Hoe blijft je hond gezond op vakantie: oververhitting
link gekopieerd

Gezond op vakantie: oververhitting

Oververhitting is één van de grootste gevaren als je in een warm gebied met je hond op vakantie gaat. Dus hou je hond altijd zo cool mogelijk!

Oververhitting is altijd een gevolg van onze eigen onoplettendheid, want honden hebben het niet door en het kan héél snel héél erg fout gaan. Ook al bij 21 graden:

temperatuur in de auto

Laat je hond bij warm weer nooit in de auto, zelfs niet als de auto in de schaduw staat, het kan je hond in de auto binnen 10 minuten fataal worden. Door de warmte kan het bloedbeeld van je hond heel snel zodanig veranderen dat er inwendige bloedingen kunnen ontstaan en je hond in coma raakt. Als je hond slap wordt en een blauwe tong krijgt (onder- en zijkant) is de situatie levensbedreigend.

Een verblijf in de auto is niet de enige aanleiding voor oververhitting. Andere hevige inspanning zoals spelen of achter de bal aanrennen kunnen ook leiden tot problemen. Als je dus op weg bent naar de vakantiebestemming en de rit was warm, houdt je hond dan rustig tijdens de stop en laat hem ook niet rennen als je op je bestemming bent aangekomen. Dat is moeilijk want iedereen is opgewonden en blij, maar het kan nog steeds misgaan. Hou dat in de gaten!

Honden met zeer korte neuzen zoals bijvoorbeeld Franse en Engelse Bulldogs, Mopshonden en Boxers lopen significant meer risico op oververhittingsproblemen. Door hun specifieke lichaamsbouw zijn zij extra kwetsbaar met warm weer.

Blijf in een warm gebied altijd alert op het gedrag van je hond. Voorkom dat je hond het te warm krijgt, laat hem zwemmen als het kan en als hij daar niet van houdt of er is geen water in de buurt zorg ervoor dat hij dan voldoende kans krijgt om in de schaduw te gaan. Of neem een BodyCooler mee (online verkrijgbaar, even Googlen).

De symptomen van oververhitting zijn (meestal) gemakkelijk te herkennen. Om de warmte kwijt te raken zal je hond overmatig hijgen en soms erg gaan kwijlen. Hij wordt lusteloos en wil niet meer opstaan.
Zijn lichaamstemperatuur stijgt snel en je hond voelt heet aan. Controleer dit bij zijn buik en liezen, aan de binnenkant van zijn bek tussen zijn tanden en de lippen en voel in zijn oren.

Zorg dat je op vakantie ook altijd een thermometer bij je hebt want je moet bij twijfel altijd de temperatuur kunnen checken. Is deze rond de 39 graden dan moet je hond echt direct uit de zon en voldoende tijd krijgen om op een koele plaats bij te komen. Is de temperatuur boven de 40,5 graden dan heb je al een probleem.

Handel snel.

Het hangt er van af waar je bent maar zorg voor een koele plek uit de zon. Kijk eventueel of er een winkel of supermarkt is met airconditioning. Maak de huid van je hond met koel water geleidelijk nat. Plons hem niet in koud water want dan veroorzaak je een shock. Leg natte doeken over zijn lichaam en houdt ze koel met nieuw water. Giet geen water in de bek van je hond en zie erop toe dat hij goed kan blijven ademen. Over het algemeen is je hond binnen 10 minuten tot een kwartier al weer bijgekomen.

Check zo mogelijk zijn temperatuur. Als deze beneden de 39graden is gekomen kun je stoppen met afkoelen. Als je niet kunt checken stop dan na 20 minuten, als je hond te veel afkoelt in een te korte tijd is het ook niet goed.
Droog hem dan af en kijk of hij uit zichzelf wat wil drinken. Geen koud maar liever lauw water. Ga in dit soort gevallen altijd even langs de dierenarts, ook al ziet je hond er wel weer goed uit. Geef je hond de volgende drie dagen volkomen rust en maak geen wandelingen want na oververhitting bestaat de kans op inwendige bloedingen als je hond zich gaat inspannen en rennen.

Klanten van DogsIncluded ontvangen voor vertrek informatie over het vinden van dierenartsen in het land van bestemming. Ook geven wij vertalingen die van pas kunnen komen bij een dierenartsbezoek. Altijd handig in geval van nood.

Hoe blijft je hond gezond op vakantie: oververhitting
Waar wil je heen?
  • land
  • aantal personen: 2
  • aantal honden: 1
  • type accommodatie
  • aankomstdatum
  • periode
Aankomstdatum

Selecteer een datum ...

 jul 2024
madiwodovrzazo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Waarom zou jij boeken bij Dogsincluded?
Hoe we jou & je hond(en) de meest onbezorgde vakantie kunnen beloven die er is, zetten we hier op een rijtje...
Loading...