zoek informatie over ...

... of ...

zoeken naar plaats, gebied of bezienswaardigheid
Verkeerd gebruik van geosearch ...
Maak AUB een keuze uit de getoonde lijst en klik op de groene knop.
website element
link gekopieerd

Invoerregels voor je hond op vakantie in Finland

algemene wet- en regelgeving


Op vakantie wil je geen stress. Hou je daarom aan de Europese regels. De onderstaande punten gelden altijd:

  • identificatie chip
  • europees huisdierenpaspoort
  • geldige rabiësinenting

En let op: in ieder land zijn er ook aanvullende regels waar je rekening mee moet houden. Informeer je dus altijd goed voordat je de grens over gaat.

Welke regels gelden er in Finland voor honden?

Europese honden die op vakantie willen in Finland moeten zich aan onderstaande regels houden:

Dit geldt voor iedere hond die de Finse grens over wil

Iedere hond die de grens over gaat heeft een Europees hondenpaspoort nodig en ook is identificatie door middel van een chip verplicht. Eerst was een tatoeage ook nog mogelijk. Maar per 2 juli 2011 is alleen nog een chip toegestaan. Daarnaast moet je hond een geldige rabiësinenting (hondsdolheid) hebben.

Weet je alles al over het dierenpaspoort?

Sinds 29 december 2014 is er een nieuw EU dierenpaspoort uitgegeven. Dit is beter bestand tegen fraude. Het nieuwe paspoort mag bovendien alleen nog maar door dierenartsen worden meegegeven. De uitgever van de paspoorten houdt bij welke paspoorten (met welke paspoortnummers) aan welke dierenarts zijn geleverd. Blanco paspoorten worden niet meer verstrekt, waardoor bijvoorbeeld fokkers niet meer zelf een paspoort kunnen invullen van hun dieren. De nieuwe paspoorten hebben nummers die beginnen met 528-NL.

In het nieuwe paspoort moeten de gegevens van het dier inclusief het chipnummer worden vermeld. De pagina met deze gegevens wordt vervolgens gelamineerd door de dierenarts. Pas daarna mag het paspoort aan de eigenaar van de hond worden meegegeven. Ook de vaccinatiestickers moeten met een speciale lamineersticker worden afgeplakt door de dierenarts, tenzij niet-verwijderbare vaccinatiestickers worden gebruikt. Op die manier kunnen de identificatiegegevens en de vaccinatiegegevens niet worden veranderd.

Als je hond al een EU dierenpaspoort heeft en de identificatie van het dier is voor 29-12-2014 hierin ingevuld, dan mag je dat gewoon blijven gebruiken voor reizen naar het buitenland. Krijgt je hond na 29-12 een paspoort en wil je met met je hond op reis, dan moet dit een nieuw EU dierenpaspoort zijn.

Wat moet je weten over de geldigheid van een rabiësprik?

De standaard hervaccinatietermijn van 1 jaar is vervallen. Vroeger moest je hond ieder jaar tegen rabiës worden ingeënt. Nu is je prik net zolang geldig, als het vaccin werkzaam is (dat kan 3 jaar zijn, de termijn staat in de bijsluiter).
Dus, als je dierenarts een vaccin gebruikt dat langer dan een jaar geldig is, kun je kosten besparen omdat je niet meer ieder jaar naar de dierenarts hoeft voor een rabiësprik.

Handige tipgeef je hier op voor onze PrikAlert, dan hoef je nooit meer te onthouden wanneer je inenting verloopt. Wij sturen je dan een mailtje om je daaraan te herinneren zodat je altijd op tijd bent voor de vervolgprik.

Let op: als je hond voor de eerste keer wordt ingeënt, of als je je hond opnieuw laat inenten nadat de oude rabiësinenting is verlopen, mag je pas 21 dagen na de inenting de grens over.

Je dierenarts moet de geldigheidsdatum duidelijk in het hondenpaspoort vermelden. Alleen dan is je vaccinatie ook 3 jaar geldig en voorkom je misverstanden bij een controle.

Je hond moet ontwormt worden voor Finland.

In Finland geldt als invoereis dat je hond is ontwormd. Behandeling tegen wormen met Praziquantel of Epsiprantel tegen lintworm is verplicht.

Tussen 24 uur en 120 uur (1-5 dagen) voor het moment van aankomst in Finland moet de hond door een dierenarts behandeld worden tegen lintworm (je mag dit niet zelf doen).

Laat de dierenarts de dag en het tijdstip waarop dit gebeurt in het paspoort zetten, ondertekenen en afstempelen. Als je via Noorwegen naar Finland reist hoef je deze behandeling niet nogmaals te doen. Als je via Zweden reist moet het wel. Meer info via www.elvira.fi.

Zijn er hondenrassen verboden in Finland?

In Finland zijn er geen verboden hondenrassen.

Zijn er speciale regels voor honden in de auto?

Natuurlijk mag je hond nooit op de voorstoel (ook niet vast). Maar verder gelden er in Finland geen speciale regels voor het vervoer van je hond in een auto.

Mogen honden jonger dan 3 maanden Finland in?

Honden jonger dan 3 maanden mogen onder speciale condities mee naar Finland op vakantie. Je leest er hier meer over. Maar let op de invoerregels van de landen waar je doorheen reist, want als je via Zweden reist mag je pup Zweden niet in. Via Noorwegen kan het wel, maar ook onder speciale condities (zie invoerregels Noorwegen).

Reizen met meer dan 5 honden

Er mogen niet meer dan 5 honden ingevoerd worden. Heb je meer honden dan val je onder de import wet, je leest er hier meer over.

Vragen, aanvullende informatie en uitzonderingen

Heb je nog vragen over de interpretatie van de regels of hoe iets in jouw geval werkt? Dan is het het beste om contact op te nemen met je dieren­arts, Evira het Finse Ministerie van Gezondheid, de NWVA, of contact opnemen met de ambassade van het land waar je naartoe gaat (of doorheen reist!). Hier vind je de gegevens van de Finse ambassade.

Wil je op vakantie in Finland?
  • aantal personen: 2
  • aantal honden: 1
  • type accommodatie
  • aankomstdatum
  • periode
Aankomstdatum

Selecteer een datum ...

 sep 2023
madiwodovrzazo
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Waarom zou jij boeken bij Dogsincluded?
Klantbeoordeling "Uitstekend" (9.4/ 10)
100% beveelt DogsIncluded aan
12914 reviews op www.kiyoh.nl/dogsincluded/
Loading...