Hond op vakantie in België, vakantiehuis, hotel of kasteel.
link gekopieerd
Hond op vakantie in België, vakantiehuis, hotel of kasteel.

Reisgids op vakantie met je hond in België

"levenskunstenaars & hun baasjes"

België, het blijft verrassend dat je relatief dicht bij huis je toch ver weg waant. Het eten is er heerlijk. De natuur divers. En de gastvrijheid groot.

Ja, onze vriendelijke zuiderburen hebben het volgens ons helemaal begrepen. Van een vakantie in België kom je helemaal ontspannen terug, grenzeloos genieten, óók voor baasjes.

De Ardennen zijn natuurlijk de plek bij uitstek om samen met je hond lekker bij te komen. Wat wil je ook met zulke uitgestrekte bossen, de talrijke riviertjes en stroomversnellingen om lekker in rond te spetteren.
Aan de kust valt er ook genoeg te beleven. En overal zijn mooie, historische en gezellige steden voor een ontspannen weekendje weg.

We hebben de leukste plekken voor jullie geselecteerd. Dat wordt een heerlijke vakantie. En het is bovendien maar een paar uurtjes rijden.

Slimme tip: Wil je nog meer informatie over wat je te wachten staat als je met je hond op vakantie gaat in België? Vraag dan hier je persoonlijke reisgids aan. 

 
 

Met je hond naar België - informatie over: 

Restaurants

Eten in België is altijd een feest. Bovendien zijn de Bourgondische Belgen ook altijd gastvrij voor je hond. Als je ergens niet naar binnen mag is dat echt een uitzondering die wij nog nooit hebben meegemaakt.

Omdat Belgen zelf ook zo van het goede leven houden vinden ze het ook heerlijk om hun gasten echt te verwennen. Geregeld krijgt ook onze hond spontaan een stukske van dat lekkere hammeke uit de keuken aangeboden.

Waterzooi al eens geprobeerd? Of de bonenschotel met Geuze bier? Geglaceerd Brussels lof? Remoulade van rapen met plakjes tonijn? Of een enorm wildgebraad? Jij en je hond kunnen alles overal op je gemak gaan proeven, geniet ervan.

ps: Als je bij ons boekt sturen we je ook een lijst van restaurants in de buurt van je accommodatie. Als je hond mee wilt nemen, wel even van te voren checken dus!

Stranden

De kustlijn van België is in de winter en het voor- en najaar geen probleem met je hond. Maar in de zomermaanden zijn bakkende badgasten niet zo gediend van honden.

Omdat Belgen toch echte hondenliefhebbers zijn, zijn er wel stukken strand te vinden waar je met je hond mag komen. Om te weten waar die zijn kun je hier op de site kijken of  even langsgaan bij de plaatselijke toeristeninformatie of vraag onze landeninformatie aan, daarin hebben we zoveel mogelijk info verzameld.

Vroege vogels en hun baasjes mogen ook op het strand naar het eerste ochtendlicht gaan kijken. En, net zoals in Nederland, mag je wel een avondwandeling maken op het strand, om daarna heerlijk mosselen te gaan eten en een pintje te vatten in één van hun gezellige restaurantjes.

Ken jij leuke hondenstranden in België, geef ze dan aan ons door zo kunnen we elkaar dan aan leuke plekjes helpen. En dat is vooral bij buitenlandse stranden belangrijk!

ps. we sturen je bij je boeking ook automatisch alle hondenstranden in de buurt van je accommodatie.

Loslopen

Belgen zijn loslopende honden wel gewend en gaan over het algemeen relaxed om met een vrije viervoeter. Iedere gemeente heeft regels met betrekking tot loslopen. In en om de steden zijn officiële losloopgebieden te vinden. In bossen en natuur­gebieden wordt het aangegeven waar honden wel en niet los mogen lopen.

Laat je je hond loslopen zorg er dan altijd voor dat hij andere mensen niet hindert, wordt niet kwaad als iemand je vraagt je hond toch vast te maken. Heb er begrip voor dan anderen ook gewoon bang kunnen zijn. En hou er ook altijd rekening mee dat in het voorjaar allerlei dieren jonkies hebben die je niet wilt opjagen. Ruim de poep van je hond altijd op, dat is niet meer dan normaal en kweekt goodwill voor jezelf en andere hondenbezitters.

Openbaar vervoer

Trein
Als je een kleine hond hebt, mag die gratis mee. Tenminste, als je ′m in tas of mand vervoert. Heb je een grote hond? Dan moet je een kaartje kopen. Zorg wel dat je je hond aanlijnt. En andere passagiers niet hindert. Trouwens, aanlijnen heeft nog een ander voordeel. Namelijk een korting van 50% op het kaartje voor je hond.

Bus, tram en metro
In Vlaanderen mag je hond gratis meereizen. Voor de rest van België geldt deze vuistregel. Als je hond op je schoot zit mag-ie gratis mee. Maar als je een grote hond hebt is dat wat lastiger. En moet je dus een kaartje kopen.

Taxi
Of het je lukt een taxirit te kunnen maken hangt af van de vriendelijkheid van de chauffeur. Ga van het volgende uit: een kleine hond maakt meer kans dan een grote. Een hond in een tas is ook makkelijker. Ook wil het nog wel eens helpen als je zegt dat hij niet op de bank gaat, maar beloofd dat hij netjes op de grond blijft.

En tref je een moslimchauffeur hou er dan rekening mee dat volgens de islam honden onrein zijn. Niet boos worden, respecteer ieders geloofsovertuiging ook al is het niet de jouwe. Is een taxirit echt noodzaak voor je, neem dan een achterbankbeschermhoes mee, zoiets vergroot je kansen ook. Extra geld bieden is natuurlijk ook altijd een optie.

Gezondheid

Net als in Nederland moet je in België je hond beschermen tegen teken. Je hoeft hier niet panisch over te doen. Want laat je niet zenuwachtig maken door partijen die er baat bij hebben dat je bang wordt voor teken of napraters. Ga altijd uit van de feiten: van de miljoenen honden in Europa worden er maar heel weinig ziek en er gaan er nog minder dood aan tekenbeten. Zie dit soort dingen dus in het juiste perspectief. Praat met je dierenarts en lees op onze gezondheidspagina′s wat meer over de infectieziektes en hun behandelwijze.

Inmiddels zijn de tekenziektes Ziekte van Lyme (Borreliose) vanuit het zuiden opgerukt tot voorbij België. De meeste honden die gebeten worden met een geïnfecteerde teek zullen nooit ziek worden maar sommige honden zijn er toch goed beroerd van en het moet uiteraard behandeld worden door een dierenarts. Babesiosis Canis (ook wel bekend als tekenkoorts) en dan is er nog de vossenlintworm die komt ook in België voor.

In Wallonië komt sporadisch nog rabiës voor. Plaatselijk worden periodiek maatregelen genomen tegen hondsdolle vossen. Dan ligt er lokaas met vaccin in het bos. Meestal staat dat op borden bij wandelpaden aange­geven. Je kunt ook langsgaan bij de toeristeninformatie, die zijn meestal ook op de hoogte van dit soort gemeentelijke acties.

Verder is is verstandig om je hond te laten inenten tegen Parvo, Hondenziekte, Leptospirose (ziekte van Weil), Hepatitis en Kennelhoest. Dit heeft niets met een vakantie te maken (je hond loopt geen verhoogd risico geïnfecteerd te worden op vakantie), maar we willen het hier toch voor de zekerheid melden, voor het geval je niet aan deze enting had gedacht. Overleg met je dierenarts wat voor jouw hond het beste is.

ps. maak je niet al te veel zorgen, en we sturen je bij je boeking ook altijd de adressen van dierenartsen in de buurt van je accommodatie.

Jacht

Belgen houden ervan om met een geweer door de bossen te sluipen. In verschillende periodes wordt er op diverse soorten wild gejaagd. Jagers zijn verplicht om aan te geven waar en wanneer ze actief zijn. Dat wordt aangegeven in de bossen en het is vaak ook bekend bij de toeristen-informatie.

Klimaat

België heeft een gematigd zeeklimaat met milde zomers en milde winters. Dit komt doordat België in het westen van het land aan de Noordzee grenst. Door het koele water kunnen de temperaturen over het algemeen in de zomer niet te ver oplopen en in de winter niet te ver dalen. De gemiddelde temperatuur in België is tijdens de zomer 20°C en tijdens de winter 5°C. De temperaturen kunnen echter in de verschillende gebieden nog veel verschillen.

Als je van wandelen houdt zijn alle seizoenen wel een bezoekje aan de kust of de Ardennen waard. Wij vinden zelf de kleurrijke herfst het mooist. Of toch de zomer, als alle velden vol met bloemen staan. Eigenlijk is het gewoon het beste om zelf maar eens te kijken wat jullie het best bevalt.

 
informatiepakket belgie

Vraag nu meteen je gratis infopakket over België aan ...
dan ga je altijd goed voorbereid op vakantie!

Op vakantie in België?
  • aantal personen: 2
  • aantal honden: 1
  • type accommodatie
  • aankomstdatum
  • periode
Aankomstdatum

Selecteer een datum ...

 jun 2024
madiwodovrzazo
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Waarom zou jij boeken bij Dogsincluded?
Hoe we jou & je hond(en) de meest onbezorgde vakantie kunnen beloven die er is, zetten we hier op een rijtje...
Loading...