Belangrijke informatie over invoerregels voor honden op vakantie in Nederland
link gekopieerd
Belangrijke informatie over invoerregels voor honden op vakantie in Nederland

Invoerregels voor je hond op vakantie in Nederland

algemene wet- en regelgeving


Op vakantie wil je geen stress. Hou je daarom aan de Europese regels. De onderstaande punten gelden altijd:

  • identificatie chip
  • europees huisdierenpaspoort
  • geldige rabiësinenting

En let op: in ieder land zijn er ook aanvullende regels waar je rekening mee moet houden. Informeer je dus altijd goed voordat je de grens over gaat.

Wil je meer weten over hoe het is om met een hond in Nederland op vakantie te gaan?

Dan is het ook slim om hier meteen je uitgebreide gratis informatie pakket aan te vragen!

 

Welke regels gelden er in Nederland voor honden?

Europese honden die op vakantie willen in Nederland moeten zich aan onderstaande regels houden:

Dit geldt voor iedere hond die de Nederlands grens over wil

Iedere hond die de grens over gaat heeft een Europees hondenpaspoort nodig en ook is identificatie door middel van een chip verplicht. Eerst was een tatoeage ook nog mogelijk. Maar sinds 2 juli 2011 is alleen nog een chip toegestaan. Daarnaast moet je hond een geldige rabiësinenting (hondsdolheid) hebben.

Weet je alles al over het dierenpaspoort?

Sinds 29 december 2014 is er een nieuw EU dierenpaspoort uitgegeven. Dit is beter bestand tegen fraude. Het nieuwe paspoort mag bovendien alleen nog maar door dierenartsen worden meegegeven. De uitgever van de paspoorten houdt bij welke paspoorten (met welke paspoortnummers) aan welke dierenarts zijn geleverd. Blanco paspoorten worden niet meer verstrekt, waardoor bijvoorbeeld fokkers niet meer zelf een paspoort kunnen invullen van hun dieren. De nieuwe paspoorten hebben nummers die beginnen met 528-NL.

In het nieuwe paspoort moeten de gegevens van het dier inclusief het chipnummer worden vermeld. De pagina met deze gegevens wordt vervolgens gelamineerd door de dierenarts. Pas daarna mag het paspoort aan de eigenaar van de hond worden meegegeven. Ook de vaccinatiestickers moeten met een speciale lamineersticker worden afgeplakt door de dierenarts, tenzij niet-verwijderbare vaccinatiestickers worden gebruikt. Op die manier kunnen de identificatiegegevens en de vaccinatiegegevens niet worden veranderd.

Als je hond al een EU dierenpaspoort heeft en de identificatie van het dier is voor 29-12-2014 hierin ingevuld, dan mag je dat gewoon blijven gebruiken voor reizen naar het buitenland. Krijgt je hond na 29-12 een paspoort en wil je met met je hond op reis, dan moet dit een nieuw EU dierenpaspoort zijn.

Wat moet je weten over de geldigheid van een rabiësprik?

De standaard hervaccinatietermijn van 1 jaar is vervallen. Vroeger moest je hond ieder jaar tegen rabiës worden ingeënt. Nu is je prik net zolang geldig, als het vaccin werkzaam is (dat kan 3 jaar zijn, de termijn staat in de bijsluiter).
Dus, als je dierenarts een vaccin gebruikt dat langer dan een jaar geldig is, kun je kosten besparen omdat je niet meer ieder jaar naar de dierenarts hoeft voor een rabiësprik.

Handige tip: geef je hier op voor onze PrikAlert, dan hoef je nooit meer te onthouden wanneer je inenting verloopt. Wij sturen je dan een mailtje om je daaraan te herinneren zodat je altijd op tijd bent voor de vervolgprik. 

Let op: als je hond voor de eerste keer wordt ingeënt, of als je je hond opnieuw laat inenten nadat de oude rabiësinenting is verlopen, mag je pas 21 dagen na de inenting de grens over.

Je dierenarts moet de geldigheidsdatum duidelijk in het hondenpaspoort vermelden. Alleen dan is je vaccinatie ook 3 jaar geldig en voorkom je misverstanden bij een controle.

Zijn er hondenrassen verboden in Nederland?

Sommige (Europese) landen kennen een verbod op speciale hondenrassen. Tot voor enkele jaren waren Pitbulls in Nederland verboden, maar dit verbod is niet meer van kracht.

Zijn er speciale regels voor honden in de auto?

Natuurlijk mag je hond nooit op de voorstoel (ook niet vast). Maar verder gelden er in Nederland geen speciale regels voor het vervoer van je hond in een auto.

Mogen honden jonger dan 3 maanden Nederland in?

Sinds 29 december 2014 mogen honden jonger dan 3 maanden Nederland niet meer in.
Elke hond die ons land binnenkomt moet een geldige rabiësvaccinatie hebben. Deze mag gegeven worden vanaf een leeftijd van 12 weken en is pas 21 dagen daarna geldig. Dit betekent dat pups jonger dan 15 weken niet geïmporteerd mogen worden. Wil je een pup van een buitenlandse fokker aanschaffen, dan moet je daar dus goede afspraken over maken omdat de pup langer dan gebruikelijk bij de fokker zal moeten verblijven!

Ook België verandert zijn invoereisen, net als in Nederland mogen daar vanaf 29-12 geen pups zonder geldige rabiësvaccinatie worden ingevoerd. Dat heeft gevolgen voor pups die van een Nederlandse fokker naar een Belgische eigenaar zullen gaan.

Houd er bij het reizen via andere EU-landen rekening mee dat in een aantal van deze landen (Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland, Denemarken, Zweden en Malta) honden jonger dan drie maanden niet worden toegelaten!

Let op! Import van dieren jonger dan 3 maanden uit een land dat niet tot de EU behoort, is alleen mogelijk vanuit bepaalde landen en onder bepaalde voorwaarden wanneer de eigenaar meereist. Kijk voor meer informatie op IVO (Import Veterinair Online) of neem contact op met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA).

Honden vanuit niet-Europese landen mee (terug) nemen?

Niet-Europese honden die de Nederlandse grens over willen, maar ook Nederlandse honden die buiten de EU op vakantie waren (en weer terug gaan), kunnen te maken krijgen met aanvullende regels.

Het beste is om voor informatie over de invoer van levende dieren uit landen van buiten de EU naar Nederland, de Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) te raadplegen. Dit kan via de website van Import Veterinair Online (IVO) of neem rechtstreeks contact met ze op: 0800-0488 / info@vwa.nl. Meer informatie over deze niet EU-landen kun je ook op de website van licg vinden.

Voor alle landen geldt dat de regels uitgaan van transport onder begeleiding. Bij transport zonder begeleiding kunnen andere regels gelden.

Reizen met meer dan 5 honden

Als baasje van 5 (of meer) honden moet je er rekening mee houden dat je reis voor de wet- en regelgeving onder de categorie "commercieel verkeer" valt. Instanties gaan ervan uit dat de honden zijn bedoeld voor de verkoop (in het buitenland) en dan gaan er heel andere regels gelden.

Als je binnen de EU reist voor een tentoonstelling of wedstrijd, moet je zorgen dat je valt onder de regeling voor niet-commercieel verkeer van meer dan vijf dieren.

Hiervoor moet je als eigenaar een exportaanvraag indienen bij de NVWA: neem hiervoor bijtijds contact op via 0800-0488. De NVWA dierenarts komt binnen 24 uur voor vertrek bij je langs, controleert de honden en geeft dan een gezondheidsverklaring en een (Traces) certificaat af dat 4 maanden geldig is.
Er kan dan met die honden 4 maanden lang binnen de EU gereisd worden, zolang de rabiësvaccinaties geldig zijn.

Om te bepalen of er echt sprake is van "niet commercieel verkeer" moet het doel van de reis wel aangetoond worden aan de NVWA dierenarts, bijvoorbeeld door een inschrijvingbewijs van de wedstrijd.

Hoe neem ik een buitenlandse hond mee naar Nederland?

We krijgen hier veel vragen over die wij niet kunnen beantwoorden. Het is een lastig en emotioneel onderwerp waar iedereen zijn eigen mening over heeft. Wij kunnen alleen maar iedereen aanraden om zich goed te informeren. Het is niet zo moeilijk om een hond de grens over te krijgen.

Maar de verzorging van een slecht gesocialiseerde (zwerf)hond met psychische problemen - en dat hebben ze bijna allemaal - heeft een heel grote invloed op je eigen leven en dat van je gezin. Veel mensen houden zoiets niet vol. Helaas komen er veel buitenlandse honden alsnog in een Nederlands asiel terecht omdat goedbedoelende baasjes zich het redden van een zielige hond toch heel anders hadden voorgesteld.

Denk er niet te positief over en weet waar je aan begint als je zo’n zielig hondje wilt redden. Zorg dat je helemaal op de hoogte bent van alle informatie over de problemen die je goede bedoelingen met zich mee kunnen brengen. En neem de moeite om er vooraf met een dierenarts over te spreken. Die kan je ook goed advies geven over de voors, tegens en consequenties van je beslissing.

informatiepakket nederland

Vraag nu meteen je gratis infopakket over Nederland aan ...
dan ga je altijd goed voorbereid op vakantie!

Op vakantie in Nederland?
  • aantal personen: 2
  • aantal honden: 1
  • type accommodatie
  • aankomstdatum
  • periode
Aankomstdatum

Selecteer een datum ...

 jun 2024
madiwodovrzazo
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Waarom zou jij boeken bij Dogsincluded?
Hoe we jou & je hond(en) de meest onbezorgde vakantie kunnen beloven die er is, zetten we hier op een rijtje...
Loading...