Reisgids op vakantie met je hond in Zwitserland
"Ook fijn als je geen Sint Bernard bent"
Zwitserland, misschien wel het netste land ter wereld. Dus poepzakjes bij de hand. Jullie kunnen er een heerlijke vakantie hebben. Want je vindt er bergen, bossen en ongelooflijk veel meertjes. Wandelen en zwemmen is een genot en prima voor de kuitspieren.
En, ben je aan het eind van je latijn, dan is een flinke Schnapps nooit ver weg... Barretjes genoeg!
Zwitsers kunnen dan wel eens wat wazig doen over geld. Maar het is natuurlijk geen geheim dat Zwitserland gewoonweg schitterend is. En alhoewel Zwitsers wel heel nauwkeurig met tijd omgaan, verliezen wij juist elk besef van tijd bij een zonsondergang in het Zwitserse landschap.
Bossen. Bergen. Bergbeekjes. Te voet, op de ski of met een boot. Eigenlijk is Zwitserland één grote ansichtkaart. Natuurlijk zochten wij de mooiste kiekjes voor jullie uit. Veel plezier.
Slimme tip: Wil je nog meer informatie over wat je te wachten staat als je met je hond op vakantie gaat in Zwitserland? Vraag dan hier je persoonlijke reisgids aan.
Met je hond naar Zwitserland - informatie over:
Restaurants
Over het algemeen hebben Zwitsers het niet zo op honden in het restaurant. Dus dat kan wel even zoeken worden. Maar misschien is het ook niet zo′n probleem. Na al dat wandelen en geklim in de bergen is je hond waarschijnlijk toch wel aan een tukje toe.
Bovendien is de kans groot dat je na een stevige lunch van Tessiner Gemüsesuppe, salade met specieboontjes en Gruyère en een overheerlijk, gigantisch stuk notentaart niet zo heel veel plek meer overhebt voor een Raclette of andere varianten op de kaasfondue...
ps: Als je bij ons boekt sturen we je ook een lijst van restaurants in de buurt van je accommodatie. Als je hond mee wilt nemen, wel even van te voren checken dus!
Stranden
Zwitserland heeft natuurlijk geen kust maar wel aangelegde recreatiestranden. Die zijn bijvoorbeeld rond het meer van Genève te vinden. Op sommige plaatsen kun je daar wel met je hond terecht maar niet overal. Een kwestie van op de borden letten dus eigenlijk (of even vragen bij de plaatselijke vvv).
Verder doen die Zwitsers niet zo moeilijk. In alle andere meren, rivieren, stroompjes en bergbeekjes kan je hond over het algemeen rustig rondspartelen. Mits je natuurlijk wel altijd, overal (!), de poep van je hond netjes opruimt.
Wil je weten of er een strand in de buurt is van jouw vakantieplek? Kijk dan direct even op onze strandenpagina.
En, ben jij op je vakantie een mooi zwemplekje tegengekomen dat er nog niet bij staat? Geef het dan a.u.b. aan ons door zo kunnen we elkaar aan leuke plekjes helpen.
ps. we sturen je bij je boeking ook automatisch alle hondenstranden in de buurt van je accommodatie.
Loslopen
Zwitserse honden zijn meestal aangelijnd. Welke mogelijkheden je treft, hangt af van waar je bent. Iedere gemeente mag eigen regels opstellen voor loslopende honden.
Ga met takt om met iedereen die je in het bos tegenkomt en geen honden bij zich heeft.
In de steden zijn uitlaatgebieden aangegeven. In bossen in wandelgebieden staat het aangegeven of - en wanneer - je hond los mag. In het voorjaar (maart - mei: wanneer het wild jonkies heeft) moeten honden altijd aangelijnd blijven.
Neem in ieder geval altijd een lijn mee, zodat je je hond kunt aanhaken wanneer dat nodig is. Laat je je hond loslopen zorg er dan altijd voor dat hij andere mensen niet hindert, wordt niet kwaad als iemand je vraagt je hond toch vast te maken. Heb er begrip voor dan anderen ook gewoon bang kunnen zijn. Ruim poep altijd op, dat is niet meer dan normaal en kweekt goodwill voor jezelf en andere hondenbezitters. Een fluorescerende halsband is trouwens nooit een overbodige luxe. Dan wordt je hond door jagers in ieder geval niet gezien als locale zwerver.
Openbaar vervoer
Trein
Je hond is welkom in alle Zwitserse treinen. Kleine honden die op schoot passen reizen gratis. Een grote hond reist mee tegen een korting van 50%.
Bus, tram en metro
Kleintjes die in een tas zitten reizen gratis, anderen betalen van de halve ritprijs. Wel aanlijnen natuurlijk. En zorgen dat andere passagiers er geen last van hebben.
Taxi
De taxichauffeur mag in principe zelf kiezen of hij een hond meeneemt. Het zal er wel vanaf hangen of hij vandaag of gisteren zijn auto heeft gepoetst...
Is een taxirit echt noodzaak voor je, neem dan een achterbankbeschermhoes mee, zoiets vergroot je kansen ook. Extra geld bieden is natuurlijk ook altijd een optie.
Kabelbanen
Een geweldig vervoermiddel in een bergland, want het scheelt een hoop geklim. Ook voor je hond. Die mag ook gewoon mee.
Gezondheid
De Zwitsers hebben alle ziektes nagenoeg weggepoetst. Maar je moet toch ook hier oppassen voor teken. Je moet preventief te werk gaan, maar je hoeft hier niet panisch over te doen. Want laat je niet zenuwachtig maken door partijen die er baat bij hebben dat je bang wordt voor teken of napraters. Ga altijd uit van de feiten: van de miljoenen honden in Europa worden er maar heel weinig ziek en er gaan er nog minder dood aan tekenbeten. Zie dit soort dingen dus in het juiste perspectief. Praat met je dierenarts en lees op onze gezondheidspagina′s wat meer over de infectieziektes en hun behandelwijze. In Zwitserland komt Babesiosis (tekenkoorts) en de vossenlintworm voor.
Als je van plan bent om in de zomer lekker lange wandeltochten met je hond te maken neem dan genoeg water mee want het kan flink warm worden. Let op voor oververhitting.
Verder is is verstandig om je hond jaarlijks te laten enten tegen Parvo, Hondenziekte, Leptospirose (Weil), Hepatitis en Kennelhoest. Dit heeft niets met een vakantie te maken (je hond loopt geen verhoogd risico geïnfecteerd te worden op vakantie), maar we willen het hier toch voor de zekerheid melden, voor het geval je niet aan deze enting had gedacht.
Check bij fikse bergwandelingen geregeld de voetzolen van je hond. Rotsachtige paden eisen hun tol van de kussentjes. Neem ter bescherming schoentjes mee.
ps. maak je niet al te veel zorgen, en we sturen je bij je boeking ook altijd de adressen van dierenartsen in de buurt van je accommodatie.
Jacht
Het officiële jachtseizoen is in Zwitserland per kanton bepaald. De populairste maanden zijn oktober en november. Bij het plaatselijke toeristencentrum kunnen ze je vertellen waar er gejaagd wordt.
Klimaat
Zwitserland is de extremere versie van Oostenrijk. In het hooggebergte heerst een poolklimaat. Ook in de zomer is het daar frisjes. In de Alpendalen is het dan puffen geblazen want daar loopt het kwik gemakkelijk op tot zo′n 25 à 30 graden.
Over het geheel genomen regent het er wel tamelijk veel. De grootste kans om het droog te houden heb je in het Rhônedal. Maar of je nou in de sneeuw speelt met je ski jack aan of lekker op een alpenwei ligt in je korte broek, de Zwitserse bergen zijn altijd even mooi.