Hoe blijft je hond gezond op vakantie: ontwormen
link gekopieerd

Gezond op vakantie: ontwormen

"pil tegen kontkriebels"


Iedere hond moet regelmatig ontwormt worden. Maar weet je eigenlijk wel hoeveel soorten wormen er zijn?
Er zijn lintwormen, rondwormen, haakwormen, spoelwormen, zweepwormen. En dan zijn ze nog onvolwassen of volwassen.

Bbbrrrrr. Wij zijn die kronkelgasten het liefst zo snel mogelijk kwijt.

Na de vakantie ontwormen... Altijd doen !

Altijd blijven ontwormen

Vanaf de geboorte wordt iedere hond elke 2 weken ontwormt totdat hij 3 maanden oud is. Vanaf 3 maanden tot 1 jaar wordt een hondje elke 2 maanden ontwormt en is′ie volwassen dan moet hij elk kwartaal ontwormt worden. Dat is dus 4x per jaar.
Kies een middel dat geschikt is voor het gewicht van je hond. Volwassen honden worden bij voorkeur ontwormd met tabletten.

Ontwormen is belangrijk voor honden én baasjes

Ontwormen van je hond is belangrijk. Natuurlijk voor je hond, maar belangrijker nog: voor de mensen die in direct contact staan met je hond.

Spoelwormen komen heel veel voor en vooral kinderen kunnen hierdoor gezondheidsproblemen oplopen.
Standaard 4x per jaar ontwormen voorkomt een hoge uitscheiding van (spoel)wormeitjes in je omgeving.

Hieronder staat per wormsoort uitgelegd wat het risico is voor mensen.

Mijn hond heeft geen wormen! (echt wel)

"Mijn hond heeft geen wormen, ik zie ze nooit". Jammer maar helaas, jouw hond heeft ze ook. Hoe goed je je hond ook verzorgt, hoe schoon je ook bent, hij heeft ze.

Spoelwormeitjes zijn microscopisch klein en vormen een normaal onderdeel van het straatstof. Iedere hond neemt dan ook via de bek wormeitjes op. In de maag en het darmkanaal ontwikkelen de eitjes zich via larve uiteindelijk tot volwassen wormen die in de darm leven.

De volwassen wormen scheiden zelf weer eitjes uit, die via de ontlasting van je hond in de buitenwereld belanden. Daar worden ze opgenomen door een volgende hond, en zo is de cirkel rond. De volwassen wormen sterven uiteindelijk in de darm en worden daar door de hond verteerd, net als voedsel.

Omdat een worm in de darm leeft, zie je een worm dus niet. Zie je die wel dan zit je hond letterlijk vol wormen. In zulke gevallen moet je je hond direct met een geschikt middel ontwormen en dit twee weken later herhalen. Om te voorkomen dat het (nogmaals) zo erg wordt, ontworm je je hond standaard elke 3 maanden (elk kwartaal).

Kort na een ontworming kan het voorkomen dat je wel wormen in de ontlasting ziet. Dode wormen, wel te verstaan. Soms worden ze niet allemaal verteerd en dan zie je ze terug.

Spoelwormen

Spoelwormen zijn het meest bekend en komen zeer veel voor. Ze zien eruit als bleke spaghettieslierten of elastiekjes. Honden raken besmet door opname van wormeitjes uit straatstof en/of door het eten van besmette prooidieren, zoals muizen.

Gezonde volwassen dieren zijn er zelden ziek van. Als een hond met spoelwormen echter een andere darminfectie erbij krijgt, kan zo′n hond wel langer en ernstigere klachten hebben dan een goed ontwormde hond.

Gezonde volwassen mensen hebben vrijwel geen last van de spoelworm van de hond. Kleine kinderen, ouderen en zieke mensen hebben echter minder weerstand en kunnen wel ziek worden van een besmetting met hondenspoelwormen. De spoelworm die in de darm van de mens voorkomt is niet direct afkomstig van huisdieren, maar van andere mensen.

Lintwormen

Lintwormen worden soms gezien als kleine rijstkorrelachtige friemeltjes rond de poepert of in de mand. Dit zijn deeltjes van de worm en zitten vol eitjes. Heel soms komt een groter deel van een lintworm naar buiten. Dat ziet eruit als een lint, vandaar de naam.

Honden raken besmet met lintworm als ze tijdens het likken of krabben van hun vacht vlooien binnen krijgen (Dipylidium), of door het eten van knaagdieren of wormeitjes in de omgeving (vossenlintworm). Dipylidium komt in Nederland geregeld voor.

De vossenlintworm leeft vooral in landen rond de Middellandse Zee. Lintwormen veroorzaken verminderde eetlust, diarree en gewichtsverlies. De lintwormdeeltje rond de poepert kriebelen erg zodat honden met hun kont over de grond gaan schuiven.

Als je zorgt dat je hond geen vlooien heeft helpt dit om lintworm te voorkomen. Gebruik hiervoor vlooienpipetjes voor in de nek. Niet alle ontwormingsmiddelen zijn werkzaam tegen lintworm. Let hierop bij aanschaf van een ontwormingsmiddel.

Haakwormen

Haakwormen komen in Nederland (nog) niet voor, maar wel in veel vakantielanden. De hond wordt besmet door opname van larven via de bek, door binnendringen van de larve via de huid of door het eten van besmette knaagdieren.

Haakwormen veroorzaken ernstige diarree, bloedarmoede en vermagering, en soms ook hoest en neusbloedingen. Ontwormen met de juiste middelen die je bij de dierenarts krijgt is dan geboden.

Haakwormen vormen weinig risico voor de mens.

Zweepwormen

Zweepworm komt gelukkig niet veel voor, maar àls het voorkomt is het wel bijzonder hardnekkig. Honden worden besmet door opname van eitjes in het straatstof.

Zweepworm veroorzaakt diarree en soms bloedarmoede en vermagering. Ook weer ontwormen met de juiste middelen die je bij de dierenarts krijgt.

Zweepworm vormt geen risico voor de mens.

Klanten van DogsIncluded ontvangen voor vertrek informatie over het vinden van dierenartsen in het land van bestemming. Ook geven wij vertalingen die van pas kunnen komen bij een dierenartsbezoek. Altijd handig in geval van nood.

Hoe blijft je hond gezond op vakantie: ontwormen
Waar wil je heen?
  • land
  • aantal personen: 2
  • aantal honden: 1
  • type accommodatie
  • aankomstdatum
  • periode
Aankomstdatum

Selecteer een datum ...

 apr 2024
madiwodovrzazo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
Waarom zou jij boeken bij Dogsincluded?
Hoe we jou & je hond(en) de meest onbezorgde vakantie kunnen beloven die er is, zetten we hier op een rijtje...
Loading...