Belangrijke informatie over invoerregels voor honden op vakantie in Engeland
link gekopieerd
Belangrijke informatie over invoerregels voor honden op vakantie in Engeland

Invoerregels voor je hond op vakantie in Groot-Brittannië

algemene wet- en regelgeving


Op vakantie wil je geen stress. Hou je daarom aan de nieuwe Engelse invoerregels.

Belangrijke landeninformatie in verband met de Brexit

Het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales) is nu definitief geen onderdeel meer van de Europese Unie. Gelukkig zijn er op het laatste nippertje nog nieuwe afspraken gemaakt over het reizen met honden en wordt alles niet zo dramatisch als gedacht. Gelukkig maar!

Het volgende is nodig: chip, geldige rabiësvaccinatie en EU dierenpaspoort. De behandeling tegen lintworm blijft ook verplicht, die moet door je dierenarts worden uitgevoerd en ingeschreven zijn in het dierenpaspoort.

Er is geen rabiësbloedtest nodig wanneer je met je hond van of naar Engeland wilt reizen. 

Meer informatie over de nieuwe regels omtrent reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk is op de volgende websites te vinden:

www.nvwa.nl

www.gov.uk

Noord-Ierland

Let op: aparte status voor Noord-Ierland

Hoewel Noord-Ierland behoort tot het Verenigd Koninkrijk, blijven hier tot 1 januari 2025 de EU-regels gelden. Dit betekent bijvoorbeeld dat er voor reizen van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland een hond (opnieuw) behandeld moet worden tegen lintworm. Andersom hoeft dat voor zover bekend niet.

Wil je meer weten over hoe het is om met een hond in het Verenigd Koninkrijk op vakantie te gaan?
Dan is het ook slim om hier meteen je uitgebreide gratis informatie pakket aan te vragen!

 

Welke invoerregels gelden er in Engeland voor honden?

Europese honden die op vakantie willen in het Verenigd Koninkrijk moeten zich aan onderstaande regels houden:

Dit geldt voor iedere hond die de Engelse grens over wil

Iedere hond die de grens over gaat heeft een Europees hondenpaspoort nodig en ook is identificatie door middel van een chip verplicht. Daarnaast moet je hond een geldige rabiësinenting (hondsdolheid) hebben. Verplichte lintwormbehandeling uitgevoerd door de dierenarts. 

Je hond mag alleen via goedgekeurde routes het land in

Je mag honden alleen meenemen via de officiële goedgekeurde transportroutes, die wordt gepubliceerd op de website van Britse overheid.

Je kunt je hond dus bijvoorbeeld (nog steeds) niet meenemen bij een overtocht met een eigen boot.

Check altijd de website van de overheid voor de actuele goedgekeurde routes voor eventuele aanvullingen, wijzigingen en goedgekeurde aanreisroutes. Voor Ierland, Schotland, Wales en de Kanaaleilanden gelden dezelfde regels. Voor Ierland specifiek kun je ook nog kijken op de site van de Ierse Dept. of Agriculture, Food and the Marine.

Wil je naar Jersey of Guernsey? Kijk voor actuele informatie op de website van de States of Jersey.

Lees hier alle informatie over het verplicht ontwormen

Tussen 24 uur en 120 uur (1-5 dagen) voor het moment van aankomst in het VK moet je hond door een dierenarts behandeld worden tegen lintworm (je mag dit niet zelf doen) met Praziquantel.

Controleer of je dierenarts de dag en het tijdstip waarop dit is gedaan correct in het paspoort heeft ingevuld, ondertekend en afgestempeld! Anders ga je de grens echt niet over! Dat hebben we namelijk zelf al eens meegemaakt.

Vergeet je de wormenkuur (of doe je iets niet goed), dan wordt deze alsnog gedaan aan de grens en moet je hond 24 uur in quarantaine voordat hij het land in mag.

Behandeling tegen teken is niet meer verplicht maar wordt wel zeer aangeraden.

Weet je alles al over het dierenpaspoort?

Sinds 29 december 2014 is er een nieuw EU dierenpaspoort uitgegeven. Dit is beter bestand tegen fraude. Het nieuwe paspoort mag bovendien alleen nog maar door dierenartsen worden meegegeven. De uitgever van de paspoorten houdt bij welke paspoorten (met welke paspoortnummers) aan welke dierenarts zijn geleverd. Blanco paspoorten worden niet meer verstrekt, waardoor bijvoorbeeld fokkers niet meer zelf een paspoort kunnen invullen van hun dieren. De nieuwe paspoorten hebben nummers die beginnen met 528-NL.

In het nieuwe paspoort moeten de gegevens van je hond inclusief het chipnummer worden vermeld. De pagina met deze gegevens wordt vervolgens gelamineerd door de dierenarts. Pas daarna mag het paspoort aan de eigenaar van de hond worden meegegeven. Ook de vaccinatiestickers moeten met een speciale lamineersticker worden afgeplakt door de dierenarts, tenzij niet-verwijderbare vaccinatiestickers worden gebruikt. Op die manier kunnen de identificatiegegevens en de vaccinatiegegevens niet worden veranderd.

Nieuwe regel voor paspoorten uitgegeven in de UK:

In het verleden zijn er EU dierenpaspoorten uitgegeven door het Verenigd Koninkrijk. Dit mag nu niet meer. 
Voor reizen naar het VK mag nog wel een EU dierenpaspoort worden gebruikt dat is uitgegeven in het VK vóór 1 januari 2021. 
Dat paspoort mag echter NIET worden gebruikt om terug naar de EU of naar Noord-Ierland te reizen! 
Heeft je hond nog een EU dierenpaspoort dat is uitgegeven in het VK en je wilt met met je hond naar het VK reizen en weer terug, vraag je dierenarts dan om een Nederlands EU dierenpaspoort voordat je op vakantie gaat.

Krijgt je hond een rabiësvaccinatie in de UK? Sinds 1 januari 2021 mag een dierenarts in Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales) de rabiësvaccinaties niet meer in het Europees dierenpaspoort zetten. Is je hond in Groot-Brittannië gevaccineerd tegen rabiës en wil je terug naar de EU? Dan moet je hond met een gezondheidscertificaat naar de EU reizen.

Wat moet je weten over de geldigheid van een rabiësprik?

In Groot-Brittannië is een rabiësprik pas geldig als hij gegeven is nadat er een chip is geplaatst!
Je dierenarts weet welke hervaccinatie termijn er actueel geldt voor de UK. In Nederland en België geldt een inenting soms 3 jaar. Maar in Engeland kan dat anders zijn. Vermoedelijk wordt dat weer 1 jaar. Vraag dat dus even na voordat je op vakantie gaat. De vaccinatiestickers moeten met een speciale lamineersticker worden afgeplakt door de dierenarts, tenzij niet-verwijderbare vaccinatiestickers worden gebruikt. Op die manier kunnen de identificatiegegevens en de vaccinatiegegevens niet worden veranderd.

Let op: als je hond voor de eerste keer wordt ingeënt, of als je je hond opnieuw laat inenten nadat de oude rabiësinenting is verlopen, mag je pas 21 dagen na de inenting de grens over.

Geadviseerd wordt om ook oude vaccinatiedocumenten (of het oude paspoort met inentingsbewijzen) mee te nemen ter ondersteuning van het hervaccinatie schema. 

 

Zijn er hondenrassen verboden in Groot-Brittannië?

Ja, in het Verenigd Koninkrijk zijn de Pittbull, Japanse Tosa, Dogo Argentino en Fila Brasileiro helaas niet welkom.
Het gaat hierbij niet alleen om de rashonden maar ook om alle honden die hierop lijken (kruisingen).

Als een hond gevaarlijk/aggressief gedrag vertoont is in het Verenigd Koninkrijk de eigenaar altijd aansprakelijk voor alle schade en wordt de baas niet alleen beboet, maar kan hij ook veroordeeld worden voor het plegen van een strafbaar feit.

Er zijn in Engeland veel wetten die huis en haard beschermen tegen honden. Zorg dat je weet waar je je aan moet houden, dat voorkomt stress. Hier kun je alle informatie hierover lezen (engels).

Zijn er speciale regels voor honden in de auto?

In Engeland hechten de mensen aan goede gedragsregels die alles soepeler moeten laten verlopen. Daarvoor hebben ze overzichten opgesteld die ze ′Codes′ noemen. Dat zijn geen wetten, maar gedragscodes zou je kunnen zeggen. Ze zijn niet vrijblijvend, want hou je je er niet aan dan kan je er op aangesproken worden, of als je overlast veroorzaakt kun je ook een boete krijgen. Zo zijn er ook regels voor het meenemen van je hond in een auto. Het doel is (natuurlijk) dat zowel de hond als het baasje als andere weggebruikers veilig blijven. En dat is alleen maar toe te juichen.

Het komt er kort gezegd op neer dat je hond veilig moet blijven in een auto. Hij moet veilig vervoerd worden (vastgemaakt aan een gordel, achter een net of in een bench) en er mogen geen honden in een hete auto achterblijven. Doe je dat niet, kan het zijn dat een verzekering niet uitbetaalt bij een ongeluk of je krijgt een boete als het los vervoeren van je hond het ongeluk heeft veroorzaakt, of als je toch je hond op een warme dag in de auto achterlaat.
Dus, alhoewel het geen wet is, kun je wel voor (nog meer) nare consequenties komen te staan als je je niet aan de regels houdt.

Wil je precies weten hoe het zit, dan kun je hier de regels van de Highway Code vinden. Ben je benieuwd naar alle wetten die er rond honden gelden in de UK dan kun je die hier vinden.

 

Mogen honden jonger dan 3 maanden Engeland in?

Nee, honden jonger dan 3 maanden mogen niet mee naar Groot-Brittannië.

Reizen met meer dan 5 honden

Het maximaal aantal honden dat 1 persoon mee de grens over mag nemen is 5. Uitzonderingen worden gemaakt voor deelname aan shows, tentoonstellingen of sportevenementen. Om dat te regelen kun je contact opnemen met de Department for Environment, Food and Rural Affairs

Vragen, aanvullende informatie en uitzonderingen

Heb je nog vragen over de interpretatie van de regels of hoe iets in jouw geval werkt? Dan is het het beste om contact op te nemen met je dieren­arts, de Daera, de NWVA, of contact opnemen met de ambassade van het land waar je naartoe gaat (of doorheen reist!). Hier vind je de gegevens van de Britse ambassade.

informatiepakket algemeen

Vraag nu meteen je gratis infopakket over Groot-Brittannië aan ...
dan ga je altijd goed voorbereid op vakantie!

Op vakantie in Groot-Brittannië?
  • aantal personen: 2
  • aantal honden: 1
  • type accommodatie
  • aankomstdatum
  • periode
Aankomstdatum

Selecteer een datum ...

 sep 2024
madiwodovrzazo
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Waarom zou jij boeken bij Dogsincluded?
Hoe we jou & je hond(en) de meest onbezorgde vakantie kunnen beloven die er is, zetten we hier op een rijtje...
Loading...