Hoe blijft je hond gezond op vakantie: wagenziekte
link gekopieerd

Gezond op vakantie: wagenziekte

"ik ga wel lopen"


Ben jij wel eens wagenziek geweest? Nee? Nou, het is vreselijk. Misselijk, zo ziek als een hond. Iedere keer dat er een leuk uitje wordt gepland word je al niet goed.

Zo gaat het ook bij je hond. Als′ie die auto maar ziet krijgt hij het al benauwd. Gaat je hond dan nooit meer mee?

Ja natuurlijk wel, dit kun je er aan doen.

Als je hond wagenziek is.

Honden die wagenziek zijn associëren de auto met een gruwel uit de hel. Dit levert spanning en angst op en er zijn zelfs honden die al beginnen te kokhalzen als ze de auto in moeten.

Leuke uitjes en vakantie? Vergeet het maar. Een hond die wagenziek is vertoont de volgende symptomen: kwijlen, hijgen, constant slikken, rusteloosheid, kokhalzen, trillen en braken. Sommige honden hebben het zo te kwaad dat ze ook nog moeten poepen en plassen.

Waar komt wagenziekte vandaan?

Wagenziekte wordt veroorzaakt doordat er bij bepaalde richtingsveranderingen een verschil ontstaat tussen de waargenomen beweging en de werkelijke beweging.

Een hond die achterin de auto ligt ziet de werkelijke bewegingen van de auto niet, maar zijn evenwichtsorgaan registreert deze bewegingen wel. In het evenwichtsorgaan zit vocht en gevoelige haartjes. Deze haartjes registreren de bewegingen van dit vocht en sturen signalen naar de hersenen. De ogen registeren ook beweging.

Wanneer deze signalen niet met elkaar overeenkomen, raakt de hond gedesoriënteerd en wordt de braakneiging geactiveerd. Omdat je hond zenuwachtig wordt van dit gevoel wordt het natuurlijk allemaal nog erger.

Wat kun je er zelf tegen doen?

Begin bij het begin. Bij je puppie dus. Een pup moet leren wennen aan auto rijden. Maar het principie werkt het zelfde bij iedere hond, ook als'ie ouder is.

Maak er een feest van. Een lekker plekje, een kort ritje en aan het eind altijd een mega beloning. Het liefst een fijne wandeling of spannend spelletje. Zo verbind een pup autorijden met iets leuks.

Maar wagenziekte heeft ook een lichamelijke oorzaak. Vermijd dus spanning voor de rit. En geef je hond minstens 1 uur voor vertrek geen eten meer.

En pas je rijstijl aan. Niet veel stoppen en optrekken, liever gelijkmatig rijden. Rustig door de bochten. Rook niet en zorg voor frisse lucht.

En zorg dat′ie tijdens het autorijden naar buiten kan kijken. Het kan zijn dat een hond misselijk wordt van het langsflitsen van het landschap, als hij door de zijruiten kijkt dus.
Dan kun je ook proberen de zijruiten te blinderen, zodat hij alleen naar voren en achteren kan kijken.

Wat kan de dierenarts er aan doen?

Op medisch gebied zijn er een aantal middelen die een hond kunnen helpen.

Er is een pil die een uur voor vertrek wordt gegeven. Het maakt de hond niet slaperig, maar werkt op het braakcentrum in de hersenen waardoor je hond niet gaat braken.
De werkzaamheid houdt in ieder geval 12 uur aan. Ook zijn er sprays met een geruststellende en kalmerende geurstof. Er zijn ook natuurlijke (kruiden)middelen te koop.

Ga niet zelf dokteren en geef nooit de reispilletjes die je kinderen geeft. Je dierenarts is de beste adviseur bij deze middelen.

Training doet wonderen

Is je hond al erg zenuwachtig geworden in de auto?

Dan is het slim om ook een positieve training in te zetten. Een ervaren hondenschool of een gedragstherapeut voor honden kunnen je goed advies geven en een paar uurtjes lesgeven om je hond over zijn angsten heen te helpen.

Je zult zien dat dit sneller gaat dan je verwacht. Het is de moeite meer dan waard. Voor je hond én voor jezelf!

Klanten van DogsIncluded ontvangen voor vertrek informatie over het vinden van dierenartsen in het land van bestemming. Ook geven wij vertalingen die van pas kunnen komen bij een dierenartsbezoek. Altijd handig in geval van nood.

Hoe blijft je hond gezond op vakantie: wagenziekte
Waar wil je naartoe?
  • land
  • aantal personen: 2
  • aantal honden: 1
  • type accommodatie
  • aankomstdatum
  • periode
Aankomstdatum

Selecteer een datum ...

 apr 2024
madiwodovrzazo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
Waarom zou jij boeken bij Dogsincluded?
Hoe we jou & je hond(en) de meest onbezorgde vakantie kunnen beloven die er is, zetten we hier op een rijtje...
Loading...