Reisgids op vakantie met je hond in Engeland
"het land van Ladies & Vagebonden"
Onovertroffen eigengereid. Vol beleefde tradities en het plattelandsleven zo vrijgevochten.
Ja, dit eiland blijft voor ons een verademing. Ondanks dat het zo nu en dan ′cats and dogs′ regent.
Als je er nog niet geweest bent, moeten jullie zeker gaan. Want een vakantie hier regelen is nu makkelijker dan het ooit geweest is...
De mensen zijn gastvrij en humoristisch. De kastelen prachtig. Om over de tuinen maar te zwijgen.
Wij kunnen zelf maar moeilijk kiezen uit het Lake District, Wales of Schotland. De ruige Hooglanden of de schitterende kuststreken. Het is allemaal zo mooi, dat als je terugkomt weer in elfen en kabouters gelooft.
Wij vonden heerlijke plekken waar jullie het ook geweldig zullen vinden.
Slimme tip: Wil je nog meer informatie over wat je te wachten staat als je met je hond op vakantie gaat in Engeland? Vraag dan hier je persoonlijke reisgids aan.
Met je hond naar Groot-Brittannië - informatie over:
Restaurants
In Engeland stikt het van de regels rondom honden. Maar, het is niet verboden om een hond mee te nemen in een restaurant.
"Jolly good!" zou je denken, maar in de praktijk kun je niet overal naar binnen stappen. Maar ja, de Britten zijn wel helemaal gek op honden dus zijn er genoeg eetgelegenheden die daarop inspelen.
Er zijn talloze ′dogfriendly pubs′ door het hele land waar je prima samen met je hond kunt gaan eten. En heus niet alleen kidney pie of doperwtjes met munt en zompige aardappelpuree.
De eetcultuur in Engeland heeft in razend tempo een enorme kwaliteitstransformatie doorgemaakt. Niet alleen Jamie Oliver doet zijn best om de Engelse smaak te ontwikkelen, ook de pub dinners zijn momenteel beter dan ooit. En natuurlijk was Indiaas eten in Engeland altijd al voortreffelijk.
ps: Als je bij ons boekt sturen we je ook een lijst van restaurants in de buurt van je accommodatie. Als je hond mee wilt nemen, wel even van te voren checken dus!
Stranden
De stranden trekken jaarlijks meer dan 12 miljoen toeristen. Dat zand heeft dus groot economisch belang. En waar geld verdiend wordt ontstaat concurrentie. Zo ook op de stranden.
In Engeland strijden de verschillende districten om de meest mooie, schone stranden. Ieder district heeft zo zijn eigen regels opgesteld, maar over het algemeen is het duidelijk aangegeven waar honden wel en niet mogen komen.
In de toeristische gebieden en rond de badplaatsen zijn er meer plekken waar honden geweerd worden maar gelukkig heeft Engeland zoveel kilometers strand dat er altijd een plaats is waar je wel heerlijk kunt wandelen en badderen met je hond. De plaatselijke vvv weet in ieder geval altijd waar je terecht kunt.
Er is in Engeland een speciale verordening de ′Dogs Fouling of Land′ die het strafbaar maakt als je nalatig bent in poepruimen. Dus, neem wat plastic zakjes mee op je wandelingen om een boete te voorkomen.
Wil je weten of er een strand in de buurt is van jouw vakantieplek? Kijk dan direct even op onze strandenpagina.
En, ben jij op je vakantie een mooi zwemplekje tegengekomen dat er nog niet bij staat? Geef het dan a.u.b. aan ons door zo kunnen we elkaar aan leuke plekjes helpen.
ps. we sturen je bij je boeking ook automatisch alle hondenstranden in de buurt van je accommodatie.
Loslopen
In een land dat zo gek is op honden kan je hond altijd ergens loslopen. In stedelijke gebieden is het aangegeven waar het wel en niet mag. Er zijn Off-Leash Dog Parks (parken waar je hond los mag) en allerlei wandelpaden en gebieden waar honden los mogen. Op het platteland en natuurgebieden is dat ook zo. Bossen genoeg waar honden los mogen.
Maar: honden mogen nooit in een weide met dieren lopen. In dat geval mag een boer je hond zelfs straffeloos neerschieten. Oppassen dus. Laat je je hond loslopen zorg er dan altijd voor dat hij andere mensen niet hindert, wordt niet kwaad als iemand je vraagt je hond toch vast te maken. Heb er begrip voor dan anderen ook gewoon bang kunnen zijn. Ruim poep altijd op, dat is niet meer dan normaal en kweekt goodwill voor jezelf en andere hondenbezitters. Wil je meer lezen over wat men in Engeland van je verwacht als je je hond los wilt laten dan kun je hier even kijken. Een fluorescerende halsband is trouwens nooit een overbodige luxe. Dan wordt je hond door jagers in ieder geval niet gezien als locale zwerver.
Openbaar vervoer
Trein
Na de privatisering van de spoorwegen zijn er zo′n 25 verschillende maatschappijen ontstaan. Over het algemeen komen de regels voor honden redelijk overeen.
Per persoon mag je twee honden meenemen in de trein. Ze moeten wel aan de lijn en moeten ′well behaved′ zijn, uiteraard. Betalen hoeft niet. In Schotland mogen er bij ScotRail ook 2 honden gratis mee als je verder geen grote bagagestukken meeneemt want hond worden worden gerekend als bagage. Heb je dus een grote rugtas en een hond dan is dat gratis. Mocht je meer mee willen nemen dat vragen ze een meerprijs.
Honden mogen ook mee in een couchette maar dan moet je wel het hele compartiment reserveren. De kosten hiervoor verschillen per maatschappij.
Er zijn ook lange afstandsbussen die de Engelsen gebruiken als alternatief voor de trein, de zogenaamde snelbussen. Een kaartje kost de helft van het treintarief maar de reis kan wel twee keer zo lang duren. Er zijn honderden kleine, particuliere busmaatschappijen die overal in Groot-Brittannië busdiensten onderhouden en het hondenbeleid is jammer genoeg nergens hetzelfde. Daarom is het het beste om dit ter plekke te checken.
Bus, tram en metro
In stadsbussen zijn honden niet verboden. Ze moeten wel worden aangelijnd en zich netjes gedragen (natuurlijk). Of je wordt toegelaten hangt wel af van de chauffeur. Als die chagrijnig is of de bus is te vol dan kun je pech hebben.
In de metro gelden dezelfde regels als in de trein. Je hond mag aangelijnd mee en mag geen overlast bezorgen anders moet je verder gaan lopen.
Taxi
Als je een taxi vindt waar je samen met je hond in kunt springen heb je geluk, dus reken er niet te vast op. Wij hebben diverse maatschappijen gevraagd wat hun beleid is maar dat verschilt ook hier weer. Er is in principe niets tegen een hond maar het hangt van de chauffeur af of een ritje gaat lukken. Wil je het daar niet van laten afhangen dan kun je ook diverse hondentaxibedrijven inschakelen: b.v petslocally en zo zijn er nog wel meer te vinden.
Gezondheid
Het voordeel van een eiland dat jarenlang zulke strenge strenge invoerregels hanteerde is dat de ziekten er (bijna) zijn uitgeroeid. Rabiës komt al jarenlang niet meer voor. Maar je moet je hond wel beschermen tegen teken. De Ziekte van Lyme (Borreliose), Babesiosis (tekenkoorts) en Ehrlichiosis zijn ook in Engeland niet onder controle te krijgen.
Is je hond een echte zwemfanaat ? Dan moet je in de zomer, bij langdurig warm weer, wel uitkijken waar je hem een duik laat nemen. Veel (stilstaand)water wordt dan verontreinigd door blauwalgen (Cyanobacteria in het engels). Die zijn giftig en je hond kan er flink beroerd van worden. Bij verontreinigd (zwem)water zullen altijd bordjes staan.
Verder is is verstandig om je hond jaarlijks te laten enten tegen Parvo, Hondenziekte, Leptospirose (Weil), Hepatitis en Kennelhoest. Dit heeft niets met een vakantie te maken (je hond loopt geen verhoogd risico geïnfecteerd te worden op vakantie), maar we willen het hier toch voor de zekerheid melden, voor het geval je niet aan deze enting had gedacht.
Tenslotte: als je van wandelen in de bergen houdt hebben hondenpoten extra aandacht nodig. Rotsachtige paden veroorzaken snel bloederige voetzolen. Speciale schoentjes voorkomen dit.
ps. maak je niet al te veel zorgen, en we sturen je bij je boeking ook altijd de adressen van dierenartsen in de buurt van je accommodatie.
Jacht
Engelsen zijn dol op jagen. Ze doen dat hoofdzakelijk op hun eigen terreinen maar daar kijken ze dan ook niet op een paar knallen meer of minder.
Bovendien zijn de Britten zeer verontwaardigd als ze gestoord worden door een hond in de buurt. Hou je hond daarom altijd goed onder controle en laat hem ook niet zelf op onderzoek uitgaan in velden.
Dat kan lastig zijn, want het stikt op sommige plaatsen van de konijnen en ander wild. Dus je bent gewaarschuwd ! Doe hem voor de zekerheid een fluorescerende band om en houdt hem bij twijfel maar liever aan de lijn.
Klimaat
Hun ontdekkingsreizen heeft de Engelsen veel opgeleverd. Vele kolonies, stapels goud en specerijen. Het meest verknocht zijn ze aan het draagbare dakje dat zij uit Azië meenamen. Dat kan ook niet anders want het weer in Groot-Brittannië is erg wisselvallig. Toch is het niet zo dramatisch als veel vakantiegangers denken. De zomer is zacht en vrij droog en zonnig. Het kwik stijgt gemiddeld naar 21 graden, maar aan de zuidkust kun je ook een tropische 30 graden meemaken.
Toch ben je zonder paraplu niet veilig. Een ′beste tijd′ om te gaan is er niet. Van juni tot september is het weer eigenlijk splendid indeed. Maar ook de lente en de herfst zijn uitstekend om te fietsen of te wandelen. In de winter is er een flink verschil in temperatuur tussen Schotland en Zuid-Engeland.
In het zuiden is de winter eigenlijk zelden streng maar in Schotland kan het behoorlijk sneeuwen. Zorg gewoon dat je bestand bent tegen de spreekwoordelijke ′cats & dogs′ want het Verenigd Koninkrijk is in alle jaargetijden mooi.