Op vakantie met je hond naar Finland
link gekopieerd
Op vakantie met je hond naar Finland

Reisgids op vakantie met je hond in Finland

"Nachtelijke zon in uitgestrekte wouden"

Finland is een klein verborgen juweeltje dat ver in het noorden ligt. De lucht is een van de schoonste ter wereld en landschappen zijn ongeëvenaard. De Finse zomers zijn prachtig en het klimaat uitstekend geschikt voor al je avontuurlijke tochten.

Een land met duizenden meren en bossen - die altijd dichtbij te vinden zijn, waar je je ook bevindt. Helsinki, de hoofdstad van Finland, is een levendige kuststad met prachtige grote groene parken en een uitgebreid cultureel aanbod. Op zoek naar het Noorderlicht? De Aurora Borealis is zichtbaar op ongeveer 200 nachten per jaar - of elke andere heldere nacht - in Fins Lapland. 

Finland is het ultieme winterwonderland met eindeloze mogelijkheden van winteractiviteiten. Of je nu liever de hoogvlaktes van Lapland bewandelt, je een weg baant door magische landschappen met een troep huskies of een langzame sneeuwschoenwandeling wilt  in het bos - daar kan het.

De ultieme rust en stilte van de uitgestrekte, ongerepte landschappen bieden leefruimte voor vele wilde dieren en vogels, waaronder beren, rendieren, lynxen, arenden, zwanen en de zeldzaamste zeehond ter wereld. En alhoewel een verrassende ontmoeting met een beer zeer onwaarschijnlijk is, kun je wel een georganiseerde tour doen om wilde beren te zien en te fotograferen in de dicht beboste grensgebieden van Oost-Finland.

En ... wil je de échte kerstman een bezoekje brengen om een praatje te maken over je verlanglijstje, dan kan dat ook! De mooiste plekjes die op onze verlanglijstjes stonden hebben we al voor jullie uitgezocht. We weten zeker dat jullie er een heerlijke vakantie zullen hebben.

 

Met je hond naar Finland - informatie over: 

Restaurants

Er lijkt geen Finse Warenwet of iets dergelijks te zijn die honden in restaurants verbiedt. Maar of een restauranteigenaar een hond verwelkomt is maar zeer de vraag. De meeste Finse honden blijven thuis als hun baasje uit eten gaat. Er zijn wel hondvriendelijke restaurants en café's in opkomst, maar veel zijn het er nog niet.
Misschien heb je geluk op de beroemde 'RestaurantDag', wanneer iedereen een restaurant kan beginnen, waar dan ook. Zo kan iedere Fin voor de verandering eens kok en sommelier spelen, dat levert voor iedereen heel veel plezier op.

Je kunt hier kijken naar een kleine selectie hondvriendelijke restaurants.
Maar wil je zelf op zoek naar hondvriendelijke restaurants dan moet dat in het fins. Geef in Google "koiraystävälliset ravintolat" in en de stad waar je een restaurant wilt zoeken. Dit is de meest actuele en snelle manier om te vinden wat je zoekt.

De Finnen zijn dol op het buitenleven. Wild, vele soorten vis en bessen tref je daarom in traditionele en Finse streekgerechten aan. De Finse keuken bestaat uit een combinatie van de Scandinavische en de Russische keuken. De gerechten zijn eenvoudig, maar smaakvol.

Je hebt een ruime keuze aan visgerechten, de meest bekende: ‘lohi’ ( zalm) , ‘siika’ (meerforel), ‘kirjolohi’ (regenboogforel), ‘silaka’ (Baltische haring) en 'mati' (kuit van Finse zoetwatervissen).

Halverwege de zomer is het de tijd voor ‘rapu’ (rivierkreeft). Vanaf 20 juli beginnen dan ook de kreeftfeesten, een Fins ritueel om het bestaan van deze delicatessen te vieren.

Traditionele aanraders zijn de ‘karjalanpaisti’ (Karelische stoofpot van lams-, varkens- en rundvlees) 'kalakukko’ (beroemde Finse pastei van brooddeeg gevuld met zalmforel, varkensvlees en spek). 'Korvasienikeitto' is onze favoriet (morillesoep, crèmesoep met geurige bospaddestoelen') en voor de vleesliefhebbers is er natuurlijk de 'poronkäristys', de rendierstoofpot.

Qua drank is de 'Koskenkorva', een uit tarwe gedestilleerde wodka met 38% alcohol, nog altijd een bestseller. Wij vinden de 'mesimarjalikööri' heel bijzonder, dit is likeur van de zeldzame, arctische framboos.

ps: Als je bij ons boekt sturen we je ook een lijst van restaurants in de buurt van je accommodatie. Maar als je hond mee wilt nemen, altijd van te voren checken dus!

Stranden

Je kunt met je hond de zee in op plekken die niet voor badgasten zijn. Dus openbare stranden of privé stranden zijn verboden voor honden.
Dit staat overigens altijd goed aangegeven dus waar je niet moet zijn is in ieder geval duidelijk.

Op deze Finse site kun je wel een aantal officiële stranden vinden. Een tip voor wie geen fins leest: open de site in de Chrome browser, die vraagt of de site vertaald moet worden en dan kom je al een heel eind).

Als je graag voordat je op vakantie gaat wilt weten wat de locale regels zijn, kun je het best contact opnemen met de plaatselijke vvv.

Ben jij op je vakantie een mooi zwemplekje tegengekomen dat er nog niet op onze strandenpagina staat? Geef  het dan a.u.b. aan ons door zo kunnen we elkaar aan leuke plekjes helpen.

Loslopen

Finland is niet dichtbevolkt en veel vrije natuur dus er zijn genoeg plekken waar je hond los kan lopen. In en om de grotere steden zijn hondenparken te vinden (kijk ook hier: http://www.petguidefinland.com/91). Helsinki heeft er zelfs meer dan 90. Je kunt ze hier vinden

Verder zijn er algemene regels waar je rekening mee moet houden: normaal gesproken moeten honden in de bebouwde kom altijd aan de lijn, behalve in hondenparken. Je bent ook verplicht om poep op te ruimen.

In de vrije natuur waar het niemands privéland is, mag je hond los mits je hem altijd onder controle hebt en meteen aan de lijn kunt doen als dat nodig is. In Nationale Parken en natuurgebieden mogen honden niet los maar wel aangelijnd mee.

In het rendier gebied (Lapland en wat zuidelijk aangrenzende gebieden) stellen de rendierboeren loslopende honden niet op prijs. Ze zijn gerechtigd om op loslopende honden te schieten, aanlijnen en oppassen dus.

Gelukkig heeft Finland enorm veel commerciële bossen en er zijn duizenden kilometers bospad om fijn met je hond te ontdekken. Let wel op: van 1 maart tot 19 augustus is het jachtseizoen (zie uitleg hieronder) en daarbij horen ook regels.

Wil je graag weten hoe het precies met de locale regels zit ga dan even langs bij de plaatselijke vvv. Een fluorescerende halsband is trouwens nooit een overbodige luxe. Er zijn veel dagen dat het sneller donker wordt in Finland en dan wordt je hond door jagers in ieder geval niet gezien als locale zwerver.

Openbaar vervoer

Trein
Je kunt in heel Finland, met uitzondering van het hoge noorden, met de trein reizen. De Finse spoorwegmaatschappij is Valtion Rautatiet en hier kun je lezen hoe je met je hond reist. Je betaalt vaak maar 5 euro per hond (hulphonden gratis) en iedere trein heeft een compartiment voor mensen met honden. Er zijn meerdere typen treinen: Pendolino, Intercity, Express en regionale treinen. De Pendolino is het snelste, maar ook het duurste. Op langere trajecten zijn er ook nachttreinen. In Finland zelf kun je alleen aan het loket een treinkaartje kopen omdat de automaten alleen Finse betaalkaarten accepteren, kaartjes reserveren gaat dus het gemakkelijks via de hierboven vermelde site.

Bus, tram en metro
Over het algemeen mag je hond mee, aangelijnd en als ze de andere passagiers niet lastig vallen. Mensen met een allergie kunnen je vragen ergens anders te gaan staan of zitten, dat gaat meestal erg soepel. Vaste regels voor de prijs van het kaartje zijn er niet. Vaak mogen honden gratis mee. Soms alleen de kleintjes. De prijzen voor honden zijn altijd laag.

Er zijn veel busbedrijven in Finland en die hanteren allemaal eigen beleid. Echte standaard regels zijn er niet, maar de algemene openbaar vervoersite van Finland is een goede plek om te beginnen met plannen.

Veerboot
Je hond meenemen op een veerboot is geen probleem, ze hebben wel allemaal hun eigen regeltjes. Om mee te mogen op internationale veerdiensten moet je de invoerdocumenten van je hond kunnen overleggen. Meestal moet je hond tijdens de reis in de auto of in een kennel blijven. Meld in ieder geval altijd van te voren bij de rederij dat je een hond meeneemt. Het beste is dan ook om op de websites van de diverse maatschappijen te kijken. Daar vind je ook alle prijzen.

Taxi
Taxichauffeurs mogen zelf weten of ze een baasje met hond meenemen. Ga van het volgende uit: een kleine hond maakt meer kans dan een grote. Een hond in een tas is ook makkelijker. Is een taxirit echt noodzaak voor je, neem dan een achterbankbeschermhoes mee, zoiets vergroot je kansen ook. Extra geld bieden is natuurlijk ook altijd een optie.

Gezondheid

Het jarenlange strenge Scandinavische invoerbeleid voor dieren uit het buitenland maakt Finland ook nagenoeg ziekte-vrij. Het blijft wel oppassen voor de alom tegenwoordige teek. In het voorjaar en de zomermaanden wel een anti-tekenmiddel gebruiken dus. Ook om de vossenlintworm kom je niet heen. Na je vakantie ontwormen blijft dus ook altijd slim.

Wat wel ergerlijk kan zijn, zijn de muggen. Ze zijn hoofdzakelijk actief van half juli tot half augustus in de gebieden met veel water. Als de duisternis valt komen ze naar buiten om te pesten. Hou er dus rekening mee dat je niet alleen jezelf met anti-muggenspul bespuit. Alhoewel honden niet zoveel last hebben van muggenbulten, is het toch fijn als je ze ook een beetje inspuit met antimuggenspray.

ps. we sturen je bij je boeking ook altijd de adressen van dierenartsen in de buurt van je accommodatie.

Jacht

Finnen staan dicht bij de natuur, ze zijn veel in de natuur om kruiden, bessen en andere eetbare natuurproducten te verzamelen en het zijn ook fanatieke jagers.

Het officiele jachtseizoen loopt van 1 maart tot 19 augustus maar er wordt in bijna ieder seizoen wel op iets gejaagd en de jachtterreinen zijn geen afgebakende gebieden. Je moet dus zelf goed blijven opletten als je door de bossen zwerft. Hier lees je de regels van de Hunting Act (sectie 51 gaat over loslopende honden).

Ga je naar wat meer afgelegen gebieden, doe je hond dan een fluorescerende halsband om. Dan is het duidelijker dat je als baasje waarschijnlijk niet ver weg bent.

Klimaat

Misschien denk je bij Finland aan kou en sneeuw. Deels klopt dat ook wel. Finland is een land waar het in de wintermaanden erg koud kan worden, zeker in het deel boven de Noordpoolcirkel, en waar Lapland voor een groot deel maandenlang bedekt is met een sneeuwlaag.
Finland is echter ook het land waar de nachten in juni en juli erg kort zijn en het bij heerlijke zomerse temperaturen in de hoofdstad Helsinki zeer aangenaam en zelfs zwoel kan zijn.

Finland heeft een landklimaat, in het zuidwesten zijn de zomers warm, in de rest van Finland zijn de zomers koel. In vergelijking met andere landen die op dezelfde breedtegraad liggen (Rusland, Canada en Alaska) is Finland aanzienlijk warmer. Dat is te danken aan de nabijheid van relatief warm zeewater en de afwezigheid van hoge bergen die warmere luchtstromen vanuit het zuiden tegen houden.

In de zomermaanden kan het in het zuiden en zuidwesten  (bijna) net zo warm worden als in Nederland. Onder invloed van hogedrukgebieden kan het soms wekenlang droog zijn en kunnen de thermometers oplopen tot tropische waardes. Direct langs de kust en op eilanden is die kans kleiner vanwege de lagere zeewatertemperaturen. Warmer wordt het in de vele meren waar de watertemperatuur in grote meren op kan lopen tot tegen de 20 graden en in kleine meren zelfs iets erboven.

De periode van half juni tot half augustus is vaak zeer aangenaam voor een verblijf in Finland omdat zelfs bij hogere temperaturen het zelden benauwd aanvoelt.

Sneeuw
Een groot deel van Finland is meer dan de helft van het jaar bedekt met sneeuw. In het noorden valt de eerste sneeuw al in oktober en die blijft zo'n 7 tot 8 maanden liggen. In Lapland is een pak sneeuw van 1 tot 2 meter geen uitzondering, omdat oude sneeuw maandenlang vrijwel niet smelt en de verse sneeuw de laag alleen maar dikker maakt.
Lapland is één van de meest sneeuwzekere - en koude - wintersportbestemmingen ter wereld, maar door de kleine hoogteverschillen is het wat betreft skipistes geen topbestemming. Omdat er doorgaans weinig wind staat en de luchtvochtigheid laag is, is de kou beter uit te houden voor mens en dier.

 
informatiepakket algemeen

Vraag nu meteen je gratis infopakket over Finland aan ...
dan ga je altijd goed voorbereid op vakantie!

Op vakantie in Finland?
  • aantal personen: 2
  • aantal honden: 1
  • type accommodatie
  • aankomstdatum
  • periode
Aankomstdatum

Selecteer een datum ...

 jun 2024
madiwodovrzazo
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Waarom zou jij boeken bij Dogsincluded?
Hoe we jou & je hond(en) de meest onbezorgde vakantie kunnen beloven die er is, zetten we hier op een rijtje...
Loading...