Hond op vakantie in Duitsland, vakantiehuis, hotel of kasteel
link gekopieerd
Hond op vakantie in Duitsland, vakantiehuis, hotel of kasteel

Reisgids op vakantie met je hond in Duitsland

"Honden zijn zoepertoll"

Duitsers, het zijn net Nederlanders als het om honden gaat.

Vraag je duitsers-zonder-hond wat zij van honden vinden, dan zegt 70% honden graag te mogen. Nou, als je daar niet welkom bent... En dan hebben we het nog niet eens over het schitterende landschap bij onze oosterburen.

Duitsland zelf is ook ′zoepertoll′. Op het gebied van cultuur is er ongelooflijk veel te vinden. En zelden zag je zulke uitgestrekte bossen. Om over de wandelpaden, heerlijke stranden, grote meren en pittoreske eilanden nog maar te zwijgen.

En je zou het misschien niet zeggen, maar de Duitse keuken biedt culinaire verrassingen op hoog niveau. En dat geldt trouwens ook voor de wijnen. Tel daar de prachtige steden bij op en je hebt het vakantieland bij uitstek.

We zochten voor jullie de beste plekken uit. En hopen dat jullie er een onvergetelijke vakantie hebben.

Slimme tip: Wil je nog meer informatie over wat je te wachten staat als je met je hond op vakantie gaat in Duitsland? Vraag dan hier je persoonlijke reisgids aan.

 
 

Met je hond naar Duitsland - informatie over: 

Restaurants

In Duitsland vind je eigenlijk nooit de hond in de pot. Want Duitsers vinden het bijna overal prima als je je hond meeneemt in een restaurant. Maar ze ergeren zich dood aan slecht opgevoede honden want ′Ordnung muss sein′. Helemaal mee eens natuurlijk, wij houden ook niet van kwijlende, bedelende honden aan tafel. Reden te meer om eens nader kennis te maken met de Duitse keuken.

Een paar suggesties ? Natuurlijk de bijna onvermijdelijke Spiessbraten. Maar de knusperige Schweinehacks, de Kasselerkamm, het Blaukraut en Spätzle, de Hecht uit de oven en als toetje de Bratäpfel zijn echt niet te versmaden.

En als je per ongeluk iets te diep in het bier-, Riesling- of Gewürztraminer glaasje hebt gekeken moet je eens de ′Katzenjammer Suppe′ proberen. Volgens de Duitsers werkt deze stevige zuurkoolsoep (met worst natuurlijk) fantastisch tegen een kater...

ps: Als je bij ons boekt sturen we je ook een lijst van restaurants in de buurt van je accommodatie. Als je hond mee wilt nemen, wel even van te voren checken dus!

Stranden

Duitsland lijkt qua strandbeleid erg op Nederland. In de winter, voor en naseizoen kun je gewoon overal lekker in het zand spelen met je hond. In de zomer zijn de stranden (bijna) overal verboden terrein. Ook in de ochtend en avond.

Maar Duitsers zouden geen Duitsers zijn als ze niet zeer pünktlich zouden aanduiden waar honden wel lekker in de golven kunnen duiken. Bij veel badplaatsen zijn daarom speciale hondenstranden gemaakt.

Bij (recreatie)stranden langs de vele meren moet je in de zomer ook even opletten. Bij sommige mag je hond helemaal niet komen en bij anderen mogen ze wel aangelijnd rondsnuffelen maar niet het water in. In najaar en winter is dat allemaal geen probleem en mag je hond natuurlijk wel weer in de meren badderen.

Wil je weten of er een strand in de buurt is van jouw vakantieplek? Kijk dan direct even op onze strandenpagina.

En, ben jij op je vakantie een mooi zwemplekje tegengekomen dat er nog niet bij staat? Geef  het dan a.u.b. aan ons door zo kunnen we elkaar aan leuke plekjes helpen.

ps. we sturen je bij je boeking ook automatisch alle hondenstranden in de buurt van je accommodatie.

Loslopen

Of Duitsers hun hond makkelijk los laten lopen hangt af van waar je bent. Ieder Bundesland en iedere gemeente mag eigen regels hanteren ten aanzien van loslopende honden. Zo mogen jagers in Mecklenburg-Vorpommern zelfs schieten op honden die in sommige gebieden ongeoorloofd loslopen!

Veel Duitsers houden hun hond ook in het bos aan de lijn. Ga dus met takt om met iedereen die je in het bos tegenkomt en geen honden bij zich heeft. In de steden zijn losloopgebieden aangegeven. In bossen in wandelgebieden staat het ook aangegeven of/en wanneer je hond los mag. Staat het er niet, dan mag een hond vaak op de paden los, mits hij op de paden blijft en onder appèl staat. In de ′Schonungszeit′ (maart - mei: wanneer het wild jonkies heeft) moeten honden altijd aangelijnd blijven.

Vind je geen bordjes, dan kun je ook te maken hebben met een privé-bos. Daar is de jachtopziener heer en meester. Die praten wel eens een beetje streng, maar ze menen het niet kwaad. Neem in ieder geval altijd een lijn mee, zodat je je hond kunt aanhaken.

Laat je je hond loslopen zorg er dan altijd voor dat hij andere mensen niet hindert, wordt niet kwaad als iemand je vraagt je hond toch vast te maken. Heb er begrip voor dan anderen ook gewoon bang kunnen zijn. Ruim poep altijd op, dat is niet meer dan normaal en kweekt goodwill voor jezelf en andere hondenbezitters.

Openbaar vervoer

Trein
Je hond is welkom in alle Duitse treinen. Kleine honden die op schoot passen reizen gratis. Voor een grote hond koop je een kaartje. En dat kost je ongeveer de helft van een gewoon kaartje. Alleen voor een couchette­wagon gelden andere regels. Je mag je hond alleen meenemen als je het hele compartiment afhuurt. En natuurlijk is de restauratiewagon ook verboden terrein voor je hond.

Bus, tram en metro
Je hond mag mee tegen betaling van de halve ritprijs. Tenminste, als je ′m aanlijnt. En zorgt dat andere passagiers er geen last van hebben. In de metro reist je hond op een kinderkaartje.

Taxi
Voor taxi′s zijn er geen regels. De chauffeur bepaalt zelf of hij je hond wel of niet meeneemt. Ga van het volgende uit: een kleine hond maakt meer kans dan een grote. Een hond in een tas is ook makkelijker. Ook wil het nog wel eens helpen als je zegt dat hij niet op de bank gaat, maar beloofd dat hij netjes op de grond blijft.

En tref je een moslimchauffeur hou er dan rekening mee dat volgens de islam honden onrein zijn. Niet boos worden, respecteer ieders geloofsovertuiging ook al is het niet de jouwe. Is een taxirit echt noodzaak voor je, neem dan een achterbankbeschermhoes mee, zoiets vergroot je kansen ook. Extra geld bieden is natuurlijk ook altijd een optie.

Veerboot
Op de boot naar de Noordzee eilanden mag je hond altijd voor de helft van de prijs mee. Op de Bodensee boten is het gratis. Als je naar Noorwegen of Zweden wil kan dan ook maar de prijzen kunnen verschillen per maatschappij. Even contact opnemen dus.

Gezondheid

Net als in Nederland moet je in Duitsland je hond beschermen tegen teken. Je hoeft hier niet panisch over te doen. Want laat je niet zenuwachtig maken door partijen die er baat bij hebben dat je bang wordt voor teken of napraters. Ga altijd uit van de feiten: van de miljoenen honden in Europa worden er maar heel weinig ziek en er gaan er nog minder dood aan tekenbeten. Zie dit soort dingen dus in het juiste perspectief. Praat met je dierenarts en lees op onze gezondheidspagina′s wat meer over de infectieziektes en hun behandelwijze.

Inmiddels zijn de tekenziektes Ziekte van Lyme (Borreliose) vanuit het zuiden opgerukt tot zelfs noord Duitsland. De meeste honden die gebeten worden met een geïnfecteerde teek zullen nooit ziek worden maar sommige honden zijn er toch goed beroerd van en het moet uiteraard behandeld worden door een dierenarts. Ehrlichiosis - ook door teken overgebracht - is inmiddels tot zuid Duitsland opgerukt. En dan is er nog de vossenlintworm. Het is goed te genezen, maar voorkomen is beter.

Duitse vossen kunnen nog wel eens rabiës krijgen. Daarom worden deze vossen ′ingeënt′ door lokaas met vaccin. Als dat ergens ligt wordt het aangeplakt op bomen in de buurt.

Is je hond een echte zwemfanaat ? Dan moet je in de zomer, bij langdurig warm weer, wel uitkijken waar je hem een duik laat nemen. Veel (stilstaand)water wordt dan verontreinigd door blauwalgen. Die zijn giftig en je hond kan er flink beroerd van worden. In Nederland wordt er voor gewaarschuwd als er blauwalgen gesignaleerd zijn. De waterkwaliteit van het zwemwater per Duits Bundesland kun je altijd op de website van het duitse Ministerie van Milieu (BMU) controleren.

Verder is is verstandig om je hond jaarlijks te laten enten tegen Parvo, Hondenziekte, Leptospirose (Weil), Hepatitis en Kennelhoest. Dit heeft niets met een vakantie te maken (je hond loopt geen verhoogd risico geïnfecteerd te worden op vakantie), maar we willen het hier toch voor de zekerheid melden, voor het geval je niet aan deze enting had gedacht.

Tenslotte: als je van wandelen in de bergen houdt hebben hondenpoten extra aandacht nodig. Rotsachtige paden veroorzaken snel bloederige voetzolen. Speciale schoentjes voorkomen dit.

ps. maak je niet al te veel zorgen, en we sturen je bij je boeking ook altijd de adressen van dierenartsen in de buurt van je accommodatie.

Jacht

Duitsers vinden het leuk om met een geweer in de bosjes te zitten. Of op een kansel. Je kunt niet spreken van een jachtseizoen. Er is overal altijd wel iets dat ze in het vizier willen krijgen.

In Duitsland hoeven jagers dat officieel niet te melden. In de vaker bezochte wandelgebieden wordt het vaak wel aangegeven. Jachtdagen zijn vooral zaterdag en zondag. Jachttijden zijn bij uitstek de vroege ochtend of de middag vanaf een uur of 4. Bij een echte drijfjacht (op wildzwijn) staan er altijd jagers bij de toegangswegen om wandelaars te waarschuwen. Blijf in de bosrijke gebieden dus een beetje alert op knallen en hou je hond bij je.

Klimaat

Ook het Duitse klimaat lijkt veel op dat van Nederland. Zonzekerheid moet je dus bij onze oosterburen niet echt zoeken. Maar over het algemeen zijn de zomers bij de Duitsers wel iets warmer dan bij ons. Dat komt omdat zij meer kans maken op een föhn, een warme wind die dan ook de barometer flink opjaagt.

En omdat het zo′n groot land is, is het zuiden aanzienlijk warmer dan het noorden. En, is het zuiden ook kouder dan het noorden - in de winter dan. Dan kun je zuidelijk ook leuk wintersporten in de Harz of het Schwarzwald.

 
informatiepakket duitsland

Vraag nu meteen je gratis infopakket over Duitsland aan ...
dan ga je altijd goed voorbereid op vakantie!

Op vakantie in Duitsland?
  • aantal personen: 2
  • aantal honden: 1
  • type accommodatie
  • aankomstdatum
  • periode
Aankomstdatum

Selecteer een datum ...

 jul 2024
madiwodovrzazo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Waarom zou jij boeken bij Dogsincluded?
Hoe we jou & je hond(en) de meest onbezorgde vakantie kunnen beloven die er is, zetten we hier op een rijtje...
Loading...