zoek informatie over ...

... of ...

zoeken naar plaats, gebied of bezienswaardigheid
Verkeerd gebruik van geosearch ...
Maak AUB een keuze uit de getoonde lijst en klik op de groene knop.
Belangrijke informatie over invoerregels voor honden op vakantie in Noorwegen
link gekopieerd
Belangrijke informatie over invoerregels voor honden op vakantie in Noorwegen

Invoerregels voor je hond op vakantie in Noorwegen

algemene wet- en regelgeving


Op vakantie wil je geen stress. Hou je daarom aan de Europese regels. De onderstaande punten gelden altijd:

  • identificatie chip
  • europees huisdierenpaspoort
  • geldige rabiësinenting

En let op: in ieder land zijn er ook aanvullende regels waar je rekening mee moet houden. Informeer je dus altijd goed voordat je de grens over gaat.

Wil je meer weten over hoe het is om met een hond in Noorwegen op vakantie te gaan?
Dan is het ook slim om hier meteen je uitgebreide gratis informatie pakket aan te vragen!

 

Welke regels gelden er in Noorwegen voor honden?

Europese honden die op vakantie willen in Noorwegen moeten zich aan onderstaande regels houden:

Dit geldt voor iedere hond die de Noorse grens over wil

Iedere hond die de grens over gaat heeft een Europees hondenpaspoort nodig en ook is identificatie door middel van een chip verplicht. Eerst was een tatoeage ook nog mogelijk. Maar per 2 juli 2011 is alleen nog een chip toegestaan. Daarnaast moet je hond een geldige rabiësinenting (hondsdolheid) hebben.

Let op: sinds 1 januari 2012 zijn de invoereisen voor Noorwegen veranderd en daarmee vervallen de bloedtest en de lange wachttijd na de rabiësenting. Wel blijft de behandeling tegen lintworm gehandhaafd, maar je hoeft dit niet meer te herhalen binnen 10 dagen na grensovergang.

Hoe zit dat met het verplichte ontwormen?

Je hond moet binnen 120 uur tot 24 uur voor grensovergang door een dierenarts ontwormd worden met een middel dat Praziquantel of Epsiprantel bevat. Je dierenarts vult dit in het paspoort in, hierbij moet de datum en het gebruikte merk vermeld worden. Als je via Zweden naar Noorwegen reist, is het misschien nog een goed idee om in Nederland je pillen te kopen en ze door een Zweedse dierenarts te laten toedienen. Je hoeft dan in Zweden uitsluitend consultkosten te betalen (tussen de 220 en 300 SEK).

Blijf je langer dan 28 dagen in Noorwegen dan moet de ontworming herhaald worden door een Noorse dierenarts. Hiermee vervalt dus de vroegere regel dat je hond altijd binnen 10 dagen na grensovergang nogmaals ontwormd moest worden.

Weet je alles al over het dierenpaspoort?

Sinds 29 december 2014 is er een nieuw EU dierenpaspoort uitgegeven. Dit is beter bestand tegen fraude. Het nieuwe paspoort mag bovendien alleen nog maar door dierenartsen worden meegegeven. De uitgever van de paspoorten houdt bij welke paspoorten (met welke paspoortnummers) aan welke dierenarts zijn geleverd. Blanco paspoorten worden niet meer verstrekt, waardoor bijvoorbeeld fokkers niet meer zelf een paspoort kunnen invullen van hun dieren. De nieuwe paspoorten hebben nummers die beginnen met 528-NL.

In het nieuwe paspoort moeten de gegevens van het dier inclusief het chipnummer worden vermeld. De pagina met deze gegevens wordt vervolgens gelamineerd door de dierenarts. Pas daarna mag het paspoort aan de eigenaar van de hond worden meegegeven. Ook de vaccinatiestickers moeten met een speciale lamineersticker worden afgeplakt door de dierenarts, tenzij niet-verwijderbare vaccinatiestickers worden gebruikt. Op die manier kunnen de identificatiegegevens en de vaccinatiegegevens niet worden veranderd.

Als je hond al een EU dierenpaspoort heeft en de identificatie van het dier is voor 29-12-2014 hierin ingevuld, dan mag je dat gewoon blijven gebruiken voor reizen naar het buitenland. Krijgt je hond na 29-12 een paspoort en wil je met met je hond op reis, dan moet dit een nieuw EU dierenpaspoort zijn.

Wat moet je weten over de geldigheid van een rabiësprik?

De standaard hervaccinatietermijn van 1 jaar is vervallen. Vroeger moest je hond ieder jaar tegen rabiës worden ingeënt. Nu is je prik net zolang geldig, als het vaccin werkzaam is (dat kan 3 jaar zijn, de termijn staat in de bijsluiter).
Dus, als je dierenarts een vaccin gebruikt dat langer dan een jaar geldig is, kun je kosten besparen omdat je niet meer ieder jaar naar de dierenarts hoeft voor een rabiësprik.

Handige tipgeef je hier op voor onze PrikAlert, dan hoef je nooit meer te onthouden wanneer je inenting verloopt. Wij sturen je dan een mailtje om je daaraan te herinneren zodat je altijd op tijd bent voor de vervolgprik.

Let op: als je hond voor de eerste keer wordt ingeënt, of als je je hond opnieuw laat inenten nadat de oude rabiësinenting is verlopen, mag je pas 21 dagen na de inenting de grens over.

Je dierenarts moet de geldigheidsdatum duidelijk in het hondenpaspoort vermelden. Alleen dan is je vaccinatie ook 3 jaar geldig en voorkom je misverstanden bij een controle.

Je hond aanmelden aan de grens.

Officiël moet je in Noorwegen altijd je hond ter inspectie aanmelden bij de douane aan de grens (′goods to declare′). Alleen als je via Zweden de grens over gaat hoef je je hond niet aan te melden bij de douane.

Zijn er hondenrassen verboden in Noorwegen?

In Noorwegen zijn de volgende honden niet welkom: Pitbull Terriër, Fila Brazileiro, Tosa Inu, Dogo Argentino, American Staffordshire Terriër, de Tsjechoslowaakse wolfhond en honden die een kruising zijn van de hond met de wolf. Honden die lijken op (kruisingen van) bovenstaande rassen moeten door middel van een stamboom kunnen bewijzen dat ze niet tot de verboden rassen behoren (bv. ook de Saarloos Wolfhond).

Kijk op website van de Noorse NVWA: Mattilsynet voor meer informatie hierover.

Zijn er speciale regels voor honden in de auto?

Natuurlijk mag je hond nooit op de voorstoel (ook niet vast). Maar verder gelden er in Noorwegen geen speciale regels voor het vervoer van je hond in een auto.

Mogen honden jonger dan 3 maanden Noorwegen in?

Nee, honden die jonger zijn dan 3 maanden kunnen niet op vakantie naar Noorwegen.

Ik wil met mijn boot naar Noorwegen, wat moet ik doen?

Als je met een zeilboot aankomt in een Noorse haven ben je verplicht je hond aan te geven bij de douane (neem evt. contact op met de Noorse douane: www.toll.no. Als je aankomt in een haven waar geen douane-kantoor in de buurt is, moet je telefonisch contact opnemen met het dichtstbijzijnde douane-kantoor dan krijg je verdere instructies.

Reizen met meer dan 5 honden

Er mogen niet meer dan 5 honden ingevoerd worden. Heb je meer honden dan val je onder de import wet (lees er hier meer over).

Vragen, aanvullende informatie en uitzonderingen

Heb je nog vragen over de interpretatie van de regels of hoe iets in jouw geval werkt? Dan is het het beste om contact op te nemen met je dieren­arts, Mattilsynet, de Noorse Douane website (in het engels): toll.no, de NWVA, of contact opnemen met de ambassade van het land waar je naartoe gaat (of doorheen reist!). Hier vind je de gegevens van de Noorse ambassade.

informatiepakket noorwegen

Vraag nu meteen je gratis infopakket over Noorwegen aan ...
dan ga je altijd goed voorbereid op vakantie!

Op vakantie in Noorwegen?
  • aantal personen: 2
  • aantal honden: 1
  • type accommodatie
  • aankomstdatum
  • periode
Aankomstdatum

Selecteer een datum ...

 mrt 2024
madiwodovrzazo
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Waarom zou jij boeken bij Dogsincluded?
Hoe we jou & je hond(en) de meest onbezorgde vakantie kunnen beloven die er is, zetten we hier op een rijtje...
Loading...