Hond op vakantie in Portugal, vakantiehuis, hotel of kasteel
link gekopieerd
Hond op vakantie in Portugal, vakantiehuis, hotel of kasteel

Reisgids op vakantie met je hond in Portugal

"wat je ver haalt is lekker"

Portugal, het oudste land van Europa.
Het meest geroemd zijn de zon en azuurblauwe zee, het 850 km lange strand en versgevangen vis op je bordje. Maar er is zoveel méér... De cultuur is verfijnd en mondain in steden zoals Lissabon, Faro en Porto. Waan je in de Middeleeuwsen in Óbidos. Of ontdek het groene, ruige binnenland.
En de rit er naartoe is óók al vakantie!

Er is zoveel te kiezen. Spartelen in de zee? Dompel je je graag onder in de rijke historie? Of doe je graag lekker lui op een terrasje? Is lekker eten voor jou een feestje? Of beleef je graag wat avontuur? Wij gokken dat het van alles een beetje is. En in Portugal vind je het allemaal.

Wij zochten voor jullie alvast de mooiste plekken uit waar een heerlijke vakantie in dit voetballand ècht een schot voor open doel is...

 

Met je hond naar Portugal - informatie over: 

Restaurants

Officieel zijn honden verboden in restaurants. En wie wil er nou eigenlijk binnen zitten met dat mooie weer? Of je op een terras terecht kunt hangt van de welwillendheid van de restauranteigenaar af. Ga er dus niet zomaar vanuit dat je overal met je hond terecht kunt, dan voorkom je stress en teleurstelling.

De Portugese keuken bestaat uit natuurlijke smaken. Veel gerechten zijn bereid met knoflook, olijfolie en de pittige piripiri. Tuurlijk wordt er veel vis gegeten. Tips voor typische Portugese gerechten? Bacalhau (gedroogde, gezouten kabeljauw), Caldeirada (pittige vis en schaaldieren), Cataplana (mengeling van garnalen, krab, varkensvlees, kip en bacon), Cabrito (geroosterde geit), Caldo Verde (aardappelsoep met kool en worst) en als nagerecht Pasteis de nata (cakeje gevuld met slagroom of pudding).
En dan natuurlijk de port... maar ook de lichttintelende Vinho Verde (groene wijn) en de Madeira-wijn. Proost alvast!

ps: Als je bij ons boekt sturen we je ook een lijst van restaurants in de buurt van je accommodatie. Als je hond mee wilt nemen, wel even van te voren checken of je 'em mee mag nemen op het terras!

Stranden

Portugal staat er bekend om, zijn 850km fijne witte zandstrand langs azuurblauwe golven. Maar - net zoals in Spanje - doen ze er alles aan om deze belangrijke "inkomstenbron" te beschermen. Er is een duidelijk beleid voor honden op het strand: ze mogen overal komen, behalve waar ze niet mogen komen. Dat staat dan op borden aangegeven.
Dat lijkt mooi, maar in de praktijk blijkt dat veel van de populaire stranden verbodsborden hebben of een "blauwe vlag". Dit betekent dat het een schoon strand is en dat betekent impliciet dat honden er niet mogen komen.
Maar er is altijd wel een wat meer afgelegen plek te vinden met minder mensen. Je moet dan wel instellen op wat speurwerk natuurlijk. In het zomerseizoen (vanaf juni tot en met september) betekent dat voor de populaire en drukke stranden een "no-go" want een bekeuring ligt voor de hand.
Buiten het hoogseizoen wordt het wel een stuk makkelijker, en de politie is ook veel minder streng. Bovendien is dan de temperatuur ook veel aangenamer voor je hond.

Wil je weten wat ervaringen zijn van buitenlanders die er wonen, kijk dan even op dit expat forum.

Wil je weten of er een strand in de buurt is van jouw vakantieplek? Kijk dan direct even op onze strandenpagina.

En, ben jij op je vakantie een mooi zwemplekje tegengekomen dat er nog niet bij staat? Geef  het dan a.u.b. aan ons door zo kunnen we elkaar aan leuke plekjes helpen.

ps. we sturen je bij je boeking ook automatisch alle hondenstranden in de buurt van je accommodatie.

Loslopen

Portugal heeft - net zoals Spanje - nogal wat problemen met zwerfhonden. En van oorsprong hadden de andere honden een baan. Namelijk waakhond. Dat zorgt ervoor dat de Portugezen nog altijd een beetje afstandelijk zijn naar honden toe. En loslopende honden vinden ze maar eng. Daarom moet een hond binnen de bebouwde kom altijd zijn aangelijnd (volgens de regels). Ga verder gewoon verstandig om met de plek waar je je hond loslaat.

Wil je zeker weten dat je geen last hebt van een slecht geweten als je je hond loslaat, ga dan even langs bij de plaatselijke vvv. Die kunnen je altijd de wegwijzen en de plaatselijke regels vertellen.
Ruim poep altijd op, dat is niet meer dan normaal en kweekt goodwill voor jezelf en andere hondenbezitters. Een fluorescerende halsband is trouwens nooit een overbodige luxe. Dan wordt je hond in ieder geval niet gezien als locale zwerver.

Openbaar vervoer

Trein
Reizen per trein samen met je hond is in Portugal alleen mogelijk als je hond in een hygiënische bench wordt vervoerd (en als je hond gezond en schoon is, melden de autoriteiten er voor de zekerheid nog even bij). In een tram of bus is het mogelijk dat je hond geweigerd wordt als de chauffeur denkt dat het te druk is op de rit.
Het openbaar vervoer in Portugal is goed geregeld door de diverse bus- en treinverbindingen tussen de grote steden. De nationale spoorwegen van Portugal, Caminhos de Ferre Portugueses (CP), kent 3 soorten diensten, nl. Regional (stopt op de meeste stations), Intercidade (stopt alleen in een aantal grote steden) en Rapido (expresstrein tussen Lissabon en Porto).

Bus en metro
Het nationale bussennetwerk Rodoviaria Nacional (RN) en talrijke geprivatiseerde busbedrijven bieden busverbindingen aan in Portugal, waaronder ook langeafstandsbussen (RH Expressos).
In de grote steden, zoals Lissabon, zijn o.a. bussen, metro (Metro-politano), maar ook ouderwetse elektr. trams (eléctricos), kabelbanen en liften (beide elevadores genoemd) die onder het openbaar vervoer vallen.
In een tram of bus is het mogelijk dat je hond geweigerd wordt als de chauffeur denkt dat het te druk is op de rit.

Taxi
Voor taxi′s zijn er geen regels. De chauffeur bepaalt zelf of hij je hond wel of niet meeneemt. Reken er vooral niet op. Als het lukt heb je geluk gehad.

Gezondheid

Je moet tussen april en oktober oppassen voor teken en muggen die infectieziektes kunnen overbrengen. Je hoeft hier niet panisch over te doen. Want laat je niet zenuwachtig maken door partijen die er baat bij hebben dat je bang wordt voor teken of napraters. Ga altijd uit van de feiten: van de miljoenen honden in Europa worden er maar heel weinig ziek en er gaan er nog minder dood aan tekenbeten. Zie dit soort dingen dus in het juiste perspectief. Praat met je dierenarts en lees op onze gezondheidspagina′s wat meer over de infectieziektes en hun behandelwijze.

In Portugal komt de Ziekte van Lyme (Borreliose), Babesiosis (tekenkoorts), Hartworm, Ehrlichiosis en Leishmania voor.

Als je van plan bent om in de zomer lekker lange wandeltochten met je hond te maken neem dan genoeg water mee want het kan flink warm worden. Let op voor oververhitting. Zeker in het midden en zuiden van het land. Je moet ook alert zijn op slangen. De kans is erg klein dat je hond een (giftige) beet oploopt, maar het kan geen kwaad er in het voorjaar en zomer op bedacht te zijn. Bergwandelaars moeten de poten van hun hond goed in de gaten houden. De kussentjes hebben veel te lijden door rotsachtige paden. Neem ter bescherming schoentjes voor je hond mee

ps. maak je niet al te veel zorgen, en we sturen je bij je boeking ook altijd de adressen van dierenartsen in de buurt van je accommodatie.

Jacht

In Portugal wordt niet op grote schaal gejaagd. Het jachtseizoen loopt van 15 augustus tot eind februari en waar gejaagd wordt staan bordjes. Het is fijn te weten dat er alleen gejaagd mag worden op donderdag, zondag en nationale feestdagen.

Klimaat

Portugal is in de zomer is het zonzeker en droog. Heerlijk voor zonaanbidders maar minder relaxed voor je hond. Maar de klimaatverschillen tussen het noorden en het zuiden van het land zijn groot. Dus qua warmte is er ook nog wel wat te kiezen.

Het noordelijke deel heeft een gematigder klimaat met ruim 2x zoveel neerslag dan aan de zuidelijke Algarve. En aan de kust bedragen de zomertemperaturen gem. 20-24 graden en in het noordelijke binnenland 18 graden. De warmste maand is aug. met in het binnenland temperaturen, die kunnen oplopen tot boven de 40 graden.

De gemiddelde temperatuur aan de Algarve is in januari en februari 16 graden en in juli en augustus ca. 28 graden. Het klimaat van de Azoren wordt door de zuidelijke ligging en de milde invloeden van de Golfstroom vnl. gekenmerkt door milde temperaturen gedurende het hele jaar. Het eiland Madeira heeft subtropische kenmerken met gemiddelde temperaturen tussen de 24 graden in de zomer en 19 graden in de winter.

 
informatiepakket algemeen

Vraag nu meteen je gratis infopakket over Portugal aan ...
dan ga je altijd goed voorbereid op vakantie!

Op vakantie in Portugal?
  • aantal personen: 2
  • aantal honden: 1
  • type accommodatie
  • aankomstdatum
  • periode
Aankomstdatum

Selecteer een datum ...

 jul 2024
madiwodovrzazo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Waarom zou jij boeken bij Dogsincluded?
Hoe we jou & je hond(en) de meest onbezorgde vakantie kunnen beloven die er is, zetten we hier op een rijtje...
Loading...