Reistips, hoe reist je hond comfortabel met de auto
link gekopieerd

onderweg in de auto

"Let´s gooooooooo"


De reis naar je vakantiebestemming zou ook al vakantie moeten zijn. Maar soms is het stress. Met deze tips worden autotrips veel plezieriger.

Zo geniet je hond ook van de reis.

 

Met de auto op vakantie, dat kan voor iedereen leuk zijn...

Voor het eerst met de auto op vakantie?

Op vakantie gaan duurt vaak langer dan een ritje naar Oma. En het is spannender, ook voor je hond. Dus is je hond niet echt een fan van de auto, oefen dan eerst steeds langere ritjes onder diverse omstandigheden.
En vergeet niet dat het altijd heel leuk moet zijn als hij op de plaats van bestemming aankomt. Dus dan niet een suf bezoekje waar hij zich koest moet houden. Nee, het liefst lekker wandelen en ravotten.
Dan houd jouw rakker goede herinneringen aan autoritjes.

Het is even een tijdsinvestering maar we beloven je dat je er een hele hondenleven-lang plezier van hebt.

Is je hond zenuwachtig in de auto?

Dan moet je niet zelf gaan lopen ploeteren. Je hebt er al van alles aan gedaan en je wordt wanhopig (en ook vast een beetje ongeduldig). Tijd om een profi in te schakelen.

Hondentrainers zijn gewend om dit soort problemen op te lossen. Een frisse blik doet wonderen voor je hond en voor jou. Investeer dus een paar uurtjes en een paar tientjes in wat privé lessen. De kosten zijn het echt meer dan waard.

Medicatie, of niet?

Kijk even op onze gezondheidspagina bij het item wagenziekte. Ook een dierenarts kan je helpen. Er zijn spray′s en andere medicatie waar je hond rustiger van wordt. Maar niet iedereen is daar een voorstander van.

Je zou dan ook nog aan een Thundershirt kunnen denken. Kijk even op onze nieuwspagina of Google even of het wat voor jou is. Wij denken dat het goed alternatief zou kunnen zijn.

Hoe warm is het in de auto?

Denk eraan dat je hond het veel eerder warm heeft dan jij. En als je hond er blij en opgewonden van wordt dat hij lekker mee mag wordt het al snel een heel stuk warmer voor hem. Hij kan zijn warmte bovendien niet goed kwijt. Alleen door te hijgen of een beetje via zijn voetzolen. In een warme auto is dat lang niet genoeg, hou daar rekening mee.

Gebruik je airco als je die hebt. Heb je die niet dan kun je ook koelelementen in een handdoek rollen zodat je hond erop kan liggen. Nooit losleggen, dat is veel te koud.

Of denk eens aan een Body Cooler. Dit is een mat die je voor vertrek natmaakt en die als hij is opgedroogd de koelte ongeveer 2 dagen vasthoudt. Deze deken doet het ook geweldig als frisse rustplaats op een warme bestemming.

Is je hond wagenziek?

Je hond wordt wagenziek doordat zijn hersenen een verschil merken tussen de waargenomen beweging en de werkelijke beweging. Hierdoor wordt het braakcentrum in de hersenen geactiveerd. De symptomen verschillen van hond tot hond. Heeft je hond de volgende symptomen dan heeft′ie waarschijnlijk last van wagenziekte: overmatig kwijlen, hijgen, slikken, lippen aflikken, rusteloosheid, angst, trillen en beven, kokhalzen of braken.

Je dierenarts kan diverse middelen voorschrijven waarmee wagenziekte kan worden voorkomen. Vroeger was dat vaak acepromazine. Dit middel werd en wordt ook nog vaak ingezet bij angst (vuurwerk/onweer). Dit middel werkt verdovend en daarom is het niet zonder risico. Er treedt een bloeddrukdaling en een verlaging van de temperatuur op. Acepromazine mag niet gebruikt worden bij dieren met een hart-, long- of nierprobleem en bij dieren met epilepsie.

Pfizer is nu met een middel gekomen, dat in verreweg de meeste gevallen (tot 93%) braken tijdens de reis voorkomt, zonder bijwerkingen. Het middel met als werkzame stof maropitant en werkt minstens 12 uur lang. Het is alleen verkrijgbaar bij de dierenarts.

Wil je meer de natuurlijke weg bewandelen dan zijn er ook homeopatisch middelen of kruiden die aangeboden worden om wagenziekte te verminderen. Meer lezen ? Kijk dan even op onze gezondheidspagina bij wagenziekte.

Nooit, nooit, nóóit, je hond achterlaten in de auto

Nooit je hond achterlaten in de auto als het ook maar een beetje warm is. 23 graden met zon is al te veel. Dus ook niet heel eventjes...Ook niet als je auto in de schaduw staat. Ook niet als je het raam open hebt. GEWOON. NIET. DOEN.

Tien minuten kan echt al te lang zijn. Het is namelijk niet alleen dat je hond het vreselijk warm krijgt. Maar weefsels en organen lopen onherstelbare schade op als de lichaamstemperatuur boven de 40/41 graden komt. We kennen te veel verdrietige verhalen van honden die eventjes in de auto moesten blijven om er je niet goed voor te waarschuwen.

Lees meer op onze gezondheidspagina bij oververhitting.

Genoeg drinken

Van al dat hijgen krijg je dorst. Om geknoei in de auto te voorkomen kun je (via internet of in een dierenspeciaalzaak) een ′vriesbot′ kopen. Voor vertrek vul je hem met water en legt hem in de vriezer. Door de minigaatjes in dit hondenijsje krijgt je hond toch vocht binnen en hij is onderweg ook nog een beetje bezig.
Wij vinden dit echt een super uitvinding en doen er soms ook bouillon of appelsap in. Succes verzekerd !

Geen kauwstokjes

Ben je bang dat je hond zich verveelt en wil je hem een kauwstokje geven bedenk dan dat dat ook wel eens in het verkeerde keelgat schiet. Jij hebt dan geen aandacht meer voor het verkeer. Is dus niet zo′n goed idee, geef ′em een nieuw speeltje. Zo hou je een kind zoet en werkt ook bij honden.

Met de wind in de haren?

Vind je hond het ook zo lekker om uit het raam je hangen en wind te happen? Pas daarmee op! Ooginfecties en oorontstekingen worden zo snel opgelopen. Kun je de hele vakantie last van hebben.

Wettelijke bepalingen voor honden in de auto

Sommige landen (Duitsland, Italië, Spanje en Portugal) hebben speciale bepalingen voor het vervoer van honden in de auto. In Duitsland moet je hond officieel vast aan een veiligheidsriem en in Italië is het bij meerdere honden nodig dat ze achter een afscheiding vervoerd worden. Check de invoerregels hier.

Stop, time out! Maar let op op parkeerterreinen!

Stop iedere twee tot drie uur. Jullie moeten even de benen strekken. Houd je hond aan de riem op stopplaatsen langs de weg. Hij is vast opgewonden en op vreemd terrein en kan er makkelijk vandoor gaan.

Bovendien liggen er op stopplaatsen langs de weg veel etensresten waar hij goed misselijk van kan worden. Al die rommel trekt ook ongedierte aan. Hou er rekening mee dat er rattenverdelgingsmiddelen kunnen liggen. In Frankrijk, Italië en Oostenrijk wordt veel gif gebruikt langs de wegen.

 
Reistips, hoe reist je hond comfortabel met de auto
Waar wil je naartoe?
  • land
  • aantal personen: 2
  • aantal honden: 1
  • type accommodatie
  • aankomstdatum
  • periode
Aankomstdatum

Selecteer een datum ...

 jun 2024
madiwodovrzazo
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Waarom zou jij boeken bij Dogsincluded?
Hoe we jou & je hond(en) de meest onbezorgde vakantie kunnen beloven die er is, zetten we hier op een rijtje...
informatiepakket nederland

Klik hier en vraag nu meteen je gratis infopakket aan ...
dan ga je altijd goed voorbereid op vakantie!

Loading...