zoek informatie over ...

... of ...

zoeken naar plaats, gebied of bezienswaardigheid
Verkeerd gebruik van geosearch ...
Maak AUB een keuze uit de getoonde lijst en klik op de groene knop.
Hoe blijft je hond gezond op vakantie: teken
link gekopieerd

Gezond op vakantie: teken

"goed zoeken"


Zelfs als je de grootste dierenliefhebber bent heb je vast, net als wij, een vreselijke hekel aan teken. Het is een vies idee dat ze zich volzuigen met het bloed van jouw hond. Ze zijn alom gevreesd voor het overbrengen van enge ziektes met onuitspreekbare namen.
Sommige hondenbezitters gaan zelfs de grens niet over uit angst voor deze kleine terroristen. Maar dat gaat veel te ver!

Teken zijn geen reden tot paniek. Maar teken vragen wel om de nodig preventie. Zie dit soort dingen dus in het juiste perspectief. Praat met je dierenarts en lees hier wat meer over de infectieziektes en hun behandelwijze. En, om nou echt eens te weten waar je aan toe bent, hebben wij die teken eens nader onder de loep genomen.

Hier lees alles wat je weten moet en hoe je je wapent.

Zijn alle teken ziekteverwekkers?

Ze lijken eigenlijk allemaal op elkaar maar er zijn meer dan 700 verschillende soorten. Het zijn overigens geen insecten maar een soort spinnetjes. Om een volwassen teek te kunnen worden hebben ze geregeld bloed nodig. De meeste teken zijn daarin nog kieskeurig ook. Zij hebben het liefst knaagdieren- of hertenbloed.

Van die 700 zijn er gelukkig maar een paar soorten die ook van honden houden. Veel van die tekenbeten leveren helemaal geen probleem op. De teek zuigt zich vol en laat zich met ronde buik weer van je hond afrollen. Klaar!

Het wordt pas vervelend als het speeksel van een teek parasieten bevat die in de bloedbaan terecht kunnen komen. Die parasieten zijn de veroorzakers van een aantal infectieziektes en komen in sommige gebieden in bepaalde perioden voor in de landen rond de Middellandse Zee.

Niet alle teken zijn dragers van ziektes. Afhankelijk van het soort teek en de omgeving kan tussen de 20 en 40% van de teken besmet zijn. Het is overigens ook niet zo dat als een besmette teek zich volzuigt op jouw hond dat je hond dan ook zeker ziek wordt.
Maar voorkomen is beter dan genezen en het is dus zaak een teek zo snel mogelijk in de tang te nemen.

Het enige afdoende middel tegen teken is je hond leren op de kattenbak zijn behoefte te laten doen en hem verder ook altijd binnen te houden. Ze zijn namelijk overal!
Ze leven niet alleen in het bos, maar wonen ook gewoon bij ons in de stad. Om de hoek in die riante struik of gezellige plantenbak. Proberen ze te ontlopen heeft dus totaal geen zin.

In Nederland kom je de meeste teken tegen in het voor- en najaar. Ongeveer van mei tot oktober maar na een zachte winter kruipen ze al in februari tevoorschijn. Voor het buitenland geldt ook hoe zuidelijker en warmer, hoe langer je teken kunt tegenkomen.

Gelukkig zijn er goede manieren om je tegen deze onderkruipers te verdedigen:

Stap 1: opsporen

De allerbeste manier is dagelijks controleren en zeker als je in het buitenland bent. Onderzoekers gaan er van uit dat een besmette teek pas na 24 tot 48 uur een ziekte kan overbrengen.

Goed nieuws dus, want als je hem snel kunt weghalen is de kans heel klein dat je hond er ziek van wordt. Lastig is wel dat sommige teken in het buitenland kleiner zijn dan die we hier gewend zijn.
Goed voelen dus want kijken is geen doen met al die haren. Favoriete plekjes zijn hals, oren, buik, liezen en soms tussen de tenen.

Wij doen zelf met onze honden altijd de ′10-minuten-kriebel′ op een vaste tijd zodat we de dagelijkse controle niet vergeten. En onze honden vinden dat heerlijk!!

Stap 2: wapens inzetten

En er komen voortdurend nieuwe en betere middelen op de markt die je hond ook gelijktijdig kunnen beschermen tegen andere parasieten.

Teken kunnen resistent worden daarom zijn er in sommige gebieden andere producten nodig. Ga er niet vanuit dat je vertrouwde merk ook op een andere bestemming goed werkt. Daarom is het belangrijk om altijd even te overleggen met je dierenarts. Er zijn erg veel verschillende vormen van bestrijdingsmiddelen:

Spot-on
Erg gemakkelijk (op de huid in de nek druppelen) en effectief. De eerder ontwikkelde middelen worden in het bloed van de hond opgenomen. En moet de teek dus eerst bijten voordat het verdelgingsmiddel gaat werken.

De nieuwere antivlooien/tekenmiddelen komen nauwelijks in het bloed maar verspreiden zich via de talgklieren over de vacht. Beestjes worden bij contact gedood. Stronghold wordt wel in het bloed opgenomen maar is daardoor ook werkzaam tegen een aantal wormsoorten (m.u.v. lintworm), oormijt en tegen muskieten, die in de warmere landen infectiesziektes kunnen overbrengen.

Spray
Meer werk dan de spot-on druppels maar ook effectief. Je hond moet helemaal worden ingesprayed maar het is prettig dat de werkzame stof nauwelijks door het bloed wordt opgenomen. Sommige mensen vinden het wel een vervelend idee dat de stof op de vacht van de hond zit, zodat je er makkelijker mee in contact komt.

De vlooienband (Scalibor)
Een band is makkelijk in gebruik, nadeel is dat je hond steeds met die band omloopt. De band is niet schadelijk voor de hond of jezelf, maar moet wel een tijdje gedragen worden voordat hij optimaal beschermt. Doorgaans een week of twee. Hou daar dus rekening mee voordat je op vakantie gaat.
Scalibor is een kwalitatief hoogwaardige band die geen poeder of iets dergelijks afgeeft en wordt aanbevolen tegen de meer ′zuidelijke′ teken in warmere landen en tegen de daar voorkomende zandvliegen die nare infectieziektes kunnen overdragen.

Druppeltjes door het voer
Deze worden met name gebruikt tegen vlooien, makkelijk in gebruik maar sommigen vinden het nadelig dat de werkzame stof via de maag in de bloedbaan komt.

Het is wel belangrijk dat je uit angst voor teken niet naar hartelust gaat sprayen, druppelen en banden omdoen. Alle bestrijdingsmiddelen blijven chemisch, dus volg de voorschriften en combineer producten nooit zonder advies van je dierenarts!

Stap 3: elimineren

Probeer teken nooit te verdoven zoals vroeger wel werd gezegd. Geen alcohol of ether gebruiken. Daar wordt de teek misselijk van en spuugt′ie zijn parasieten alsnog uit.

Gewoon met een pincet of tekentang vlak op de huid vastklemmen en hem ronddraaien. Dan gaat ′ie er vanzelf uit. Controleer wel even of ook echt alles verwijderd is. Want als je te hard hebt geknepen (en de lust is groot) kan het zijn dat er een gedeelte van de kop is achtergebleven. Is ook niet zo erg want dat komt er vanzelf wel uit. Niet gaan pulleken, dan kan het wondje gaan ontsteken. In dat geval Betadine erop en klaar.

Uiteraard is je dierenarts het best op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen op het gebied van preventieve maatregelen tegen teken in het buitenland. Overleg met hem wat in jouw geval het beste is.

Klanten van DogsIncluded ontvangen voor vertrek informatie over het vinden van dierenartsen in het land van bestemming. Ook geven wij vertalingen die van pas kunnen komen bij een dierenartsbezoek. Altijd handig in geval van nood.

Hoe blijft je hond gezond op vakantie: teken
Waar gaat de reis heen?
  • land
  • aantal personen: 2
  • aantal honden: 1
  • type accommodatie
  • aankomstdatum
  • periode
Aankomstdatum

Selecteer een datum ...

 mrt 2024
madiwodovrzazo
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Waarom zou jij boeken bij Dogsincluded?
Hoe we jou & je hond(en) de meest onbezorgde vakantie kunnen beloven die er is, zetten we hier op een rijtje...
Loading...