regelgeving hiervoor niet landelijk maar per kanton bepaald.

Zo moeten de baasjes van American Staffordshire Terriers, Bull Terriers, American Bull Terriers, Staffordshire Terriers, Pit Bull Terriers, American Pit Bull Terriers, Cane Corso´s, Mastiffs, Dogo Argentino´s, Fila Brasileiro´s, Dobermanns, Rottweilers en honden die hierop lijken in sommige kantons een speciale cursus gedaan hebben of bewijs hebben dat ze goed opgevoed/getraind zijn.

Heb je een dergelijk ras (of mix) informeer je dan goed. Wil je weten wat er specifiek voor ieder kanton geldt, dan is hier een PDF met een duidelijk overzicht en voor de beschrijving van alle regels per kanton kun je hier meer lezen op www.tierimrecht.org.

Zijn er speciale regels voor honden in de auto?

In Zwitserland zijn er geen aanvullende regels voor het vervoer van honden in de auto. Maar let op als je door Duitsland rijdt! Daar mag je hond niet los mee op de achterbank (check hier de invoerregels Duitsland).

Mogen honden jonger dan 3 maanden Zwitserland in?

Ja, ze mogen Zwitserland in en jonge pups hoeven niet gevaccineerd te worden tegen rabiës, maar ze moeten vergezeld worden door de moeder, van wie de pup nog afhankelijk is, of de fokker of de eigenaar moet een verklaring opstellen, dat de pup tot aan de reis is opgegroeid op de geboorteplek en niet in contact is geweest met dieren die mogelijk besmet waren met rabiës.

Reizen met meer dan 5 honden

Er mogen niet meer dan 5 honden ingevoerd worden. Heb je meer honden dan val je onder de import wet (lees er hier meer over).

Vragen, aanvullende informatie en uitzonderingen

Heb je nog vragen over de interpretatie van de regels of hoe iets in jouw geval werkt? Dan is het het beste om contact op te nemen met je dieren­arts, het Zwitserse ambt dat zich o.a. met invoerregels bezighoudt Federal veterinary office (FVO), de NWVA, of contact opnemen met de ambassade van het land waar je naartoe gaat (of doorheen reist!). Hier vind je de gegevens van de Zwitserse ambassade.

informatiepakket zwitserland

Vraag nu meteen je gratis infopakket over Zwitserland aan ...
dan ga je altijd goed voorbereid op vakantie!

Op vakantie in Zwitserland?
  • aantal personen: 2
  • aantal honden: 1
  • type accommodatie
  • aankomstdatum
  • periode
Aankomstdatum

Selecteer een datum ...

 jun 2024
madiwodovrzazo
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Waarom zou jij boeken bij Dogsincluded?
Hoe we jou & je hond(en) de meest onbezorgde vakantie kunnen beloven die er is, zetten we hier op een rijtje...
Loading...