Gezond op vakantie: slangen
"slangenfobie?"
Honden zijn nieuwsgierige Aagjes. Doordat ze graag hun neus volgen door de bosjes is de kans op een ontmoeting met een slang groter dan bij ons mensen.
Toch is er geen reden om panisch te doen over slangen. Vaak zijn ze al op de vlucht geslagen van ons geluid en een beet is meestal niet ernstig.
In Europa zijn er maar een paar giftige soorten. Slangen verblijven het liefst in dicht struikgewas of onder stenen in berggebieden. In Mediterrane gebieden zijn meer slangen dan in Noord Europa.
Als je twijfelt of je rekening moet houden met giftige slangen ga dan even langs bij de plaatselijke VVV of vraag het na bij de lokale bevolking. Zo krijg je een goede indruk of het veilig is om je hond los rond te laten snuffelen of dat je hem op sommige plaatsen beter onder appel of aan de riem kunt houden.
Word je hond toch gebeten raak dan niet in paniek, want in de meeste gevallen gaat het helemaal niet om een giftige slang en is dat wel zo dan zijn er goede remedies voor.
Wat moet je doen?
Het is soms moeilijk om te achterhalen of je hond is gebeten (hij kan ook gestoken zijn door een insect). Sommige honden janken kort en anderen maken er een heel drama van.
De neus en de poten hebben de meeste kans op een beet en je hond probeert waarschijnlijk de getroffen plek te likken of langs de grond te schrapen. Hij zal vaak onderdanig gedrag vertonen omdat hij erg geschrokken is. Het is erg belangrijk dat je zelf rustig blijft.
Probeer even snel te kijken of je de boosdoener nog ziet. Als je een beschrijving kunt geven helpt dit de dokter om uit te maken of het om wat voor soort slang het gaat en wat voor medicatie hij moet gebruiken. Als je vermoed waar de beet zit kun je kijken of je twee mini tandgaatjes kunt ontdekken. Dat kan lastig zijn maar een indicatie is een gezwollen plek op de plaats van de beet. De gaatjes zitten minder dan een centimeter uit elkaar.
Het kan zijn dat je hond verlammingsverschijnselen krijgt. Dat ziet er eng uit maar raak vooral niet in paniek. Je hond voelt dat aan en het is juist erg belangrijk om je hond rustig te krijgen.
Hoe kalmer je hond is hoe langzamer het gif zich verspreid. Als je hond in de poot is gebeten, probeer die dan boven de beet af te binden. Niet te strak, want het bloed moet wel kunnen stromen.
Probeer geen survival technieken. Uitzuigen of insnijden heeft geen zin. Verspil er geen tijd aan. Probeer zo snel mogelijk een dierenarts te vinden. Hoe minder je hond zich beweegt hoe beter. Draag hem bij voorkeur en zorg ervoor dat hij goed kan blijven ademen.
Als je geen dierenarts in de buurt hebt, ga dan naar een gewone arts want de behandeling voor je hond is hetzelfde als bij een mens en nood breekt wetten.
Klanten van DogsIncluded ontvangen voor vertrek informatie over het vinden van dierenartsen in het land van bestemming. Ook geven wij vertalingen die van pas kunnen komen bij een dierenartsbezoek. Altijd handig in geval van nood.