zoek informatie over ...

... of ...

zoeken naar plaats, gebied of bezienswaardigheid
Verkeerd gebruik van geosearch ...
Maak AUB een keuze uit de getoonde lijst en klik op de groene knop.
Hond op vakantie in Frankrijk, vakantiehuis, hotel of kasteel
link gekopieerd
Hond op vakantie in Frankrijk, vakantiehuis, hotel of kasteel

Reisgids op vakantie met je hond in Frankrijk

"Du pain, du vin, du chien"

Frankrijk, het land dat volgens ons alles heeft.

Om te beginnen natuurlijk die heerlijke keuken. En mooie wijnen. En dat landschap. Elke regio ziet er anders uit. Maar voelt hetzelfde. Heel ontspannen.
Ja, in Frankrijk voel je je wel heel erg snel op vakantie.

Of je nu een tocht maakt door de Alpen, langs kastelen of wijnhuizen. Pootje baadt aan die heerlijke Atlantische Oceaan. Of je je liever terugtrekt in het beboste binnenland. Het tempo ligt net een tandje lager dan bij ons.

En neem van ons aan dat je dat tempo snel genoeg overneemt. En gelijk heb je. Want wat is er nou lekkerder dan na een wandeling bijkomen met een goed glas wijn. Terwijl je hond de krekels achterna zit.

Daarom zochten we voor jullie de mooiste plekken in Frankrijk uit. Geniet ervan.

Slimme tip: Wil je nog meer informatie over wat je te wachten staat als je met je hond op vakantie gaat in Frankrijk? Vraag dan hier je persoonlijke reisgids aan. 

 
 

Met je hond naar Frankrijk - informatie over 

Restaurants

Dat lange, uitgebreide tafelen vinden wij zelf een van de beste tradities van Frankrijk. Je kunt uren genieten van aperitiefjes, voorafjes, hoofd- en tussengerechtjes, de selectie kazen en een toet. Het is prettig als je hond je dan gezelschap kan houden en niet lang alleen hoeft te blijven.

Meenemen kan vaak wel maar soms doen de restauranteigenaars moeilijk. Wij bellen daarom vooraf altijd even zodat we geen ′grande tour′ langs diverse restaurants hoeven maken. Heb je geen zin om te bellen, dan wil het wel eens helpen als je niet op Franse tijden (na achten) gaat eten. Dan is het in het restaurant nog niet zo druk. Want als die obers eenmaal gaan rondrennen met vijf borden op hun arm, hebben ze geen zin meer in ′lastige′ vragen. Meestal is eten op een terras helemaal geen punt, en laten wij dat nou ook gewoon heerlijk vinden.

Overigens hebben wijzelf op het platteland of in de kleinere plaatsjes nog nooit voor een gesloten deur gestaan.

ps: Als je bij ons boekt sturen we je ook een lijst van restaurants in de buurt van je accommodatie. Als je hond mee wilt nemen, wel even van te voren checken dus!

Stranden

Algemene richtlijnen geven voor de stranden in Frankrijk is lastig. Er is geen eenduidig beleid en bovendien verandert het nogal eens. Er zijn wel sites die het proberen bij te houden, je kunt b.v. hier op deze franse website kijken. Sommige stranden zijn niet alleen in de zomer maar ook in het najaar verboden terrein voor je hond. Over het algemeen wordt er, net als in Nederland, in de zomer moeilijk gedaan bij grote badplaatsen.

In Nice en Cannes mag je hond zijn neus helemaal nooit op het strand laten zien. Waarschijnlijk is dat niet chique!

Maar dat je hond bij die honderden kilometers kust ′s zomers nergens in de zee zou kunnen plonzen is zeker niet waar. In alle kust departementen zijn stukken strand te vinden waar je met je hond mag komen. Soms alleen wel aangelijnd. En misschien moet je er een stukje voor rijden. maar dit is in Nederland niet anders.

Wil je weten of er een strand in de buurt is van jouw vakantieplek? Kijk dan direct even op onze strandenpagina.

En, ben jij op je vakantie een mooi zwemplekje tegengekomen dat er nog niet bij staat? Geef  het dan a.u.b. aan ons door zo kunnen we elkaar aan leuke plekjes helpen.

ps. we sturen je bij je boeking ook automatisch alle hondenstranden in de buurt van je accommodatie.

Loslopen

Franse honden zijn niet echte loslopers. Welke mogelijkheden je treft, hangt af van waar je bent. Iedere gemeente mag eigen regels opstellen voor loslopende honden.

Veel Fransen houden hun hond aan de lijn. Want traditioneel gezien waren honden in bosrijke gebieden jachthonden of waakhonden en daar zijn mensen bang voor. Ga dus met takt om met iedereen die je in het bos tegenkomt en geen honden bij zich heeft.
In de steden zijn losloop­gebieden aangegeven. In bossen in wandel­gebied­en staat het ook aangegeven of/en wanneer je hond los mag. Staat het er niet, dan mag een hond vaak op de paden los, mits hij op de paden blijft en onder appèl staat. In het voorjaar (maart - mei: wanneer het wild jonkies heeft) moeten honden altijd aangelijnd blijven.

Neem in ieder geval altijd een lijn mee, zodat je je hond kunt aanhaken wanneer dat nodig is. Laat je je hond loslopen zorg er dan altijd voor dat hij andere mensen niet hindert, wordt niet kwaad als iemand je vraagt je hond toch vast te maken. Heb er begrip voor dan anderen ook gewoon bang kunnen zijn. Ruim poep altijd op, dat is niet meer dan normaal en kweekt goodwill voor jezelf en andere hondenbezitters.

Openbaar vervoer

Trein
Een kleine hond reist meestal gratis. Tenminste, als je ′m in tas of mand vervoert. Heb je een grote hond? Dan moet je een kaartje kopen. Daarvoor betaal je de helft van een tweedeklaskaartje. Als je met een couchette­wagon reist, moet je toestemming hebben van je medereizigers. Boek je de nachttrein vanuit Nederland? Dan mag je hond mee als je het hele compartiment afhuurt. En in een restauratiewagon is het sowieso verboden voor honden.

Bus, tram en metro
In de steden is het openbaar vervoer niet echt ideaal voor honden. Je mag je hond alleen meenemen als je em in een (kleine) tas of mand vervoert. Grote honden mogen vaak niet mee. Al knijpt men wel eens een oogje dicht. In de Parijse RER mag je hond (aangelijnd met muilkorf) mee voor de helft van de prijs. Je moet wel in het voorste of achterste treinstel zitten. Streekvervoer is makkelijker, daar mogen honden vaak wel mee als ze de helft van het kaartje betalen. Maar wel eerst vragen !

Taxi
De meeste taxichauffeurs weigeren honden. Gelukkig zijn er hondentaxi′s. Zoals bijvoorbeeld in Parijs de Taxi Canine of Animaugo, in Dyon de Snoopy Service en in Reims de Carbotage. Deze taxi′s zijn op internet te vinden onder taxi-pour-animaux.

Gezondheid

Je moet tussen april en oktober oppassen voor teken en muggen die infectieziektes kunnen overbrengen. Je hoeft hier niet panisch over te doen. Want laat je niet zenuwachtig maken door partijen die er baat bij hebben dat je bang wordt voor teken of napraters. Ga altijd uit van de feiten: van de miljoenen honden in Europa worden er maar heel weinig ziek en er gaan er nog minder dood aan tekenbeten. Zie dit soort dingen dus in het juiste perspectief. Praat met je dierenarts en lees op onze gezondheidspagina′s wat meer over de infectieziektes en hun behandelwijze.

In noord Frankrijk komt de Ziekte van Lyme (Borreliose) voor. In midden Frankrijk komt de ziekte van Lyme, Babesiosis (tekenkoorts) en Hartworm voor. In zuid Frankrijk komt de ziekte van Lyme, Babesiosis, Hartworm en Ehrlichiosis voor. Aan de franse zuidkust komt Ziekte van Lyme, Babesiosis, Hartworm, Ehrlichiosis en Leishmania voor. En dan is er nog de vossenlintworm.

Als je van plan bent om in de zomer lekker lange wandeltochten met je hond te maken neem dan genoeg water mee want het kan flink warm worden. Let op voor oververhitting. Zeker in het midden en zuiden van het land. Je moet daar ook alert zijn op adders. De kans is erg klein dat je hond een (giftige) beet oploopt, maar het kan geen kwaad er in het voorjaar en zomer op bedacht te zijn.

Is je hond een echte zwemfanaat? Dan moet je in de zomer, bij langdurig warm weer, wel uitkijken waar je hem een duik laat nemen. Sommig ondiep en stilstaand water wordt dan (net zoals in Nederland) verontreinigd door blauwalgen (Cyanobactéries in het frans). Die zijn giftig en je hond kan er flink beroerd van worden. In de gaten houden dus.

Verder is is verstandig om je hond jaarlijks te laten enten tegen Parvo, Hondenziekte, Leptospirose (Weil), Hepatitis en Kennelhoest. Dit heeft niets met een vakantie te maken (je hond loopt geen verhoogd risico geïnfecteerd te worden op vakantie), maar we willen het hier toch voor de zekerheid melden, voor het geval je niet aan deze enting had gedacht.

Tenslotte: bergwandelaars moeten de poten van hun hond goed in de gaten houden. De kussentjes kunnen lelijk beschadigen door rotsachtige paden. Neem ter bescherming schoentjes voor je hond mee.

ps. maak je niet al te veel zorgen, en we sturen je bij je boeking ook altijd de adressen van dierenartsen in de buurt van je accommodatie.

Jacht

Als je naar hun nationale keuken kijkt, zal het je niet verbazen dat Fransen fanatieke jagers zijn. Eigenlijk mogen jagers alleen op woensdag en in de weekeinden de bossen in. Per departement is er een jachtseizoen vastgesteld. Maar daar houdt niemand zich aan. Ze schieten eigenlijk het hele jaar door op alles dat beweegt.

Officieel moeten jagers hun terrein markeren door bordjes (of briefjes) aan bomen. Je begrijpt dat dit heus niet altijd gebeurd. Wees daar alert op, doe je hond een fluorescerende halsband om en hou hem bij je. En maak je uit de voeten als je schoten hoort. Na een fles wijn schieten die vrolijke Fransen niet meer zo zuiver.

Klimaat

Het Franse klimaat verschilt per regio. Normandië en Bretagne zijn net Nederland maar warmer in de zomer. Het zuiden van Frankrijk heeft een Middellands-Zeeklimaat, droog en warm met veel zonuren. ′s Zomers is het er flink heet en met gemak 35 graden.

′s Winters kan het in de Alpen en Pyreneeën goed vriezen, terwijl het aan de Middellandse zee ongeveer 18 graden is. Het is in Frankrijk dus altijd goed weer. Een beetje afhankelijk van wat voor soort vakantie je op het oog hebt.

Hou er voor je hond wel altijd rekening mee dat het zuiden in de zomer wel erg warm is. Als je niet gebonden bent aan de zomervakanties is het voor- en naseizoen daar een stuk aangenamer voor je hond.

 
informatiepakket frankrijk

Vraag nu meteen je gratis infopakket over Frankrijk aan ...
dan ga je altijd goed voorbereid op vakantie!

On y va !
  • aantal personen: 2
  • aantal honden: 1
  • type accommodatie
  • aankomstdatum
  • periode
Aankomstdatum

Selecteer een datum ...

 mrt 2024
madiwodovrzazo
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Waarom zou jij boeken bij Dogsincluded?
Hoe we jou & je hond(en) de meest onbezorgde vakantie kunnen beloven die er is, zetten we hier op een rijtje...
Loading...