Hond op vakantie in Spanje, vakantiehuis, hotel of kasteel
link gekopieerd
Hond op vakantie in Spanje, vakantiehuis, hotel of kasteel

Reisgids op vakantie met je hond in Spanje

"Olé"

Spanje, naast de overbekende Costa′s vind je er het nog onontdekte binnenland. Soms woest en ruig, maar altijd avontuurlijk. En voor je het weet, klopt je hart mee met het ritme van het land.

Maar wat wil je ook met zulke natuur- schatten, rijke cultuur en culinaire verwennerij. De Spaanse Sierra′s behoren tot de mooiste wandelgebieden in Europa.

Zelden zagen jij en je hond de natuur zo ongerept. Of meer bijzondere architectuur. Of knussere barretjes buiten. Of lekkerdere garnalen in knoflook. Dat, gecombineerd met die heerlijke levenshouding van de Spanjaarden, maakt het een land om verliefd op te worden. Wij zochten plekken uit waar jullie zeker geen blauwtje zullen lopen. Geniet ervan.

Slimme tip: Wil je nog meer informatie over wat je te wachten staat als je met je hond op vakantie gaat in Spanje? Vraag dan hier je persoonlijke reisgids aan. 

 
 

Met je hond naar panje - informatie over: 

Restaurants

Sinds 2023 zijn de regels voor huisdieren in openbare gelegenheden versoepeld in Spanje. En dat is heel goed nieuws voor ons hondenbezitters, want waar het voorheen officieel algemeen verboden was om honden in een restaurant toe te laten, kun je vanaf nu in veel gevallen wél gezellig samen met je hond dineren. 

Het is tegenwoordig aan een restauranteigenaar zelf om te bepalen of honden wel of niet welkom zijn. Als honden niet zijn toegestaan, moet dat aangegeven worden door bijvoorbeeld een sticker op de deur of het raam.  

Lokale regelgeving kan wel nog roet in het eten gooien. Zo zijn er enkele autonome regio's in Spanje, zoals Aragón en Melilla, waar honden door een regionale verordening verboden zijn op plaatsen waar voedsel wordt geconsumeerd. 

Let wel: in ruimtes waar voedsel wordt bereid of opgeslagen, zijn huisdieren nog steeds niet toegestaan. Daarom is het bijvoorbeeld in hotels nog steeds lastig om je hond mee te nemen naar het ontbijt als dat in buffetvorm wordt aangeboden. 

ps: Als je bij ons boekt sturen we je ook een lijst van restaurants in de buurt van je accommodatie. Als je hond mee wilt nemen, raden we altijd aan om van tevoren even contact op te nemen met het restaurants.

Stranden

Spanje is er om beroemd, haar mooie Costa′s. Er is weinig eenduidig beleid tegen honden op het strand. Zeker buiten het hoogseizoen zul je best ergens terecht kunnen en is het er heerlijk omdat dan de temperatuur ook aangenaam is voor je hond.

In de zomer moet je opletten bij de toeristische badplaatsen. De stranden zijn daar overvol en voor je hond maken ze zeker geen plaats. Dat is dan veelal verboden terrein. De vraag is of je daar eigenlijk wel tussen zou willen liggen als het mocht.

Voor je hond is het in die bloedhitte al helemaal geen feest. Ben je een zonaanbidder en ben je toch gebonden aan een vakantie in het hoogseizoen, dan kunnen jullie wel terecht in de talloze baaitjes en stranden die verder van de toeristencentra af liggen. Alles het allemaal te heet wordt onder zijn voeten kan je hond daar (wellicht een beetje illegaal) verkoeling zoeken en toch pootje baden.

Wil je weten of er een strand in de buurt is van jouw vakantieplek? Kijk dan direct even op onze strandenpagina.

En, ben jij op je vakantie een mooi zwemplekje tegengekomen dat er nog niet bij staat? Geef  het dan a.u.b. aan ons door zo kunnen we elkaar aan leuke plekjes helpen.

ps. we sturen je bij je boeking ook automatisch alle hondenstranden in de buurt van je accommodatie.

Loslopen

Spanje heeft nogal wat problemen met zwerfhonden. Dat maakt de Spanjaarden helaas niet zo tolerant. Niet dat ze onaardig zijn tegen honden(bezitters) maar ze willen graag dat iedereen zich aan de regels houdt. Doe je dat, dan heb je geen problemen. Maar kijk wel een beetje uit waar je je hond los laat. Je riskeert een boete als je je hond loslaat op plekken waar het niet mag.

Wil je zeker weten dat je geen last hebt van een slecht geweten als je je hond loslaat, ga dan even langs bij de plaatselijke vvv. Die kunnen je altijd de wegwijzen en de plaatselijke regels vertellen. Ruim poep altijd op, dat is niet meer dan normaal en kweekt goodwill voor jezelf en andere hondenbezitters. Een fluorescerende halsband is trouwens nooit een overbodige luxe. Dan wordt je hond door jagers in ieder geval niet gezien als locale zwerver.

Openbaar vervoer

Trein
Reizen per trein samen met je hond is in Spanje niet onmogelijk, maar wel lastig. En we raden je het daarom af. Hou er rekening mee dat je hond alleen mee mag in een bench en dan mag dat vaak alleen op bepaalde tijden of reist ′ie apart in de goederenwagon. Het is niet altijd duidelijk of er wel zo′n wagon is, dus dat uitzoeken is ook een vreselijk gedoe. Niet echt ideaal dus. Wil je toch graag kijken wat de mogelijkheden zijn, kun je terecht op de website van het Spaanse treinbedrijf Renfe.

Bus, tram en metro
In principe is je hond niet welkom. Enkele maatschappijen laten wel honden toe op lange afstandsritten. In een kooi in het bloedhete donkere bagageruim zonder ventilatie. En geloof ons, dat wil je een hond niet aandoen!

Taxi
Voor taxi′s zijn er geen regels. De chauffeur bepaalt zelf of hij je hond wel of niet meeneemt. Reken er vooral niet op. Als het lukt heb je geluk.

Gezondheid

Je moet tussen april en oktober oppassen voor teken en muggen die infectieziektes kunnen overbrengen. Je hoeft hier niet panisch over te doen. Want laat je niet zenuwachtig maken door partijen die er baat bij hebben dat je bang wordt voor teken of napraters. Ga altijd uit van de feiten: van de miljoenen honden in Europa worden er maar heel weinig ziek en er gaan er nog minder dood aan tekenbeten. Zie dit soort dingen dus in het juiste perspectief. Praat met je dierenarts en lees op onze gezondheidspagina′s wat meer over de infectieziektes en hun behandelwijze.
In Spanje de Ziekte van Lyme (Borreliose), Babesiosis (tekenkoorts), Hartworm, Ehrlichiosis en Leishmania voor.

Als je van plan bent om in de zomer lekker lange wandeltochten met je hond te maken neem dan genoeg water mee want het kan flink warm worden. Let op voor oververhitting. Zeker in het midden en zuiden van het land. Je moet ook alert zijn op slangen. De kans is erg klein dat je hond een (giftige) beet oploopt, maar het kan geen kwaad er in het voorjaar en zomer op bedacht te zijn.
Bergwandelaars moeten de poten van hun hond goed in de gaten houden. De kussentjes hebben veel te lijden door rotsachtige paden. Neem ter bescherming schoentjes voor je hond mee

Verder is is verstandig om je hond jaarlijks te laten enten tegen Parvo, Hondenziekte, Leptospirose (Weil), Hepatitis en Kennelhoest. Dit heeft niets met een vakantie te maken (je hond loopt geen verhoogd risico geïnfecteerd te worden op vakantie), maar we willen het hier toch voor de zekerheid melden, voor het geval je niet aan deze enting had gedacht.

ps. maak je niet al te veel zorgen, en we sturen je bij je boeking ook altijd de adressen van dierenartsen in de buurt van je accommodatie.

Jacht

In Spanje wordt niet op grote schaal gejaagd. Daar zul je weinig hinder van ondervinden.

Klimaat

Spanje is een schitterend land met een heerlijk klimaat. In de zomer is het zonzeker en droog. Heerlijk voor zonaanbidders maar iets minder relaxed voor je hond. Het wordt makkelijk 30 graden. Het is belangrijk dat je hond dan voldoende verkoeling kan zoeken.

In de wintermaanden ligt er sneeuw in de Sierra Nevada en kun je er zelfs skiën.

De temperatuur aan de kust varieert dan van 15 tot 18 graden. Niet gek om te overwinteren. Een van de mooiste tijden voor een vakantie in Spanje vinden wijzelf het voor- en het najaar. Als je van wandelen houdt is in april en mei de natuur op zijn mooist met allerlei bloeiende planten.

In september en oktober is het er ook heerlijk. Zonnig, warm en droog. Maar niet tè. Op het strand hoef je niet meer voorzichtig om allerlei geoliede lijven heen te manouvreren. En het water is dan nog lekker lauw.
In het binnenland kun je volop genieten van de prachtige natuur en de wilde uitgestrektheid. Zonder twee uur in de schaduw bij te moeten komen van je wandeltocht.

 
informatiepakket spanje

Vraag nu meteen je gratis infopakket over Spanje aan ...
dan ga je altijd goed voorbereid op vakantie!

Op vakantie in Spanje?
  • aantal personen: 2
  • aantal honden: 1
  • type accommodatie
  • aankomstdatum
  • periode
Aankomstdatum

Selecteer een datum ...

 jun 2024
madiwodovrzazo
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Waarom zou jij boeken bij Dogsincluded?
Hoe we jou & je hond(en) de meest onbezorgde vakantie kunnen beloven die er is, zetten we hier op een rijtje...
Loading...