zoek informatie over ...

... of ...

zoeken naar plaats, gebied of bezienswaardigheid
Verkeerd gebruik van geosearch ...
Maak AUB een keuze uit de getoonde lijst en klik op de groene knop.
Hond op vakantie in Italië vakantiehuis, hotel of kasteel
link gekopieerd
Hond op vakantie in Italië vakantiehuis, hotel of kasteel

Reisgids op vakantie met je hond in Italië

"La Dolce Vita voor jou & je hond"

Italië. Het land van olijfgaarden. Cultuur­schatten. Pasta met witte truffel. Weggetjes die als linten over heuvels liggen. Terrasjes, sprankelende Prosecco. Stranden, de lauwwarme Middellandse zee en frutti di mare. Gepassioneerde mensen. En schoenen, schoenen, schoenen.

Maar bovenal het land van het ′zoete′ leven.

Zelf zijn we verzot op dit land. Niet zo gek als je bedenkt dat Italië alle ingrediënten biedt voor een heerlijke vakantie. Naast levenskunstige steden als Rome en Florence biedt het platteland oneindig veel moois.

En vooral veel lekkers. Je zou er zo willen wonen. In ieder geval kun je er een paar weken verblijven. We zochten de mooiste plekken voor je uit. En die hebben één ding gemeen: la vita è bella. Voor jou en je hond.

Slimme tip: Wil je nog meer informatie over wat je te wachten staat als je met je hond op vakantie gaat in Italië? Vraag dan hier je persoonlijke reisgids aan. 

 
 

Met je hond naar Italië - informatie over: 

Restaurants

Of je hond mee mag hangt af van de restauranteigenaar. Ga er dus niet per definitie van uit dat je je hond mee kunt nemen. En vraag het altijd even van te voren. Een goed opgevoede hond en een charmant bazinnetje maken uiteraard de meeste kans bij il padrone (de eigenaar). Bovendien, als je buiten wilt eten wordt er vaak helemaal niet moeilijk gedaan.

En wie wil nou niet van de zwoele avondlucht genieten terwijl je je tong laat strelen door antipasti, fagianotto (jonge fazant) met carciofo (artisjokken), een gelato en een cappuccino toe?

ps: Als je bij ons boekt sturen we je ook een lijst van restaurants in de buurt van je accommodatie. Als je hond mee wilt nemen, wel even van te voren checken dus!

Stranden

In Italië zal je hond zeker in de zomer veel verkoeling nodig hebben. In het zuiden van het land gaan ze daar iets relaxter mee om dan in het noorden. Op de meeste stranden mag je daar met je hond komen. In het noorden is het een ander verhaal.

Er zijn heel veel kilometers publiek strand maar er zijn ook veel stranden die ligplaatsen onder parasols verhuren. Italianen gaan - voornamelijk in het zomerseizoen - een beetje elitair om met hun stranden. Je hoeft dus helemaal geen viervoeter te zijn om ergens niet welkom te zijn. Ook 2-beners zijn op sommige stranden niet welkom. Je moet dan lid van een speciale club of gast van een hotel zijn.

Maar er is vooral ook heel goed nieuws. Er komen steeds meer stranden bij waar honden toegestaan zijn en er is ook een groeiend aantal echte hondenstranden.

Het aantal neemt zo snel toe omdat het Ministerie van Toerisme er van overtuigd is dat faciliteiten voor honden meer toeristen aantrekt. En dus meer geld in het laatje brengt.
En dat klopt, want wij baasjes zijn daar heel blij mee, helemaal omdat de extra services voor de honden in de meeste gevallen gratis zijn. En ... het maakt meer gebieden aantrekkelijk voor onze honden.

Verder wel belangrijk: in Italië kunnen strandhouders vragen naar geldige vaccinatiebewijzen. Ze zijn in sommige provincies wettelijk verplicht dit te verlangen van hondeneigenaren om een strandvergunning voor honden te krijgen. Soms krijg je dus zonder vaccinatiebewijs geen toegang tot het strand. Hondenpaspoort standaard in de strandtas dus!

Ook wordt op sommige stranden gevraagd naar een WA verzekering (noemen ze in Italië een verzekering voor schade aan derden). Doe hiervan een copietje in je hondenpaspoort. In Italië is het verstand om altijd je hondenpaspoort (voor je vaccinaties) en verzekeringsbewijs meenemen naar het strand.

In Abruzzo mogen uitbaters van strandgelegenheden zelf beslissen of ze honden toelaten. Dit mogen uitsluitend kleine honden zijn (tot 7kg), ze mogen bij de baas onder de parasol, moeten aan de lijn blijven en mogen niet in de zee.

In Emilia Romagna en Abruzzo mogen honden op geen enkel officieel strand in de zee zwemmen gedurende het zomerseizoen.

Vroeger waren honden in de meren (Garda, Lago Maggiore e.d.) taboe maar ook hier komen steeds nieuwe stranden waar honden ook mogen zwemmen.

Waar de hondenstranden zijn kun je navragen bij de plaatselijke toeristische informatie. Dat loont momenteel echt de moeite omdat er in een rap tempo nieuwe bij komen..
Wil je weten of er een strand in de buurt is van jouw vakantieplek? Kijk dan direct even op onze strandenpagina.

En, ben jij op je vakantie een mooi zwemplekje tegengekomen dat er nog niet bij staat? Geef  het dan a.u.b. aan ons door zo kunnen we elkaar aan leuke plekjes helpen.

ps. we sturen je bij je boeking ook automatisch alle hondenstranden in de buurt van je accommodatie.

Onderweg langs de snelweg

Goed nieuws voor baasjes die op vakantie gaan naar Italië! Op de stops langs de snelweg waar een ′Autogrill′ is, zijn Fido Parks geïntroduceerd. Deze plekken - waar je even relaxed onderweg kunt stoppen met je hond - zijn voorzien van stromend water en een tuinhuisje met schaduwruimte, wandelpaden en een behendigheidsparcours waar je doggies even de poten kunnen strekken na een lange rit in de auto. Er is ook gratis WIFI beschikbaar, handig!

Voor de zomer van 2015, zijn er 13 Autogrills waar de service beschikbaar is, verspreid op diverse strategische vakantie-snelwegen. Er zijn meer parken gepland dus kijk altijd even voor de meest actuele gegevens voor de door jou gekozen route hier

Er zijn meer parken gepland dus kijk altijd even voor de meest actuele gegevens voor de door jou gekozen route hier op de website van Autogrill.

FidoParks

 

Loslopen

Italiaanse honden lopen niet los. Of ze moeten aan het wandelen zijn in het bos of in het voor- en naseizoen op het strand zijn. Gelukkig zijn de Italianen redelijk tolerant en zolang niemand elkaar hindert zal er ook niet veel scheef gaan. Welke mogelijkheden je treft, hangt af van waar je bent. Iedere gemeente mag eigen regels opstellen voor loslopende honden.

In de steden zijn losloop­gebieden aangegeven. In bossen in wandel­gebied­en staat het ook aangegeven of/en wanneer je hond los mag. Staat het er niet, dan hangt het een beetje van de situatie af, ga er een beetje praktisch mee om. Dus los waar het kan en vast als je mensen mogelijk hindert. In het voorjaar (maart - mei: wanneer het wild jonkies heeft) moeten honden altijd aangelijnd blijven.

Neem in ieder geval altijd een lijn mee, zodat je je hond kunt aanhaken wanneer dat nodig is. Ruim poep altijd op, dat is niet meer dan normaal en kweekt goodwill voor jezelf en andere hondenbezitters. Een fluorescerende halsband is trouwens nooit een overbodige luxe. Dan wordt je hond door jagers in ieder geval niet gezien als locale zwerver.

Openbaar vervoer

Trein
Als je een kleine hond hebt, reist ′ie gratis mee. Tenminste, als je ′m in tas of mand vervoert. Grote honden mogen alleen mee in treinen met compartimenten. En dan alleen aangelijnd en met muilkorf. Je hond reist dan mee op een tweedeklas kaartje tegen een korting van 40%.

In treinen zonder compartiment zijn grote honden verboden. De Intercity of Eurocity of het Pendolino boemeltje, zit er dan ook helaas niet in. Meerdaagse treintrips zijn lastig. Als je wilt slapen moet je het hele compartiment afhuren. En ontsmettingskosten betalen. Treinreizen zijn in Italië niet echt je beste optie om het land te verkennen.

Bus, tram en metro
Honden mogen in principe niet in de bus. Maar Italianen zouden geen Italianen zijn als ze geen oogje dicht knijpen. Zeker voor honden die op schoot kunnen zitten maken ze regelmatig een uitzondering. In Rome mogen honden in de metro als ze in een bench worden vervoerd of aangelijnd zijn met een muilkorf om. Lijkt nogal een gedoe, maar ja als je graag met de metro wilt kan het wel.

Taxi
Voor taxi′s bestaan er geen regels. De chauffeur bepaalt zelf of hij je hond wel of niet meeneemt. Meestal vraagt-ie wel een extra bedrag.

Gezondheid

Je moet tussen april en oktober oppassen voor teken en muggen die infectieziektes kunnen overbrengen. Je hoeft hier niet panisch over te doen. Want laat je niet zenuwachtig maken door partijen die er baat bij hebben dat je bang wordt voor teken of napraters. Ga altijd uit van de feiten: van de miljoenen honden in Europa worden er maar heel weinig ziek en er gaan er nog minder dood aan tekenbeten. Zie dit soort dingen dus in het juiste perspectief. Praat met je dierenarts en lees op onze gezondheidspagina′s wat meer over de infectieziektes en hun behandelwijze.

In noord Italië komt de Ziekte van Lyme (Borreliose), Babesiosis (tekenkoorts), Hartworm en Ehrlichiosis voor. In zuid Italië en de kuststreek komt de ziekte van Lyme, Babesiosis, Hartworm, Ehrlichiosis en Leishmania voor.

Als je van plan bent om in de zomer lekker lange wandeltochten met je hond te maken neem dan genoeg water mee want het kan flink warm worden. Let op voor oververhitting. Zeker in het midden en zuiden van het land. Je moet daar ook alert zijn op slangen. De kans is erg klein dat je hond een (giftige) beet oploopt, maar het kan geen kwaad er in het voorjaar en zomer op bedacht te zijn.

Verder is is verstandig om je hond jaarlijks te laten enten tegen Parvo, Hondenziekte, Leptospirose (Weil), Hepatitis en Kennelhoest. Dit heeft niets met een vakantie te maken (je hond loopt geen verhoogd risico geïnfecteerd te worden op vakantie), maar we willen het hier toch voor de zekerheid melden, voor het geval je niet aan deze enting had gedacht.

Tenslotte: bergwandelaars moeten de poten van hun hond goed in de gaten houden. De kussentjes kunnen lelijk beschadigen door rotsachtige paden. Neem ter bescherming schoentjes voor je hond mee.

ps. maak je niet al te veel zorgen, en we sturen je bij je boeking ook altijd de adressen van dierenartsen in de buurt van je accommodatie.

Jacht

De Italiaanse mannen zijn fanatieke jagers. Het jachtseizoen duurt het hele jaar. Je komt ze bijna overal tegen, ze zien er gelikt uit en ze ruiken lekker. Hun lievelingsjachtterrein zijn de stranden. En disco′s.

Zolang je hond geen rok aan heeft, heb je geen last van jagers, als je een vrouw bent heb je wel kans dat ze je graag in het vizier houden!

Klimaat

Het Middellandse Zee klimaat beheerst heel Italië. Het noorden is koeler dan het zuiden. Maar ook het landschap bepaalt de ′gevoelstemperatuur′ (niet te verwarren met temperament).

Daardoor zijn de zomers in het heuvelachtige Toscane en het vlakkere zuiden veel warmer dan het noorden. En is het merengebied frisser en milder. Maar het hele land heeft veel zonuren en het is er lekker droog. Soms een beetje te.

Temperaturen van 30 tot 35 graden zijn in juli en augustus geen uitzondering. Voor je hond misschien een beetje te veel van het goede. Zoek voor hem in ieder geval een accommodatie met water in de buurt. Het voor- en najaar is het meest ideaal in Italië. Het is dan lekker warm maar goed uit te houden. Ook voor onze harige vrienden.

Als je van wintersport houdt kun je in de winter ook goed in Italië terecht want je kunt er heerlijk skiën.

 
informatiepakket italie

Vraag nu meteen je gratis infopakket over Italië aan ...
dan ga je altijd goed voorbereid op vakantie!

Op vakantie in Italië?
  • aantal personen: 2
  • aantal honden: 1
  • type accommodatie
  • aankomstdatum
  • periode
Aankomstdatum

Selecteer een datum ...

 mrt 2024
madiwodovrzazo
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Waarom zou jij boeken bij Dogsincluded?
Hoe we jou & je hond(en) de meest onbezorgde vakantie kunnen beloven die er is, zetten we hier op een rijtje...
Loading...