zoek informatie over ...

... of ...

zoeken naar plaats, gebied of bezienswaardigheid
Verkeerd gebruik van geosearch ...
Maak AUB een keuze uit de getoonde lijst en klik op de groene knop.
website element
link gekopieerd
website element

Reisgids op vakantie met je hond in Slovenië

"sLOVEens genieten"

Wist je dat Slovenië één van de meest hondvriendelijke landen van Europa is?

Slovenen zijn een gezond, actief en super sympathiek volkje. Hun favoriete sport is ... wandelen. En wat doen wij het liefst met onze honden?

Juist, wandelen! Ga op verkenningstocht in dit nog onontdekte hondenparadijs, je krijgt er absoluut geen spijt van. 

Slovenië is ongeveer half zo groot als Nederland en heeft maar liefst 10.000 km aan bewegwijzerde wandelroutes. Voor de Slovenen is het ultieme doel het beklimmen van de hoogste berg van het land, de Triglav (2864m hoog). Deze berg ligt in Triglav National Park, een fantastisch natuurgebied waar je dagenlang kunt rondzwerven op de diverse hiking trails. Bovendien mag je viervoeter gewoon mee, zij het aangelijnd. Da′s best bijzonder, want meestal zijn nationale parken erg streng qua hondenbeleid.

De grootste attractie van Slovenië is dus de prachtige natuur van het land die je samen met je hond kunt verkennen. Maar je hond mag ook mee naar verschillende andere attracties. In de grotten van Postojna - de meest populaire attractie van Slovenië - mag de hond niet naar binnen, maar er is wel een speciale kamer waar je viervoeter (gratis) kan wachten terwijl jij de grotten bezoekt (prachtig, echt de moeite waard). Tijdens het wachten wordt hij verzorgd door lief personeel, krijgt hij water en iets lekkers. Of bezoek de speciale hondenbakker in Ljubljana, de hoofdstad is supergezellig en een Walhalla voor restaurantliefhebbers. 

En je vakantiebudget zal er ook blij mee zijn, de prijzen in dit vakantieland zijn heel aantrekkelijk. Daarom zochten wij voor jullie ook hier naar de heerlijkste vakantieplekjes.

 

Met je hond naar Slovenië - informatie over: 

Restaurants

Hou er bij een restaurantbezoek altijd rekening mee dat er vanuit de overheid opgelegde regels kunnen zijn waar een restaurant zich aan moet houden. Meestal is het zo dat - overal waar voedsel bereid wordt - geen honden zijn toegestaan om hygiënische redenen. Restaurants met een open keuken kunnen daardoor genoodzaakt zijn geen honden te verwelkomen.

Als jullie in de zomer Slovenië bezoeken dan is een etentje bij een restaurant samen met je hond geen punt, zolang jullie bereid zijn buiten op het terras te zitten. Daar hebben de Slovenen over het algemeen geen enkel probleem mee, ze zullen jullie in veel gevallen zelfs ongevraagd van een bakje water voorzien. In de meeste cafés kun je ook binnen genieten van een kop koffie of een drankje samen met je hond, zolang ′ie zich tenminste netjes gedraagt.

Bij restaurants is het soms een ander verhaal. Sommige restaurants zijn erg streng en soms hebben ze speciale tafels waar gasten met honden kunnen zitten. Het is dus slim om eerst even te informeren voordat jullie zomaar plaats nemen. Maar er zijn ook restaurants waar honden altijd welkom zijn, buiten én binnen. Kortom: als er geen "honden verboden" sticker op de deur zit, vraag dan even bij de bediening of zij een tafeltje voor jullie hebben.

Dat loont, want in Slovenië kun je heerlijk eten. In de Sloveense keuken zie je duidelijk de invloeden van de omringende landen terug. Denk aan apfelstrüdel (uit Oostenrijk) maar bijvoorbeeld ook pasta (Idrijski žlikrofi) en golaz (de Sloveense variant van de Hongaarse gulash). Typisch Sloveens zijn štruklji (deegrolletjes met verschillende soorten vulling) en de kransjka klobasa (karinthische worst). De Slovenen koken graag met gezonde en verse producten.
Heel veel Slovenen verbouwen zelf hun eigen groente en fruit in hun tuin en dat geldt ook voor veel restaurants. En als iemand geen tuin heeft, dan worden de verse producten op de markt gekocht of gewoon geoogst in de natuur. Bereid je dus voor op gezonde maaltijden met verse ingrediënten en weinig bewerkt voedsel. En wist je dat een van 's werelds beste koks in Slovenië kookt? Hisa Franko  ken je misschien van de Netflix seriie The Chef's Table en in het restaurant van Ana Ros mag je hond gewoon mee, want haar hond Princ en kat Berta lopen er ook rond. Je moet wel van tevoren reserveren (in het hoogseizoen een maand) want het restaurant is heel erg populair. Het ligt in een prachtig gebied dus dat is nog eens een extra reden om dit gebied te bezoeken. 

Je kunt in Slovenië niet alleen lekker eten, ze produceren ook heel lekkere wijnen. Slovenië kent net als haar buurlanden meerdere wijnregio′s en er worden ook veel verschillende wijnen gemaakt. Wist je dat in het noorden van Slovenië de oudste wijnstok in de wereld groeit? Hij is bijna 500 jaar oud! 

ps: Als je bij ons boekt sturen we je ook een lijst van restaurants in de buurt van je accommodatie. Wel even van te voren checken of je je hond mee kunt nemen!

Stranden

Op de officiële stranden in Slovenië zijn honden helaas niet toegestaan. Maar er zijn gelukkig een heleboel plekken aan het water waar honden wel welkom zijn! Dit zijn doorgaans de ′wilde′ stranden, zonder faciliteiten voor toeristen. Bijvoorbeeld tussen Strunjan en Fiesa, de Maanbaai bij Strunjan en de oude Delamaris fabriek in Izola kun je rondplonzen samen met je hond.
Landinwaarts zijn er ook genoeg plekken waar jullie gezellig samen kunnen badderen. In het meer van Bled zijn honden verboden in de officiële zwemgebieden, maar in de rest van het meer mogen honden wel een duik nemen. In het meer van Bohinj is zwemmen voor honden jammer genoeg in het hele meer verboden. Maar in de ontelbare andere meertjes en rivieren zijn honden wel gewoon toegestaan. 

En, ben jij op je vakantie een mooi zwemplekje tegengekomen? Geef  het dan a.u.b. aan ons door zo kunnen we elkaar aan leuke plekjes helpen.

ps. we sturen je bij je boeking ook automatisch alle hondenstranden in de buurt van je accommodatie.

Loslopen

Slovenen zijn erg hondvriendelijk, maar ook gedisciplineerd. Sloveense honden lopen alleen daar los waar het ook mag en hondenpoep zul je dan ook niet snel op straat of op grasvelden aantreffen. In de steden zijn er speciale hondenparken waar honden ook los mogen lopen. In de meeste natuurgebieden moeten honden aangelijnd zijn. Als ze wel los mogen, staat dit ook aangegeven. Als je je hond vrij laat lopen, is het zaak wel belangrijk dat je je hond onder appel hebt.

Er komen nog veel wilde dieren in het land voor. Als je hond een sterk jachtinstinct heeft, is het dus verstandiger om hem aan de lijn te houden in meer afgelegen natuurgebieden.

Neem in ieder geval altijd een lijn mee, zodat je je hond kunt aanhaken wanneer dat nodig is. Laat je je hond loslopen zorg er dan altijd voor dat hij andere mensen niet hindert, wordt niet kwaad als iemand je vraagt je hond toch vast te maken. Heb er begrip voor dan anderen ook gewoon bang kunnen zijn. Ruim poep altijd op, dat is niet meer dan normaal en kweekt goodwill voor jezelf en andere hondenbezitters. Een fluorescerende halsband is trouwens nooit een overbodige luxe.

Openbaar vervoer

Trein
Als jullie van plan zijn om tijdens de vakantie gebruik te maken van het openbaar vervoer, zorg dan dat je daar wel op voorbereid bent. Uiteraard moeten honden in het openbaar vervoer aangelijnd zijn, maar als ze niet in een reistas worden vervoerd, moeten ze ook verplicht een muilkorf om. Erg streng wordt hier niet op gelet, maar het is wel raadzaam om altijd een muilkorf bij je te hebben. Deze regels gelden voor zowel treinen als (stads)bussen.

Honden mogen voor de helft van een tweedeklas kaartje mee in de trein. In de restauratiewagon mag je hond niet komen maar als je een slaapwagon of couchette voor jezelf reserveert mag je hond gewoon ook mee. Meer informatie vind je op de website van de Sloveense Spoorwegen.

Bus, tram en metro
Eigenlijk zijn honden in de meeste bussen niet toegestaan, maar voor kleine honden die op schoot zitten knijpen de chauffeurs meestal wel een oogje dicht (of mopperen een beetje en laten je dan toch meegaan). Voor grotere honden kan dit dus nog wel een uitdaging worden. Gewoon maar proberen, misschien heb je geluk (buiten de drukke tijden). 

Taxi
Taxi's zijn een kwestie van proberen. En mocht je een taxi nodig hebben, geef dan bij het bestellen al aan dat er een hond mee gaat. Ze sturen dan namelijk een speciaal uitgeruste taxi. Vergeet je dat te melden, dan loop je het risico dat de taxichauffeur weigert jullie mee te nemen. 

Gezondheid

Je moet tussen april en oktober oppassen voor teken en muggen die infectieziektes kunnen overbrengen. Je hoeft hier niet panisch over te doen. Want laat je niet zenuwachtig maken door partijen die er baat bij hebben dat je bang wordt voor teken of napraters. Ga altijd uit van de feiten: van de miljoenen honden in Europa worden er maar heel weinig ziek en er gaan er nog minder dood aan tekenbeten. Zie dit soort dingen dus in het juiste perspectief. Praat met je dierenarts en lees op onze gezondheidspagina′s wat meer over de infectieziektes en hun behandelwijze.
In Slovenië komt de Ziekte van Lyme (Borreliose), Babesiosis (tekenkoorts) en de vossenlintworm voor.

Als je van plan bent om in de zomer lekker lange wandeltochten met je hond te maken neem dan genoeg water mee want het kan flink warm worden. Let op voor oververhitting. Bergwandelaars moeten de poten van hun hond goed in de gaten houden. De kussentjes kunnen lelijk beschadigen door rotsachtige paden. Neem ter bescherming schoentjes voor je hond mee.

Verder is is verstandig om je hond jaarlijks te laten enten tegen Parvo, Hondenziekte, Leptospirose (Weil), Hepatitis en Kennelhoest. Dit heeft niets met een vakantie te maken (je hond loopt geen verhoogd risico geïnfecteerd te worden op vakantie), maar we willen het hier toch voor de zekerheid melden, voor het geval je niet aan deze enting had gedacht.

ps. we sturen je bij je boeking ook altijd de adressen van dierenartsen in de buurt van je accommodatie.

Jacht

In Slovenië wonen zo′n 2 miljoen mensen, waarvan er 23 duizend jagen. Ter vergelijking: Nederland telt 27 duizend jagers op 17 miljoen inwoners. We kunnen dus wel stellen dat jagen in Slovenië vrij populair is.

Het jachtseizoen loopt ongeveer van begin augustus tot eind februari. Best lang dus. Je hebt hier over het algemeen niet zo′n last van, maar houd er wel rekening mee dat je je hond bij je in de buurt houdt als je in de wat meer afgelegen natuurgebieden aan de wandel gaat.
Jagers mogen in principe op honden schieten die meer dan 50 meter bij de eigenaar vandaan zijn. Nu zal dit niet zo snel gebeuren - want Slovenen zijn echte hondenliefhebbers - maar toch, blijf alert om ongelukken te voorkomen. Zorg eventueel voor een reflecterend vestje voor je hond, zodat een jager zich niet kan vergissen. 

Klimaat

Slovenië heerst een aangenaam gematigd mediterraan klimaat. Het binnenland van Slovenië is bergachtig. Het klimaat komt daar in de buurt van een landklimaat. De winters zijn vrij koud, in de hoofdstad Ljubljana ligt de gemiddelde dagtemperatuur in januari op 2 graden. ′s Zomers is het met gemiddeld 25 graden prettig warm. En de temperaturen aan de kust zijn vergelijkbaar met landen als Italië en Kroatië waar het Sloveense kustgebiedje tussenin geklemd zit. 

 
informatiepakket algemeen

Vraag nu meteen je gratis infopakket over Slovenië aan ...
dan ga je altijd goed voorbereid op vakantie!

Op vakantie naar Slovenië?
  • aantal personen: 2
  • aantal honden: 1
  • type accommodatie
  • aankomstdatum
  • periode
Aankomstdatum

Selecteer een datum ...

 mrt 2024
madiwodovrzazo
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Waarom zou jij boeken bij Dogsincluded?
Hoe we jou & je hond(en) de meest onbezorgde vakantie kunnen beloven die er is, zetten we hier op een rijtje...
Loading...