Invoerregels voor je hond op vakantie in overige landen
algemene wet- en regelgeving
Wij houden de regels van de landen waar wij accommodaties aanbieden uiteraard accuraat bij. Maar er zijn ook nog andere landen waar wij wel eens vragen over krijgen.
Er is een groot verschil of je in andere Europese landen reist of dat je buiten Europa op vakantie gaat. Binnen Europa moet je je in ieder geval aan de standaard regels houden: chip, paspoort, geldige rabiësinenting. In andere landen gelden er vaak nog aanvullende bepalingen.
Let vooral op als je buiten de EU landen op vakantie gaat. Het kan zijn dat je voor vertrek een bloedtest moet laten doen om weer naar Nederland terug te mogen.
Informatie over de andere Europese landen
Voor informatie over de overige Europese landen bevelen wij de website van het LICG (Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren) en de website van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit aan.
Informatie over landen buiten Europa
Landen buiten Europa (maar ook landen binnen Europa die geen lid zijn van de Europese Unie) vallen meestal onder de ′derde landen′ en hebben hun eigen eisen voor de invoer van gezelschapsdieren. Voor de verschillende landen gelden verschillende eisen.
Bij exportcertificering/legalisering (benodigde documenten om de grens te mogen passeren) van honden die naar derde landen reizen, moeten de (bloed)onderzoeken (indien vereist) gedaan worden door het Centraal Veterinair Instituut te Lelystad. Voor rabiëstiterbepalingen mag je ook gebruik maken van één van de andere goedgekeurde laboratoria.
Voor een aantal landen buiten de EU zijn de EU-eisen (chip, rabiësenting en paspoort) voldoende, mits het EU-paspoort ook nog door de NVWA is gelegaliseerd met een officieel stempel in het paspoort. Nadat je eigen dierenarts het paspoort heeft ingevuld en ondertekend, maak je voor de legalisatie een afspraak met het team Certificeren op afstand; telefoonnummer (088) 223 21 17 of (088) 223 21 18, of per e-mail nvwazdvtapaspoort@nvwa.nl.
Voor andere landen buiten de EU kunnen meer aanvullende eisen gelden. Deze kunnen bestaan uit een invoervergunning, bloedonderzoek en/of speciale gezondheidscertificaten. Als er aanvullende certificaten nodig zijn, moeten die meestal ook door een NVWA-dierenarts worden getekend. Je moet hiervoor een afspraak maken met het team Certificeren op afstand. De NVWA brengt kosten in rekening voor het ondertekenen van de certificaten.
Als je je hond mee terug wilt nemen naar Nederland, zorg er dan voor dat je hond gechipt is en een Europees dierenpaspoort heeft. Bovendien moet er meestal voor vertrek een bloedtest gedaan worden om de rabiëstiter te bepalen. Als je hond binnen het vaccinatieschema opnieuw is gevaccineerd, dan is dit maar één keer nodig.
Voor informatie over de import van levende dieren uit landen van buiten de EU naar Nederland, raadpleeg de Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) via Import Veterinair Online (IVO). Kijk voor meer informatie op de website van de NVWA!
Kijk op de website van het LICG om te zien welke eisen jouw vakantieland stelt. Neem bij twijfel contact op met de ambassade.
Vragen, aanvullende informatie en uitzonderingen
Heb je nog vragen over de interpretatie van de regels of hoe iets in jouw geval werkt? Dan is het het beste om contact op te nemen met je dierenarts, de NWVA, of contact opnemen met de ambassade van het land waar je naartoe gaat (of doorheen reist!).