Hoe blijft je hond gezond op vakantie: verwonding
link gekopieerd

Gezond op vakantie: verwonding

"doekje voor het bloeden"


Iedere hond heeft nog genoeg oerinstinct om zelf voor kleine wonden te zorgen. Niet aankomen dus. Hooguit ontsmetten met een vloeibaar desinfecterend middel. Geen zalfjes smeren, dan kan de wond niet ademen en kan het eventuele vuil er niet uit.

Heeft je hond een grotere verwonding waarbij hij echt veel bloed verliest ga dan het liefst zo snel mogelijk naar een dierenarts.
Geen dierenarts in de buurt of bloed de wond te erg? Als je hond pijn heeft weet hij niet goed wat hij doet en kan hij je bijten. Zorg er in dat geval voor dat je zijn kaken op elkaar houdt en een geïmproviseerde muilkorf maakt van een sok ofzo. Let wel op dat hij goed kan ademen en dat zijn tong nergens tussen zit.

Stelp het bloed met een doek, kledingstuk of prop papier om de druk te kunnen verdelen. Druk een minuut of drie stevig op de wond en laat ongeveer 15 tellen los. Blijf dit doen totdat het bloeden ophoudt. Stopt het niet vanzelf maak dan de wond zo koud mogelijk. Hierdoor trekken de bloedvaten samen. Het beste is natuurlijk als je ijsblokjes hebt maar de kans is groot dat je die nou net thuis hebt gelaten. Misschien is er wel water in de buurt. Een natte lap is dan ook bruikbaar. Maak je er geen zorgen over dat het water niet schoon is, want een wond is later zo ontsmet.

Bind de wond nooit zomaar af. Alleen in het geval van een slagaderlijke bloeding mag je de wond afbinden en dan alleen met een elastisch drukverband. Heb je geen elastisch drukverband hou het dan liever bij je geknutselde verband totdat je bij een (dieren)arts bent.
Gebruik nooit de riem of een touw. Afbinden mag ook nooit te strak. Dan knel je ook andere aders af die de rest van de bloedtoevoer regelen en is je hond nog verder van huis.

Bloed de wond niet meer maar is een dierenarts niet voorhanden, spoel de wond dan schoon door er veel (schoon) water, over te gieten. Gebruik eventueel een in water opgelost desinfecterend middel. Verwijder vuil en haren uit het wondgebied maar niet pulken en geen papier gebruiken want dat blijft in de wond achter. Knip haren rond de wond zo veel mogelijk weg.

Als het er naar uitziet dat er gehecht moet worden houdt de wond dan vochtig en laat geen bloed indrogen. Nooit desinfecterend poeder of zalf gebruiken dit sluit de wond af en vergroot de kans op infecteren. Als je wilt desinfecteren gebruik dan een spray. Dek een open wond af met gaas of katoen zodat er niet opnieuw vuil in kan komen. Zoek een dierenarts die er verder naar kan kijken.

Klanten van DogsIncluded ontvangen voor vertrek informatie over het vinden van dierenartsen in het land van bestemming. Ook geven wij vertalingen die van pas kunnen komen bij een dierenartsbezoek. Altijd handig in geval van nood.

Hoe blijft je hond gezond op vakantie: verwonding
Waar wil je naartoe?
  • land
  • aantal personen: 2
  • aantal honden: 1
  • type accommodatie
  • aankomstdatum
  • periode
Aankomstdatum

Selecteer een datum ...

 jun 2024
madiwodovrzazo
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Waarom zou jij boeken bij Dogsincluded?
Hoe we jou & je hond(en) de meest onbezorgde vakantie kunnen beloven die er is, zetten we hier op een rijtje...
Loading...