Reisgids op vakantie met je hond in Nederland
"hondenweer?"
Nederland, het feit dat je er woont, betekent nog niet dat je er niet op reis kunt gaan. In ons kikkerlandje valt nog genoeg te ontdekken.
Een voordeel is dat je niet ver hoeft te rijden om avonturen te beleven. En zeg nou zelf, als je fijn hondenweer hebt hoef je toch ook niet naar het buitenland?
Neem nu de kustlijn van 451 kilometer, alleen die al bezorgt jullie een strandwandeling waar je u tegen zegt. Maar heuvelachtig Limburg, het vlak geslagen noorden met adembenemende vergezichten of de Waddeneilanden bieden ook tal van mogelijkheden.
En dat geldt natuurlijk ook voor alles wat daar tussen ligt. Het is maar net wat jullie zoeken. En het weer? Daar kunnen we niet over klagen toch? In Nederland is het altijd hondenweer, en daar kun je alles onder verstaan!
Een ding staat vast, ook in Nederland zochten we de mooiste plekken voor jullie uit.
Slimme tip: Wil je nog meer informatie over wat je te wachten staat als je met je hond op vakantie gaat in Nederland? Vraag dan hier je persoonlijke reisgids aan.
Met je hond naar Nederland - informatie over:
Restaurants
In Nederland mag je hond bijna altijd mee in een restaurant. En dat is geinig. Want stel je voor dat je iedere dag samen met je hond in een ander restaurant zou willen eten. Je doet er dan 57 jaar over om ze allemaal te bezoeken.
Er zijn namelijk iets minder dan 21.000 restaurants, cafetaria′s, lunchrooms en fastfoodbedrijven in Nederland. En een van de grote voordelen van een multiculturele samenleving is dat wij kunnen genieten van culinaire specialiteiten uit tientallen landen. Meer dan de helft van het aantal restaurants heeft een buitenlandse keuken. Er valt hier dus voor de liefhebbers genoeg buitenland te proeven.
ps: Als je bij ons boekt sturen we je ook een lijst van restaurants in de buurt van je accommodatie. Als je hond mee wilt nemen, wel even van te voren checken dus!
Stranden
Op onze stranden kun je over het algemeen na half/eind september en voor april altijd overal lekker uitwaaien met je hond. In de zomer zijn de stranden bij badplaatsen overdag verboden terrein. Maar na zevenen een avondwandeling maken om lekker naar de ondergaande zon te turen mag dan weer wel.
Er zijn wel stranden waar je ook overdag met je hond mag komen. Deze zijn ook te vinden op onze site bij 'hondenstranden'. Voor de meest gastvrije stranden in Nederland moet je op de Waddeneilanden zijn, want daar mag je zomer en winter heerlijk op het strand ravotten. Websites met hondenstranden hebben we in ons landeninfo-pakket voor jullie verzameld. Weet jij nog een mooi strand waar je met je hond terecht kunt geef ′em dan aan ons door. Zo kunnen hondenbezitters elkaar helpen.
ps. we sturen je bij je boeking ook automatisch alle hondenstranden in de buurt van je accommodatie.
Loslopen
Wij Nederlanders zijn loslopende honden gewend. En bovendien redelijk tolerant als een hond lekker loopt rond te snuffelen. Iedere gemeente heeft wel zo zijn eigen regels met betrekking tot loslopen. In en om de steden zijn officiële losloopgebieden te vinden. In bossen en natuurgebieden wordt het aangegeven waar honden wel en niet los mogen lopen.
Laat je je hond loslopen zorg er dan altijd voor dat hij andere mensen niet hindert, wordt niet kwaad als iemand je vraagt je hond toch vast te maken. En hou er ook altijd rekening mee dat in het voorjaar eenden broeden of kuikentjes hebben en dat geldt natuurlijk ook voor jonge konijntjes en ander wild. Leven en laten leven, dan hebben we het allemaal naar ons zin...
Openbaar vervoer
Trein
Als je een kleine hond hebt, mag die gratis mee. Tenminste, als je ′m in tas of mand vervoert. Heb je een grote hond? Dan betaal je ongeveer 3 euro voor een "dagkaart Hond", ongeacht jullie bestemming (verkrijgbaar in de NS-kaartautomaat). Zo′n kaart kun je bij zowel het loket als de automaat kopen. Als je een jaarkaart hebt mag-ie trouwens gratis mee. Zorg wel dat je je hond aanlijnt. En andere passagiers niet hindert.
Bus, tram en metro
In stadsbussen, streekbussen, tram en metro gelden dezelfde regels. Als je hond op je schoot zit mag-ie gratis mee. Maar als je een grote hond hebt, reist hij mee op een roze strippenkaart. Dus tegen gereduceerd tarief. In de snelbussen (Interliners) krijgt een hond 40% korting op de ritprijs tot een maximum van ongeveer 5 euro.
Taxi
Taxi′s hebben (volgens KNV Taxi) het volgende standaard hondenbeleid:
1. Levende dieren mogen, behoudens hetgeen in het volgende lid van dit artikel is bepaald, in gemakkelijk draagbare mand, tas of een dergelijk voorwerp welke kan worden neergezet of op schoot gehouden, worden meegevoerd. Honden mogen evenwel ook op andere wijze worden meegevoerd, mits kort aangelijnd.
2. De in het eerste lid bedoelde dieren mogen niet worden meegenomen, indien deze op enigerlei wijze voor Reiziger of voor het personeel lastig of hinderlijk kunnen zijn of lijden aan een ernstige ziekte.
Het hangt dus nog steeds van de vriendelijkheid van de chauffeur af of je mee mag. Want wat lastig is, is een ruim begrip. Ga van het volgende uit: een kleine hond maakt meer kans dan een grote. Een hond in een tas is ook makkelijker. Ook wil het nog wel eens helpen als je zegt dat hij niet op de bank gaat, maar beloofd dat hij netjes op de grond blijft.
En tref je een moslimchauffeur hou er dan rekening mee dat volgens de islam honden onrein zijn. Niet boos worden, respecteer ieders geloofsovertuiging ook al is het niet de jouwe. Is een taxirit echt noodzaak voor je, neem dan een achterbankbeschermhoes mee, zoiets vergroot je kansen ook. Extra geld bieden is natuurlijk ook altijd een optie.
Gezondheid
In Nederland moet je je hond beschermen tegen teken. Je hoeft hier niet panisch over te doen. Want laat je niet zenuwachtig maken door partijen die er baat bij hebben dat je bang wordt voor teken of napraters. Ga altijd uit van de feiten: van de miljoenen honden in Europa worden er maar heel weinig ziek en er gaan er nog minder dood aan tekenbeten. Zie dit soort dingen dus in het juiste perspectief. Praat met je dierenarts en lees op onze gezondheidspagina′s wat meer over de infectieziektes en hun behandelwijze.
Inmiddels zijn de tekenziektes Ziekte van Lyme (Borreliose) vanuit het zuiden opgerukt tot in ons land. De meeste honden die gebeten worden door een geïnfecteerde teek zullen nooit ziek worden maar sommige honden zijn er toch goed beroerd van en het moet uiteraard behandeld worden door een dierenarts. Babesiosis Canis (ook wel bekend als tekenkoorts) komt inmiddels ook in Nederland voor. En dan is er nog de vossenlintworm.
Verder is is verstandig om je hond te laten inenten tegen Parvo, Hondenziekte, Leptospirose (ziekte van Weil), Hepatitis en Kennelhoest. Dit heeft niets met een vakantie te maken (je hond loopt geen verhoogd risico geïnfecteerd te worden op vakantie), maar we willen het hier toch voor de zekerheid melden, voor het geval je niet aan deze enting had gedacht. Overleg met je dierenarts wat voor jouw hond het beste is.
Is je hond een echte zwemfanaat ? Dan moet je in de zomer, bij langdurig warm weer, wel uitkijken waar je hem een duik laat nemen. Veel (stilstaand)water wordt dan verontreinigd door blauwalgen. Die zijn giftig en je hond kan er flink beroerd van worden. In Nederland wordt er voor gewaarschuwd als er blauwalgen gesignaleerd zijn. De waterkwaliteit van het zwemwater kun je altijd hier controleren.
Jacht
In Nederland mag alleen gejaagd worden op hiervoor bestemde en afgesloten terreinen. Hier mogen wandelaars niet komen.
Klimaat
Het weer in Nederland is mild en dus meer dan geschikt voor honden. Typisch hondenweer dus. Tenminste als we de hele warme dagen even buiten beschouwing laten.
Maar over het klimaat hebben wij Nederlanders altijd wel iets te klagen. Wat dat betreft zijn we net Engelsen. Maar het weer is eigenlijk niets meer dan een feit waar je - soms - rekening mee wilt houden. En ieder seizoen en weertype heeft wel iets moois.
Ga je een dagje op pad en wil je weten of je wel of geen paraplu mee moet sjouwen, kijk dan eens op de website van het knmi. Wil je weten hoe het weer er op je vakantiebestemming uitziet kun je op weeronline een plaats intypen.
En misschien moet je het wel helemaal aan de weergoden over laten of ze je goed zijn gezind.