Belangrijke informatie over invoerregels voor honden op vakantie in Spanje
link gekopieerd
Belangrijke informatie over invoerregels voor honden op vakantie in Spanje

Invoerregels voor je hond op vakantie in Spanje

algemene wet- en regelgeving


Op vakantie wil je geen stress. Hou je daarom aan de Europese regels. De onderstaande punten gelden altijd:

  • identificatie chip
  • europees huisdierenpaspoort
  • geldige rabiësinenting

En let op: in ieder land zijn er ook aanvullende regels waar je rekening mee moet houden. Informeer je dus altijd goed voordat je de grens over gaat.

Wil je meer weten over hoe het is om met een hond in Spanje op vakantie te gaan?
Dan is het ook slim om hier meteen je uitgebreide gratis informatie pakket aan te vragen!

 

Welke regels gelden er in Spanje voor honden?

Europese honden die op vakantie willen in Spanje moeten zich aan onderstaande regels houden:

Dit geldt voor iedere hond die de Spaanse grens over wil

Iedere hond die de grens over gaat heeft een Europees hondenpaspoort nodig en ook is identificatie door middel van een chip verplicht. Eerst was een tatoeage ook nog mogelijk. Maar per 2 juli 2011 is alleen nog een chip toegestaan. Daarnaast moet je hond een geldige rabiësinenting (hondsdolheid) hebben.

Weet je alles al over het dierenpaspoort?

Sinds 29 december 2014 is er een nieuw EU dierenpaspoort uitgegeven. Dit is beter bestand tegen fraude. Het nieuwe paspoort mag bovendien alleen nog maar door dierenartsen worden meegegeven. De uitgever van de paspoorten houdt bij welke paspoorten (met welke paspoortnummers) aan welke dierenarts zijn geleverd. Blanco paspoorten worden niet meer verstrekt, waardoor bijvoorbeeld fokkers niet meer zelf een paspoort kunnen invullen van hun dieren. De nieuwe paspoorten hebben nummers die beginnen met 528-NL.

In het nieuwe paspoort moeten de gegevens van het dier inclusief het chipnummer worden vermeld. De pagina met deze gegevens wordt vervolgens gelamineerd door de dierenarts. Pas daarna mag het paspoort aan de eigenaar van de hond worden meegegeven. Ook de vaccinatiestickers moeten met een speciale lamineersticker worden afgeplakt door de dierenarts, tenzij niet-verwijderbare vaccinatiestickers worden gebruikt. Op die manier kunnen de identificatiegegevens en de vaccinatiegegevens niet worden veranderd.

Als je hond al een EU dierenpaspoort heeft en de identificatie van het dier is voor 29-12-2014 hierin ingevuld, dan mag je dat gewoon blijven gebruiken voor reizen naar het buitenland. Krijgt je hond na 29-12 een paspoort en wil je met met je hond op reis, dan moet dit een nieuw EU dierenpaspoort zijn.

Wat moet je weten over de geldigheid van een rabiësprik?

De standaard hervaccinatietermijn van 1 jaar is vervallen. Vroeger moest je hond ieder jaar tegen rabiës worden ingeënt. Nu is je prik net zolang geldig, als het vaccin werkzaam is (dat kan 3 jaar zijn, de termijn staat in de bijsluiter).
Dus, als je dierenarts een vaccin gebruikt dat langer dan een jaar geldig is, kun je kosten besparen omdat je niet meer ieder jaar naar de dierenarts hoeft voor een rabiësprik.

Handige tipgeef je hier op voor onze PrikAlert, dan hoef je nooit meer te onthouden wanneer je inenting verloopt. Wij sturen je dan een mailtje om je daaraan te herinneren zodat je altijd op tijd bent voor de vervolgprik

Let op: als je hond voor de eerste keer wordt ingeënt, of als je je hond opnieuw laat inenten nadat de oude rabiësinenting is verlopen, mag je pas 21 dagen na de inenting de grens over.

Je dierenarts moet de geldigheidsdatum duidelijk in het hondenpaspoort vermelden. Alleen dan is je vaccinatie ook 3 jaar geldig en voorkom je misverstanden bij een controle.

 

Zijn er hondenrassen verboden in Spanje?

In Spanje gelden strenge regels voor het hebben van bepaalde hondenrassen. Dit geldt vor de Pitbull Terriër, Staffordshire Bull Terriër, American Staffordshire Terriër, Rottweiler, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, Tosa Inu en de Akita Inu. Deze rassen moeten altijd aangelijnd en gemuilkorfd zijn en bovendien moet je een vergunning aanvragen om de grens over te mogen.

Baasjes van stoere honden weten vaak zelf wel dat ze een stoere hond hebben die misschien niet aan de eisen zou kunnen voldoen. Daarom geven wij hieronder extra informatie.

Meer informatie vind je ook op deze website

Wij raden iedereen die mogelijk in deze categorie valt dan ook aan onderstaande aanvullende informatie ter harte te nemen:
 

Belangrijke informatie voor 'stoere' honden

Hoe weet ik of een hond wordt beschouwd als potentieel gevaarlijk?

Dit zijn honden die toebehoren tot een van de volgende rassen en kruisingen hiervan:

1. Pitbull Terriër - Staffordshire Bull Terriër - American Staffordshire Terriër - Rottweiler - Dogo Argentino - Fila Brasileiro - Tosa Inu - Akita Inu

2. De honden die alle of het merendeel van de volgende kenmerken vertonen:

Sterk gespierd, imposant voorkomen, robuust, atletische bouw, lenig, krachtig, hoge weerstand.
Uitgesproken karakter en van grote moed.
Kort haar.
Omtrek thorax omvattende tussen de 60 en 80 cm, hoogte van het kruis tussen de 50 en 70 cm en met een gewicht van meer dan 20 kg.
Omvangrijk hoofd, robuust, met een grote en brede schedel en gespierde, bolvormige wangen. Grote en krachtige kaken, de robuuste bek is breed en diep. Brede en korte gespierde nek.
Gevulde borst, breed, groot en diep, gebogen ribben, korte en gespierde ribbenkast.
Parallelle voorpoten, recht en krachtig, achterpoten zeer gespierd, met relatief lange poten in een lichte hoek.

3. Honden die agressieve neigingen hebben vertoond in het verleden of die eerder andere dieren of personen hebben aangevallen.

Aan welke eisen moet er worden voldaan om een dergelijke hond in Spanje te mogen houden?

Potentieel gevaarlijke honden dienen te worden geïdentificeerd en geregistreerd door middel van een microchip. Daarnaast dienen zij te worden geregistreerd in de daarvoor bestemde Gemeentelijke Registers (Registros Municipales) in Spanje. De eigenaar van de potentieel gevaarlijke hond moet een vergunning aanvragen bij de desbetreffende gemeente in Spanje. De vergunning is vijf jaar geldig.
 

Meerderjarig zijn (18+ jaar).
Geen strafblad bezitten voor de volgende delicten: doodslag, marteling, toebrenging van letsel, delicten tegen de seksuele vrijheid of delicten gerelateerd aan drugshandel of associatie met gewapende bendes. Tevens dient er geen juridisch besluit tegen de aanvrager te bestaan waarin hem het recht is ontzegd op het houden van potentieel gevaarlijke dieren. Dit dient te worden aangetoond middels de presentatie van een politiecertificaat met jurisdictie, betrekking hebbende op de districten waar de eigenaar van het dier gedurende de laatste twee jaar heeft gewoond.
Beschikken over de fysieke capaciteit en het psychologische geschiktheid tot het houden van gevaarlijke dieren. Dit punt dient te worden aangetoond middels de overlegging van certificaten (certificaat van lichamelijk vermogen, certificaat van psychologische geschiktheid) uitgegeven door geautoriseerde centra in Spanje.
Polisbewijs van aansprakelijkheidsverzekering (seguro de responsabilidad civil "burgerlijke verantwoordelijkheidsverzekering") voor schade aan derden, met een dekking van minstens 120.000 €

Iedere afwijking van de gegevens die op de vergunning figureert, dient ment door te geven aan het gemeentelijke register binnen een termijn van 15 dagen vanaf de datum waarop de verandering in werking is getreden.

Welke veiligheidsmaatregelen vereist de wet?

Indien een potentieel gevaarlijk dier zich in een publieke ruimte bevindt, dient de eigenaar of de verantwoordelijke persoon de vergunning van de eigenaar bij zich te hebben, alsmede het Spaanse certificaat van inschrijving van het dier in het gemeentelijk register. Daarnaast dient het dier de juiste muilkorf te dragen en te allen tijde aangelijnd te zijn door middel van een riem of ketting van maximaal 2 meter. Een persoon mag niet meer dan één hond bij zich hebben in een openbare ruimte.
Potentieel gevaarlijke dieren die zich bevinden in een afgescheiden open ruimte (terras, eigen terrein, patio, tuin, etc.) dienen aangelijnd te zijn, tenzij ze zich bevinden in een goed afgesloten hok of verblijfruimte.
De eigenaar is verplicht de ontvreemding of het kwijtraken van een potentieel gevaarlijk dier binnen 48 uur door te geven aan het gemeentelijk register.

Kort samengevat zijn dit de belangrijkste punten waarmee rekening moet worden gehouden bij het invoeren van een potentieel gevaarlijke hond in Spanje.

Voor vertrek uit Nederland:

Verwerving van hondenpaspoort van de dierenarts.
Verwerving van een certificaat van antecedenten (eventueel strafblad).

Bij aankomst in Spanje:

Verwerving van certificaat van fysieke capaciteit.
Verwerving van certificaat van psychologische gesteldheid.
Afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering.
Inschrijven van het dier in het Gemeentelijk Register van Potentieel Gevaarlijke Dieren (Registro de Animales Potencialmente Peligrosos) om de daarbij behorende vergunning te verkrijgen.
Te allen tijde de veiligheidsmaatregelen respecteren.

Voor wie dit wil checken bij de Spaanse Ambassade klikt hier voor de vertaling van een samenvatting van deze wet. Opgelet: Voor de invoer van dieren uit zowel EU-landen als derde landen geldt dat wanneer aan de grens blijkt dat de papieren niet in orde zijn, het dier in quarantaine gehouden wordt totdat voldaan wordt aan de importeisen, óf dat het dier wordt teruggestuurd naar het land van herkomst.

Als terugsturen of in quarantaine houden geen opties zijn, kan in het uiterste geval euthanasie op het dier worden toegepast. Alle extra kosten, voortvloeiend uit terugzenden, in quarantaine houden of euthanasie zijn ten laste van de eigenaar van het dier.

In het geval u vragen heeft, kunt u contact opnemen met LNV Afdeling van de Nederlandse Ambassade te Madrid.

Zijn er speciale regels voor honden in de auto?

Ja, in Spanje mag een hond natuurlijk nooit op de voorstoel (ook niet vast). Maar een hond mag ook niet los op de achterbank. Je hond moet in de auto een gordel om of in een bench.
Verder mag je hond wel in de achterbak maar dan wel achter een rek of opvangnet.
Voor je hond is de autogordel het veiligst omdat er op deze manier bij een botsing de minste kans op letsel bestaat. In Spanje kun je een boete krijgen als je je hond los in de auto vervoert.
 

Mogen honden jonger dan 3 maanden Spanje in?

Nee, honden jonger dan 3 maanden mogen niet mee naar Spanje.

Reizen met meer dan 5 honden

Er mogen niet meer dan 5 honden per eigenaar ingevoerd worden. Heb je meer honden dan val je onder de import wet (wil je dat wel neem dan contact op met de Spaanse ambassade).

Vragen, aanvullende informatie en uitzonderingen

Heb je nog vragen over de interpretatie van de regels of hoe iets in jouw geval werkt? Dan is het het beste om contact op te nemen met je dieren­arts, de NWVA, of contact opnemen met de ambassade van het land waar je naartoe gaat (of doorheen reist!). Hier vind je de gegevens van de Spaanse ambassade.

informatiepakket spanje

Vraag nu meteen je gratis infopakket over Spanje aan ...
dan ga je altijd goed voorbereid op vakantie!

Op vakantie in Spanje?
  • aantal personen: 2
  • aantal honden: 1
  • type accommodatie
  • aankomstdatum
  • periode
Aankomstdatum

Selecteer een datum ...

 apr 2024
madiwodovrzazo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
Waarom zou jij boeken bij Dogsincluded?
Hoe we jou & je hond(en) de meest onbezorgde vakantie kunnen beloven die er is, zetten we hier op een rijtje...
Loading...