Hoe blijft je hond gezond op vakantie: insecten
link gekopieerd

Gezond op vakantie: insecten

"zzzzzzzzomergasten"


Bijen en wespen zoemen in de zomer lustig rond. Iedere hond hapt er wel eens naar of snuffelt in het gras waar net zo′n gestreepte jongen zat uit te rusten. Bijen- en wespensteken zijn doorgaans niet gevaarlijk. Maar wel irritant.

En het is fijn te weten wat te doen als je hond is gestoken.

Wespen & bijen

Net als wij krijgen honden een irritante en pijnlijke bult. Gaat vanzelf weer over. De angel zoeken in een hondenvacht is een spelt in een hooiberg, maar lukt het je verwijder hem dan.

Kijk wel uit dat je geen knauw krijgt van je hond want die heeft pijn en ziet het nut van zo′n onderzoek waarschijnlijk niet in.
Een prik in de neus is niet gevaarlijk maar ziet er wel rot uit. Schrik niet als je hond naast een dikke snufferd ook nog een gezwollen voorhoofd krijgt. Dat is normaal en trekt na een paar uur vanzelf weer weg.

Vind je het toch erg zielig of heeft je hond er overmatig last van en wordt hij erg nerveus? De dierenarts kan je hond een pijnstiller of een injectie tegen de jeuk geven.

Als je hond in zijn hals of in zijn keel is gestoken moet je wel meteen handelen. Deze gebieden zwellen sneller en meer op en kunnen de luchtwegen blokkeren, zodat hij geen adem meer kan halen.

Probeer de zwelling meteen zoveel mogelijk tegen te gaan door het gebied van de hals zo koud mogelijk te maken (ijsklontjes of natte lap). Ga zo snel mogelijk naar een dierenarts (of gewone arts) voor behandeling.

Allergie voor bijen- of wespensteken komt bij honden gelukkig heel weinig voor. Als je hond dat heeft merk je dat doordat je hond misselijk en soms duizelig wordt, gaat braken en ademhalingsproblemen krijgt. Snel naar de dierenarts in dat geval.

Muggen & zandvliegjes

Sommige muggen en vliegen kunnen ziektes overbrengen op mens en dier. In bepaalde gebieden rond de Middellandse Zee komen muggen en zandvliegjes voor die parasieten kunnen overbrengen die veroorzakers zijn van een aantal ziektes.

Doordat er ook ′economisch belang′ bij is, is preventie en bestrijding voor zowel mens als dier in deze landen een belangrijke issue. Het beste is om zelf je hond ter bescherming een Scalibor band om te doen. Deze beschermt zowel tegen teken als muggen en zandvliegjes.

Er is in de meeste gevallen geen medicijn dat voorkomt dat besmetting plaatsvindt. Maar soms wel, overleg dit altijd even met je dierenarts.
Het is het beste om in probleemgebieden alert te zijn en je hond tegen de avond, ′s nachts en in de vroege ochtend in een mugvrije ruimte te laten blijven en een goed (teken)-bestrijdingsmiddel (Scalibor) te gebruiken.

Gebruik desnoods een fijnmazig muskietennet om je hond onder te laten slapen. Voor jezelf is een goed werkend antimuggenmiddel ook geen overbodige luxe. Voorkomen is in alle gevallen beter dan genezen.

Vind je je hond na de vakantie niet helemaal fit ga dan voor de zekerheid even langs je dierenarts voor een check up en vertel in welke gebieden je bent geweest. De meeste infectieziektes kunnen worden vastgesteld door middel van bloedonderzoek en zijn goed te behandelen als ze in een vroeg stadium worden ontdekt.

Klanten van DogsIncluded ontvangen voor vertrek informatie over het vinden van dierenartsen in het land van bestemming. Ook geven wij vertalingen die van pas kunnen komen bij een dierenartsbezoek. Altijd handig in geval van nood.

Hoe blijft je hond gezond op vakantie: insecten
Waar gaat de reis heen?
  • land
  • aantal personen: 2
  • aantal honden: 1
  • type accommodatie
  • aankomstdatum
  • periode
Aankomstdatum

Selecteer een datum ...

 jul 2024
madiwodovrzazo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Waarom zou jij boeken bij Dogsincluded?
Hoe we jou & je hond(en) de meest onbezorgde vakantie kunnen beloven die er is, zetten we hier op een rijtje...
Loading...