Informatie over je hond in het vliegtuig
link gekopieerd

honden met het vliegtuig op vakantie

"mag ik bij het raam?"


Hoe honden met een vliegtuig reizen is nog niet zo bekend. Het helpt natuurlijk niet dat iedere maatschappij zijn eigen regels vaststelt. Prijzen en vluchten moet je per firma navragen.

Wij vertellen je hoe dat vliegen in z′n werk gaat... en je kunt hier ook het filmpje van de KLM bekijken.

 

Met het vliegtuig op vakantie met je hond.

Wat denken baasjes van vliegen met een hond?

Je stapt niet zomaar even met je hond op een vliegtuig. Daar zijn talloze redenen voor. Je moet namelijk met nogal wat zaken rekening houden.
Toch zegt meer dan 30% van de baasjes die met hun hond op vakantie gaan dat ze wel met het vliegtuig zouden willen gaan als ze wisten dat dit goed te regelen is. Deze cijfers komen uit een landelijk onderzoek dat wij hebben gehouden onder 1400 hondenbezitters.

Voor vakanties in Europa kan vliegen toch wel eens uitkomst bieden want de reis duurt aanzienlijk korter. Gelukkig bieden de meeste maatschappijen tegenwoordig wel een goede honden-reis-service. Maar voor je gaat vliegen zijn er wel wat dingen die je moet weten. We zetten het hier allemaal even voor je op een rijtje. Het is wel wat veel informatie maar neem even de tijd om het door te nemen, dan verloopt het regelen van een vliegreis een stuk soepeler.
En, wil je het regelen graag uit handen geven, dan kun je ook nog terecht bij www.animalstofly.com

Is je hond vliegfit?

Dit is het allerbelangrijkste. Als het je hond om wat voor reden dan ook geen goed doet om te vliegen doe het dan niet . Overleg altijd met je dierenarts! Over het algemeen zijn gezonde volwassen honden goed in staat om met het vliegtuig te reizen. Uiteraard neem je geen puppy′s, zieke, zwangere, zenuwachtige of oude honden mee.

Stompneuzige honden zoals Boston Terriers, Mopshonden, Bulldoggen, Boxers, Chow Chows, Lhasa Apso′s, Pekineesjes enz. kunnen op grote hoogte last krijgen van ademhalingsmoeilijkheden door de ijle lucht. Dit soort honden vliegen dus liever niet.
Het spreekt voor zich dat je ook erg zenuwachtige of bange honden niet meeneemt in een vliegtuig.

Twijfel je? Raadpleeg dan je dierenarts want het is fijn om je hier zeker over te voelen.

Kalmerend middel, of niet?

We gaan er van uit dat je dierenarts je het beste advies geeft op dit gebied. Maar wij raden het geven van kalmerende middelen in principe af.

Een kalmerend middel heeft een bloeddrukdaling en lichaamstemperatuur daling tot gevolg. Dat is niet zonder risico. Bovendien kan een duffe hond sneller zenuwachtig worden omdat hij voelt dat-ie niet in staat is om adequaat te reageren in vreemde situaties.
Hij kan zich niet goed schrap zetten als de bench wordt verplaatst en hij heeft moeite zijn evenwicht te bewaren. Bovendien heeft een verdoofde hond meer kans op ademhalingsmoeilijkheden op grote hoogten en kan hij niet goed braken als-ie onverhoopt luchtziek wordt.

Sommige luchtvaartmaatschappijen nemen een verdoofde hond ook niet mee. Dan kan je dus gewoon naar huis en gaat je hele vakantie niet door. Zorg dus dat je vantevoren goed op de hoogte bent van alle regels.

Welke vlucht kies je?

Voor zowel baasjes als honden geldt hoe korter de vlucht hoe beter. Afhankelijk van waar je naar toe vliegt heb je vaak een aantal opties. Als je niet van plan ben erg ver weg te gaan raden wij je aan om uitsluitend directe vluchten te kiezen. Zeker als je hond te groot is om bij je in de cabine te reizen. En dat is al snel, alleen type chihuahua mag in een tas met je mee in het vliegtuig.

Verder is het handig om een vroege of late vlucht te boeken. Die zijn minder druk en is er meer tijd voor aandacht voor je hond. Houd wel altijd rekening met twee uur extra voor de check-in procedure en extra tijd voor het ophalen van je hond op de plaats van bestemming.

Vraag bij het plannen van je vlucht altijd advies aan de maatschappij en zeg dat je met een hond reist. Zij hebben goede suggesties voor een reisplan dat het meest relaxed voor jou en je hond is.

Wen je hond ruim van tevoren aan de vliegbench

Gedurende de vlucht zit je hond in een bench. Je kunt IATA goedgekeurde benches kopen of huren voor alle hondenmaten (gewoon even Googlen!)
Het is prettig voor je hond als hij zich daar thuis voelt. Je doet er dus verstandig aan om hem hier een paar weken voor vertrek dus al aan te laten wennen.

Zet de bench in huis en laat je hond er op eigen gelegenheid in en uit gaan. Desgewenst kun je hem stimuleren met extra lekkere brokjes of een speeltje. Forceer het niet het is de bedoeling dat je hond zich prettig en vertrouwd voelt en als hij wat meer tijd nodig heeft laat hem dan zijn eigen tempo een beetje bepalen.

Als je hond vertrouwd is met de bench moet hij er nog aan wennen dat die soms wordt afgesloten. Doe dat in het begin alleen als je zelf nog in de buurt bent en je hond je kan zien. Als dat goed gaat laat hem dan een tijdje alleen maar kom altijd terug voordat je hond onrustig wordt. Zo leert hij dat je hem niet zal vergeten en kan hij erop vertrouwen dat je altijd wel ergens in de buurt bent.

Met welke maatschappij vlieg je?

Het transport van dieren is internationaal geregeld door de algemene veiligheidsvoorschriften van de International Air Transport Association, de Live Animals Regulations en de Animal Welfare Act. Deze voorschriften regelen onder andere de situatie in het bagageruim (luchtdruk, temperatuur, andere vracht etc.) en de wijze van in- en uitladen van je hond bij vertrek en aankomst, zodat dat niet schadelijk of ongezond voor je hond zal zijn.

Over het algemeen zijn er drie manieren om je hond mee te nemen:

in de cabine: je vliegt altijd samen met je hond en je hond moet in een reistas passen. Het gewicht van je hond en de afmetingen van de reistas verschillen per maatschappij (stel je er niet te veel van voor: het geldt voor de formaten mini, small en extra small.)

in het bagageruim: je vliegt altijd in het zelfde vliegtuig als je hond. Je hond wordt vervoerd in een bench die aan bepaalde regels moet voldoen.

als cargo: er is hierbij geen garantie dat je in hetzelfde vliegtuig als je hond reist. Lijkt ons niet ideaal maar het kan (met name gezien de kosten) zinvol zijn om dit te overwegen als je een lange vlucht moet maken.

Wat kost vliegen met je hond?

De tarieven om je hond mee te nemen verschillen per maatschappij. Als je hond mee kan in de cabine of in het ruim wordt hij gezien als bagage en betaal je doorgaans het overbagage tarief voor het gewicht van de hond plus het gewicht van de bench. Als je hond als cargo meegaat gelden over het algemeen de vracht tarieven.

Sommige maatschappijen hebben een vast tarief voor honden, ongeacht hoe hij vliegt. Elke maatschappij heeft dus zo haar eigen regels.
Houdt er rekening mee dat er veelal een maximum is aan het aantal honden dat per vlucht vervoerd mag worden. Doorgaans geeft dit nauwelijks problemen maar vooraf checken voorkomt problemen.

De kosten van het vervoer variëren ook. Neem daarom altijd vooraf contact op met de vliegmaatschappij.

Gezien het beperkte aantal honden dat per vlucht vervoerd mag worden is het belangrijk dat je altijd ruim van te voren je plannen bekend maakt aan de luchtvaartmaatschappij.
Ook na je boeking moet je voor de zekerheid 24 tot 48 uur voordat je vertrekt nog een keer contact opnemen om je vlucht te bevestigingen en te checken of ze er daadwerkelijk rekening mee gehouden hebben dat je je hond meeneemt.

Eten en drinken vooraf aan de vlucht

Er zijn veel verschillende adviezen over hoe lang voor vertrek je hond nog mag eten en drinken. Dat varieert tussen de 4 tot 12 uur voor vertrek. Wij hanteren het volgende uitgangspunt. Ieder hond moet in ieder geval 1x per 24 uur eten en iedere 6 uur kunnen drinken. Het is voor een hond niet fijn als hij onderweg in zijn bench moet plassen of poepen.

Dus geen volle maag en een lege blaas bij vertrek is het meest comfortabel voor je hond. Als de reis niet al te lang duurt is het het beste om je hond zes uur van te voren niet meer te laten eten en drie uur van tevoren niet meer te laten drinken.

Hoe gaat de check in?

De meeste vliegvelden hebben een speciale hondenincheckbalie. Je vliegmaatschappij vertelt je waar je moet zijn.

Neem voor vertrek de tijd om je hond goed uit te laten en flink te laten rennen. Hou er rekening mee dat het inchecken de nodige tijd vergt. Als je hiervoor anderhalf tot twee uur uittrekt voorkom je stress.

Uiteraard moeten de reisdocumenten van je hond in orde zijn. Welke dit zijn, is afhankelijk van je bestemming. Zonder een identificatie (chip), hondenpaspoort, vaccinaties, eventueel gezondheidsverklaring en bloedtest wordt je geweigerd.

Bij het inchecken heb je deze papieren altijd nodig. Wil je weten hoe het op Schiphol werkt, kijk dan even op de website van Schiphol: huisdier mee op reis.

Hoe vliegt je hond in de cabine?

Als je hond klein genoeg is om mee te nemen in de cabine heb je een reistas nodig die voldoet aan de eisen van de maatschappij. Informatie daarover vind je vaak op hun website. Je kunt natuurlijk even bellen.

Zorg dat je altijd een riem bij je hebt, want de tas moet wel door de scanner voordat je het vliegtuig in gaat. Je hond mag niet rondlopen in het vliegtuig, maar moet gedurende de vlucht steeds in de reistas blijven.

Wat gebeurt er met mijn hond in het bagageruim?

Je hond moet in een bench die aan de vereisten van de luchtvaartmaatschappij voldoet. Check dit en hou je eraan, want ze kunnen je hond alsnog weigeren als ze je bench afkeuren. Benches zijn te koop bij de dierenspeciaalzaak of ook vaak te koop of te huur bij de luchtvaartmaatschappijen.

Een draadmetalen bench is verboden. De bench moet goed ventileren en afsluitbaar zijn zonder speciale sloten waar sleutels voor nodig zijn. De bodem moet bedekt zijn met voldoende absorberend materiaal zoals kranten en een deken. Als je een bench gaat uitzoeken neem dan je hond mee want de juiste maat is belangrijk. Je hond moet kunnen staan, liggen en zich omdraaien. De bench mag ook weer niet te groot zijn zodat je hond erg gaat schuiven tijdens het transport.

Bevestig een duidelijk zichtbare en direct leesbare label aan de bench. Vermeld hierop duidelijk de volgende informatie: je eigen naam, de naam van je hond, je mobiele telefoonnummer, als je dat niet hebt de naam en het telefoonnummer van iemand op de plaats van bestemming (b.v. hotel of andere accommodatie) of van een contactpersoon in Nederland die gebeld kan worden als dat nodig is. Het nummer van je vlucht, de luchthaven/plaats van bestemming, de vertrek- en aankomsttijd en zet erop wanneer je hond voor het laatst heeft gegeten en gedronken. Als je hond medicijnen moet gebruiken vergeet die dan niet aan de bench te brevestigen en doe er een instructie (in het engels) bij.

Bevestig altijd ook een kopie van de inentingsbewijzen en gezondheidsverklaringen van de hond aan de bench. Wij raden je aan altijd een kopie van deze documenten met je hond mee te laten reizen ook al wordt het niet gevraagd. Het beleid van de luchtvaartmaatschappij is niet per se het beleid van de luchthaven. Als je hond zijn eigen documenten altijd bij zich heeft voorkomt dit onduidelijkheid en wordt je hond niet ergens vastgehouden totdat alles is opgehelderd.

Zorg ervoor dat je hond ook een duidelijke identificatie met alle gegevens aan zijn halsband heeft. Hij zal maar de benen nemen ! Maak een riem vast aan de buitenkant van de bench. Altijd handig als iemand je hond om de een of andere reden toch uit de bench moet halen. Een voer- en waterbak in de bench moet gevuld kunnen worden zonder het deurtje van de bench open te kunnen doen. Bevestig voor de zekerheid een plastic tas met droogvoer op de bench. Geef geen speeltjes of kauwstokjes mee.

Voordat je in het vliegtuig stapt is het handig om het grondpersoneel te laten bevestigen dat je hond daadwerkelijk aan boord is. Zij kunnen dat checken bij de afdeling die de bagage in het vliegtuig brengt. Als je om wat voor reden dan ook vertraging oploopt en het is warm buiten zeg dan tegen de purser dat je hond in het bagageruim meereist en vraag of ze de temperatuur daar willen controleren. Het is handig dat ook het vliegtuigpersoneel weet dat er een hond aan boord is. Is er een langdurige vertraging eis dan dat je hond uit het vliegtuig wordt gehaald.

Als je op je reis een stop-over hebt waarbij je van vliegtuig wisselt zorg dan dat je altijd je hond ophaalt en opnieuw incheckt. Doe dit ook als de maatschappij je aanbiedt om je hond naar het andere vliegtuig te vervoeren. Als je voldoende tijd hebt kun je hem dan even uitlaten en je bent zeker dat hij weer in het juiste vliegtuig wordt geladen. Zorg er dus bij je boeking ook voor dat je voldoende tijd (twee uur) voor het inchecken in het andere vliegtuig hebt.

Hoe krijg ik mijn hond terug als ik ben geland?

Als je op je plaats van bestemming bent vraag het grondpersoneel dan onmiddellijk waar je je hond kunt ophalen en of ze hem voorrang (priority) bij het uitladen kunnen geven. Soms is dit niet mogelijk maar vragen kan nooit kwaad.

Op sommige luchthavens is er een speciale balie om je hond op te halen, soms komt er een kruier met de bench naar aankomsthal en soms zetten ze je hond gewoon op de bagageband.

Hou een handdoek en vochtige doekjes bij de hand. Misschien is je hond vies omdat hij moest plassen of poepen.

 
Informatie over je hond in het vliegtuig
Waar wil je heen?
  • land
  • aantal personen: 2
  • aantal honden: 1
  • type accommodatie
  • aankomstdatum
  • periode
Aankomstdatum

Selecteer een datum ...

 jun 2024
madiwodovrzazo
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Waarom zou jij boeken bij Dogsincluded?
Hoe we jou & je hond(en) de meest onbezorgde vakantie kunnen beloven die er is, zetten we hier op een rijtje...
informatiepakket nederland

Klik hier en vraag nu meteen je gratis infopakket aan ...
dan ga je altijd goed voorbereid op vakantie!

Loading...