Belangrijke informatie over invoerregels voor honden op vakantie in Portugal
link gekopieerd
Belangrijke informatie over invoerregels voor honden op vakantie in Portugal

Invoerregels voor je hond op vakantie in Portugal

algemene wet- en regelgeving


Op vakantie wil je geen stress. Hou je daarom aan de Europese regels. De onderstaande punten gelden altijd:

  • identificatie chip
  • europees huisdierenpaspoort
  • geldige rabiësinenting

En let op: in ieder land waar je doorheen reist kunnen er ook aanvullende regels waar je rekening mee moet houden. Informeer je dus altijd goed voordat je een grens over gaat.

Welke regels gelden er in Portugal voor honden?

Europese honden die op vakantie willen in Portugal moeten zich aan onderstaande regels houden:

Dit geldt voor iedere hond die de Portugeese grens over wil

Iedere hond die de grens over gaat heeft een Europees hondenpaspoort nodig en ook is identificatie door middel van een chip verplicht. Eerst was een tatoeage ook nog mogelijk. Maar per 2 juli 2011 is alleen nog een chip toegestaan. Daarnaast moet je hond een geldige rabiësinenting (hondsdolheid) hebben.

Weet je alles al over het dierenpaspoort?

Sinds 29 december 2014 is er een nieuw EU dierenpaspoort uitgegeven. Dit is beter bestand tegen fraude. Het nieuwe paspoort mag bovendien alleen nog maar door dierenartsen worden meegegeven. De uitgever van de paspoorten houdt bij welke paspoorten (met welke paspoortnummers) aan welke dierenarts zijn geleverd. Blanco paspoorten worden niet meer verstrekt, waardoor bijvoorbeeld fokkers niet meer zelf een paspoort kunnen invullen van hun dieren. De nieuwe paspoorten hebben nummers die beginnen met 528-NL.

In het nieuwe paspoort moeten de gegevens van het dier inclusief het chipnummer worden vermeld. De pagina met deze gegevens wordt vervolgens gelamineerd door de dierenarts. Pas daarna mag het paspoort aan de eigenaar van de hond worden meegegeven. Ook de vaccinatiestickers moeten met een speciale lamineersticker worden afgeplakt door de dierenarts, tenzij niet-verwijderbare vaccinatiestickers worden gebruikt. Op die manier kunnen de identificatiegegevens en de vaccinatiegegevens niet worden veranderd.

Als je hond al een EU dierenpaspoort heeft en de identificatie van het dier is voor 29-12-2014 hierin ingevuld, dan mag je dat gewoon blijven gebruiken voor reizen naar het buitenland. Krijgt je hond na 29-12 een paspoort en wil je met met je hond op reis, dan moet dit een nieuw EU dierenpaspoort zijn.

Wat moet je weten over de geldigheid van een rabiësprik?

De standaard hervaccinatietermijn van 1 jaar is vervallen. Vroeger moest je hond ieder jaar tegen rabiës worden ingeënt. Nu is je prik net zolang geldig, als het vaccin werkzaam is (dat kan 3 jaar zijn, de termijn staat in de bijsluiter).
Dus, als je dierenarts een vaccin gebruikt dat langer dan een jaar geldig is, kun je kosten besparen omdat je niet meer ieder jaar naar de dierenarts hoeft voor een rabiësprik.

Handige tipgeef je hier op voor onze PrikAlert, dan hoef je nooit meer te onthouden wanneer je inenting verloopt. Wij sturen je dan een mailtje om je daaraan te herinneren zodat je altijd op tijd bent voor de vervolgprik

Let op: als je hond voor de eerste keer wordt ingeënt, of als je je hond opnieuw laat inenten nadat de oude rabiësinenting is verlopen, mag je pas 21 dagen na de inenting de grens over.

Je dierenarts moet de geldigheidsdatum duidelijk in het hondenpaspoort vermelden. Alleen dan is je vaccinatie ook 3 jaar geldig en voorkom je misverstanden bij een controle.

Zijn er hondenrassen verboden in Portugal?

Ja, in Portugal zijn de volgende hondenrassen verboden: de Pitbull Terriër, Staffordshire Terriër, Staffordshire Bull Terriër, American Staffordshire Terriër, Rottweiler, Dogo Argentino, Fila Brasileiro en de Japanse Tosa Inu.  Het fokken van deze rassen is verboden in Portugal en baasjes van dergelijke honden moeten aan speciale regels voldoen. Hier lees je wat je wat je weten moet als het baasje bent van een dergelijk ras.

Maar als je op vakantie gaat in Portugal en er dus korter dan 4 maanden verblijft, vormt dat voor bovengenoemde rassen geen probleem. Er zijn wel wat aanvullende vereisten: de hond moet altijd verplicht een halsband om, kort zijn aangelijnd (tot 1 meter) en een muilkorf dragen.

Zijn er speciale regels voor honden in de auto?

Ja, net zoals in Spanje mag een hond natuurlijk nooit op de voorstoel (ook niet vast). Maar een hond mag ook niet los op de achterbank. Je hond moet in de auto een gordel om of in een bench.
Verder mag je hond wel in de achterbak maar dan wel achter een rek of opvangnet.
Voor je hond is de autogordel het veiligst omdat er op deze manier bij een botsing de minste kans op letsel bestaat. In Portugal kun je ook een boete krijgen als je je hond los in de auto vervoert.

Mogen honden jonger dan 3 maanden Portugal in?

Nee, honden jonger dan 3 maanden mogen niet mee naar Portugal.

Reizen met meer dan 5 honden

Er mogen niet meer dan 5 honden ingevoerd worden. Heb je meer honden dan val je onder de import wet en moet je contact opnemen met het Portugese Ministerie van Landbouw (lees er hier meer over).

Vragen, aanvullende informatie en uitzonderingen

Heb je nog vragen over de interpretatie van de regels of hoe iets in jouw geval werkt? Dan is het het beste om contact op te nemen met je dieren­arts, de NWVA, of contact opnemen met de ambassade van het land waar je naartoe gaat (of doorheen reist!). Hier vind je de gegevens van de Portugese ambassade.

informatiepakket algemeen

Vraag nu meteen je gratis infopakket over Portugal aan ...
dan ga je altijd goed voorbereid op vakantie!

Op vakantie in Portugal?
  • aantal personen: 2
  • aantal honden: 1
  • type accommodatie
  • aankomstdatum
  • periode
Aankomstdatum

Selecteer een datum ...

 jun 2024
madiwodovrzazo
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Waarom zou jij boeken bij Dogsincluded?
Hoe we jou & je hond(en) de meest onbezorgde vakantie kunnen beloven die er is, zetten we hier op een rijtje...
Loading...