Belangrijke informatie over invoerregels voor honden op vakantie in Duitsland
link gekopieerd
Belangrijke informatie over invoerregels voor honden op vakantie in Duitsland

Invoerregels voor je hond op vakantie in Duitsland

algemene wet- en regelgeving


Op vakantie wil je geen stress. Hou je daarom aan de Europese regels. De onderstaande punten gelden altijd:

  • identificatie chip
  • europees huisdierenpaspoort
  • geldige rabiësinenting

En let op: in ieder land zijn er ook aanvullende regels waar je rekening mee moet houden. Informeer je dus altijd goed voordat je de grens over gaat.

Wil je meer weten over hoe het is om met een hond in Duitsland op vakantie te gaan?

Dan is het ook slim om hier meteen je uitgebreide gratis informatie pakket aan te vragen!

 

Welke regels gelden er in Duitsland voor honden?

Europese honden die op vakantie willen in Duitsland moeten zich aan onderstaande regels houden:

Dit geldt voor iedere hond die de Duitse grens over wil

Iedere hond die de grens over gaat heeft een Europees hondenpaspoort nodig en ook is identificatie door middel van een chip verplicht. Eerst was een tatoeage ook nog mogelijk. Maar per 2 juli 2011 is alleen nog een chip toegestaan. Daarnaast moet je hond een geldige rabiësinenting (hondsdolheid) hebben.

Weet je alles al over het dierenpaspoort?

Sinds 29 december 2014 is er een nieuw EU dierenpaspoort uitgegeven. Dit is beter bestand tegen fraude. Het nieuwe paspoort mag bovendien alleen nog maar door dierenartsen worden meegegeven. De uitgever van de paspoorten houdt bij welke paspoorten (met welke paspoortnummers) aan welke dierenarts zijn geleverd. Blanco paspoorten worden niet meer verstrekt, waardoor bijvoorbeeld fokkers niet meer zelf een paspoort kunnen invullen van hun dieren. De nieuwe paspoorten hebben nummers die beginnen met 528-NL.

In het nieuwe paspoort moeten de gegevens van het dier inclusief het chipnummer worden vermeld. De pagina met deze gegevens wordt vervolgens gelamineerd door de dierenarts. Pas daarna mag het paspoort aan de eigenaar van de hond worden meegegeven. Ook de vaccinatiestickers moeten met een speciale lamineersticker worden afgeplakt door de dierenarts, tenzij niet-verwijderbare vaccinatiestickers worden gebruikt. Op die manier kunnen de identificatiegegevens en de vaccinatiegegevens niet worden veranderd.

Als je hond al een EU dierenpaspoort heeft en de identificatie van het dier is voor 29-12-2014 hierin ingevuld, dan mag je dat gewoon blijven gebruiken voor reizen naar het buitenland. Krijgt je hond na 29-12 een paspoort en wil je met met je hond op reis, dan moet dit een nieuw EU dierenpaspoort zijn.

Wat moet je weten over de geldigheid van een rabiësprik?

De standaard hervaccinatietermijn van 1 jaar is vervallen. Vroeger moest je hond ieder jaar tegen rabiës worden ingeënt. Nu is je prik net zolang geldig, als het vaccin werkzaam is (dat kan 3 jaar zijn, de termijn staat in de bijsluiter).
Dus, als je dierenarts een vaccin gebruikt dat langer dan een jaar geldig is, kun je kosten besparen omdat je niet meer ieder jaar naar de dierenarts hoeft voor een rabiësprik.

Handige tipgeef je hier op voor onze PrikAlert, dan hoef je nooit meer te onthouden wanneer je inenting verloopt. Wij sturen je dan een mailtje om je daaraan te herinneren zodat je altijd op tijd bent voor de vervolgprik.

Let op: als je hond voor de eerste keer wordt ingeënt, of als je je hond opnieuw laat inenten nadat de oude rabiësinenting is verlopen, mag je pas 21 dagen na de inenting de grens over.

Je dierenarts moet de geldigheidsdatum duidelijk in het hondenpaspoort vermelden. Alleen dan is je vaccinatie ook 3 jaar geldig en voorkom je misverstanden bij een controle.

Zijn er hondenrassen verboden in Duitsland?

Het is verboden om met bepaalde gevaarlijke hondenrassen langer dan vier weken in Duitsland te verblijven. Dit zijn:

Pitbull-Terrier
American Staffordshire-Terrier
Staffordshire-Bullterrier
Bullterrier

Als je hond onder de ’gevaarlijke honden’ regels valt, heb je nog te maken met aanvullende regels zoals o.a. het meenemen van een stamboom.
Lees de informatie daarover op invoer bepaalde gevaarlijke hondenrassen. En hier kun je alles vinden wat je weten moet voor de hondenrassen en regels per deelstaat (Bundesland).

Muilkorf verplicht?

In tegenstelling tot wat er wel eens gedacht wordt (of op andere sites vermeld staat) bestaat er geen algemene muilkorf verplichting in Duitsland.
De regels hiervoor kunnen per Bundesland of zelfs per gemeente bepaald worden. Als er regels vastgesteld zijn voor een muilkorf, gelden die doorgaans slechts voor publieke plaatsen waar veel mensen samenkomen.
In de praktijk komt het uitoefenen van de muilkorfplicht in Duitsland zelden voor (voor honden die zich goed gedragen), maar het is wel goed om je van de regels bewust te zijn. Je kunt er hier meer over lezen!. Voor honden die vallen onder de gevaarlijke rassen regels zijn wel specifieke muilkorf-bepalingen van kracht (zie bovenstaande kopje).

Zijn er speciale regels voor honden in de auto?

Ja, In Duitsland moet je even opletten. Je mag een hond natuurlijk nooit op de voorstoel (ook niet vast). Maar een hond mag ook niet los op de achterbank. Je hond moet op de achterbank een gordel om of in een bench. Verder mag je hond wel in de achterbak achter een rek of opvangnet.
Voor je hond is de autogordel het veiligst omdat er op deze manier bij een botsing de minste kans op letsel bestaat. In Duitsland kun je een boete krijgen als je je hond los in de auto vervoert. Hier kun je er meer over lezen.

Mogen honden jonger dan 3 maanden Duitsland in?

Honden jonger dan 3 maanden mogen niet naar Duitsland op vakantie.

Reizen met meer dan 5 honden

Als baasje van 5 (of meer) honden moet je er rekening mee houden dat je reis voor de wet- en regelgeving onder de categorie "commercieel verkeer" valt. Instanties gaan ervan uit dat de honden zijn bedoeld voor de verkoop (in het buitenland) en dan gaan er heel andere regels gelden.

Als je binnen de EU reist voor een tentoonstelling of wedstrijd, moet je zorgen dat je valt onder de regeling voor niet-commercieel verkeer van meer dan vijf dieren.

Hiervoor moet je als eigenaar een exportaanvraag indienen bij de NVWA: neem hiervoor bijtijds contact op via 0800-0488. De NVWA dierenarts komt binnen 24 uur voor vertrek bij je langs, controleert de honden en geeft dan een gezondheidsverklaring en een (Traces) certificaat af dat 4 maanden geldig is.
Er kan dan met die honden 4 maanden lang binnen de EU gereisd worden, zolang de rabiësvaccinaties geldig zijn.

Om te bepalen of er echt sprake is van "niet commercieel verkeer" moet het doel van de reis wel aangetoond worden aan de NVWA dierenarts, bijvoorbeeld door een inschrijvingbewijs van de wedstrijd.

Vragen, aanvullende informatie en uitzonderingen

Heb je nog vragen over de interpretatie van de regels of hoe iets in jouw geval werkt? Dan is het het beste om contact op te nemen met je dierenarts, kijken op de website van de NWVA, of contact opnemen met de ambassade van het land waar je naartoe gaat (of doorheen reist!). Hier vind je de gegevens van de Duitse ambassade.

informatiepakket duitsland

Vraag nu meteen je gratis infopakket over Duitsland aan ...
dan ga je altijd goed voorbereid op vakantie!

Op vakantie in Duitsland?
  • aantal personen: 2
  • aantal honden: 1
  • type accommodatie
  • aankomstdatum
  • periode
Aankomstdatum

Selecteer een datum ...

 sep 2024
madiwodovrzazo
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Waarom zou jij boeken bij Dogsincluded?
Hoe we jou & je hond(en) de meest onbezorgde vakantie kunnen beloven die er is, zetten we hier op een rijtje...
Loading...